Arrel de la web > Col·lectius > Marfull > Acció a Aiora contra l’extracció massiva de fusta cremada

Marfull

Acció a Aiora contra l’extracció massiva de fusta cremada

ANAV i Marfull-AE Agró denuncien un nou atac contra el bosc

dimarts 29 d’abril de 2014, per  AE-Agró

El passat 18 d’abril, Divendres Sant, membres d’ANAV (Asociación Naturalista de Ayora y la Valle) i de Marfull-Acció Ecologista Agró van efectuar una acció de protesta per les greus intervencions forestals efectuades en el paratge de l’Arciseco d’Aiora (Vall de Cofrents-Aiora, València). Es tracta d’una extracció de fusta massiva, no selectiva i sense cap mirament ecològic en una àrea cremada el passat estiu. Una actuació que sembla estar tolerada i fins i tot finançada per la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, malgrat els importants impactes negatius que representa.

Els ecologistes van desplegar unes pancartes de protesta en el mateix paratge afectat, Arciseco, del terme municipal d’Aiora (Vall de Cofrents-Aiora) on ara estan continuant les actuacions de tala i extracció de tota la vegetació cremada a l’incendi de 2013, emprant maquinària pesant i eliminant tot rastre de vida del paratge, destruint així la incipient regeneració de la vegetació i danyant de manera greu el sòl fèrtil, que queda totalment desprotegit i exposat a l’erosió en zones de muntanya amb pendent. Amb l’acció realitzada per ANAV (Asociación Naturalista de Ayora y la Valle) i Marfull-Acció Ecologista Agró es pretén denunciar uns fets d’enorme gravetat que haurien de ser interromputs immediatament i sancionats per la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, donades les negatives conseqüències ecològiques.

Aquestes actuacions, que lamentablement també s’han efectuat en altres zones cremades, estan desaconsellades per tècnics i científics, atés que suposen un impacte ambiental intolerable. Cal tindre en compte que part de la vegetació cremada pot sobreviure a l’incendi i començar a rebrotar al poc de temps (com el cas de la carrasca, el coscoll, el llentiscle, el càdec i altres arbres i arbustos del nostre territori); altres plantes germinen a partir de la llavor. D’aquesta manera, es va regenerant l’ecosistema natural de forma prou ràpida, espontània i gratuïta. En condicions favorables, en pocs anys, es pot aconseguir una gran recuperació de la vegetació i una important protecció del sòl, oferint també aliment, refugi i llocs de reproducció per a la fauna. Les actuacions que estan fent-se a Aiora destrueixen tota aquesta regeneració natural, ja que no són selectives ni respectuoses amb la vegetació i s’ho emporten tot, inclús vegetació en regeneració i arbres que no es cremaren totalment.

D’altra banda, la maquinària altera i danya el sòl i, en deixar-lo totalment desprotegit de vegetació, es queda per complet exposat a l’erosió hídrica (pèrdua de sòl per efectes de la pluja). Aquest efecte encara té pitjors conseqüències, atés que la pèrdua és irreversible i el sòl és la base de tot l’ecosistema. Sense sòl no hi pot haver bosc ni cap aprofitament humà del territori. L’erosió condueix a la desertificació, el principal risc ecològic de les nostres muntanyes. Diferents estudis universitaris alerten de la gravetat d’aquesta mena d’actuacions (el més recent, un informe de la Universitat Miguel Hernández, referit a actuacions semblants al parc natural de la Serra de Mariola, donat a conéixer fa poques setmanes). Per aquests motius ANAV i AE-Agró volen donar a conéixer a la societat les agressions que s’estan portant a terme a Aiora, en l’incendi més greu de l’any 2013, degut a causes humanes, com la majoria dels incendis. Les pancartes posen de relleu el perill de les actuacions i reclamen la seua paralització atesa l’agressió ecològica que suposen.

Lamentablement hi ha indicis que aquestes actuacions són tolerades, o fins i tot, finançades per la Conselleria de Medi Ambient, que canalitza fons europeus ambientals cap a l’extracció de fusta cremada. Concretament el programa d’extracció massiva i indiscriminada de biomassa forestal preveu ajuts de 51 euros per tona de vegetació. Es dóna el cas que la normativa valenciana és l’única de tot l’Estat espanyol que subvenciona d’aquesta manera l’extracció de fusta cremada.

Bosc Viu, la plataforma per la defensa dels ecosistemes forestals valencians, ve denunciant des de fa temps aquestes actuacions d’extracció massiva i no selectiva de biomassa, que no ajuden de manera significativa a un veritable desenvolupament rural i, a més, tenen gravíssims efectes ecològics, atés que les cauteles ambientals senzillament són inexistents. Són una veritable destrossa del bosc.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Las Hoces del Cabriel, nova víctima de la silvicultura destructiva de la Conselleria

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?