Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2014 > El Projecte Emys s’estrena en un camp de golf

Voluntariat Ambiental

El Projecte Emys s’estrena en un camp de golf

AE-Agró censa una nova població de Mauremys leprosa en el Barranc del Pelós

dijous 31 de juliol de 2014, per  AE-Agró

Pam a pam, el Projecte Emys 2014 d’Acció Ecologista-Agró continua amb el seguiment de les poblacions de tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) i tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) que formen part d’este voluntariat ambiental, el major del País Valencià centrat en la conservació de les nostres tortugues autòctones. L’últim cens s’ha realitzat al Barranc del Pelós, on AE-Agró ha descobert una nova població de Mauremys leprosa en el Club de Golf El Bosque (Xiva, Foia de Bunyol). A més a més, este estiu el Projecte Emys també ha tornat a censar la població de tortugues del Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València) i de la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya (Marjal d’Almenara).

Després d’estudiar durant la primavera les poblacions de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) i tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) del Pont Sec del Barranc del Carraixet i de la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, ambdues a la comarca de l’Horta Nord, els voluntaris del Projecte Emys 2014 d’Acció Ecologista-Agró han continuat este estiu treballant de valent per a conservar i protegir les nostres tortugues autòctones. Concretament, al Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya (Marjal d’Almardà-Almenara) i el Barranc del Pelós, al seu pas pel Club de Golf El Bosque (Xiva, Foia de Bunyol).

Precisament el darrer cens que s’ha realitzat ha sigut el del Barranc del Pelós, on AE-Agró, gràcies a la col·laboració ciutadana, ha descobert enguany una nova població de tortuga d’aigua ibèrica. Fins al moment, durant el mes de juliol, el Projecte Emys ha localitzat quatre exemplars de Mauremys leprosa en este barranc, on també s’han retirat tres individus exòtics: dos Trachemys scripta i una Pseudemys nelsoni. El seguiment d’esta població s’està realitzant en el Club de Golf El Bosque, entitat que conjuntament amb la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient està col·laborant en l’estudi de les tortugues d’aigua ibèriques que sobreviuen en el Barranc del Pelós. Amb esta, ja són tres les poblacions de Mauremys leprosa descobertes pel Projecte Emys. Les altres dos van ser la del Riu Canyoles (Moixent, La Costera) en 2012 i la del Pont Sec del Carraixet (Foios-Moncada, Horta Nord) en 2013.

A més a més d’estrenar-se en un camp de golf, este estiu el Projecte Emys també ha censat de nou les poblacions de tortugues que habiten al Tancat de la Pipa, en ple cor del Parc Natural de l’Albufera de València, i en la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre de la Marjal d’Almardà-Almenara (Sagunt, Camp de Morvedre). En el Tancat de la Pipa, on AE-Agró llançà per primera vegada el Projecte Emys en l’any 2010, el seguiment ha permés capturar per primera vegada un juvenil de tortuga d’estany europea i també, per primera vegada, una femella gràvida (amb ous) d’esta espècie autòctona amenaçada. Les Emys orbicularis van ser reintroduïdes per AE-Agró en l’Albufera i fins al moment evolucionen correctament, ja que en anys anteriors també es van localitzar nounats de tortuga d’estany europea en la Pipa.

En total, en esta edició els voluntaris han aconseguit censar quatre Emys orbicularis en esta àrea de reserva del parc natural, propietat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer però custodiada per AE-Agró i SEO/BirdLife. Paga la pena destacar també la gran participació que ha tingut enguany el Projecte Emys en la Pipa, on han participat més de 100 voluntaris de diferents associacions i entitats, com per exemple la Falla La Rambleta de Catarroja, el grup scout d’Alboraia, el Servei d’Extensió Universitària de la Politècnica, voluntaris internacionals de Voluns...

Finalment, pel que respecta al cens de la Finca de Penya, este mes de juliol el Projecte Emys ha localitzat, amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, tres tortugues d’estany europees en la reserva de fauna silvestre de la Marjal d’Almardà-Almenara. La participació, com en la Pipa, també ha sigut molt elevada. Durant les quatre jornades de seguiment de tortugues autòctones, més de 100 voluntaris han treballat pam a pam en la Finca de Penya. La majoria d’ells han sigut famílies de Sagunt i el Port de Sagunt, que van decidir compartir amb nosaltres un dia de natura i marjal, però també hem comptat amb l’ajuda dels xavals de l’Estiu Jove de la Casa Penya.

A més a més dels tres censos realitzats este estiu, el Projecte Emys ha viatjat al campament infantil de la Fundació Félix Rodríguez de la Fuente, on el nostre company Enric Amer va explicar als xicotets linxs tot el treball que desenvolupa AE-Agró per a estudiar, defensar i conservar les nostres tortugues autòctones. Un treball que este mes d’agost continuarà a la comarca de La Costera. Concretament al Riu Canyoles. Si vols sumar-te al Projecte Emys, només has de posar-te en contacte amb nosaltres enviant un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. T’esperem!!! Les nostres tortugues autòctones et necessiten!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El Projecte Emys, premi a la millor iniciativa de seguiment i recuperació d’espècies

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?