Arrel de la web > Projectes > Educació ambiental > La Casa Penya > Reptes de la gestió, equipament i ús públic de la Casa Penya

Custòdia del Territori

Reptes de la gestió, equipament i ús públic de la Casa Penya

Esta instal·lació aspira a ser un centre de referència pel que respecta a la custòdia del territori i l’educació ambiental

dijous 13 de novembre de 2014, per  AE-Agró

Des de juny de 2013, la Casa Penya, un antiga casa arrossera restaurada amb fons europeus per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), està gestionada per Acció Ecologista-Agró, gràcies a un conveni de custòdia del territori signat per l’entitat ecologista i l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València), a qui la CHX va cedir la propietat de la Casa Penya, que es troba ubicada a la Marjal d’Almardà-Almenara.

L’equipament de la Casa Penya

La Casa Penya ho té tot per a ser un centre de referència pel que respecta a la custòdia del territori: història, valors ambientals, ubicació... Tanmateix, este projecte necessita una empenta pel que respecta als seus equipaments, tant materials com humans.

Els 120.000 euros que va aprovar en novembre de 2010 l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) per a l’equipament d’esta instal·lació, que no per a Acció Ecologista-Agró, es van reduir en 2012 a la mitat: 60.000 euros. Amb este pressupost, no anual sinó total, s’ha de fer front a despeses com l’exposició didàctica i els materials de divulgació per a equipar la Casa Penya, el disseny i senyalització dels itineraris i la instal·lació de miradors, el material de camp, la fontaneria, el material científic, la calefacció del centre...

Des de l’organització ecologista, volem aclarir este punt, ja que a la premsa ixen periòdicament publicades notícies, enviades dels del gabinet de comunicació de l’Ajuntament de Sagunt cada vegada que s’aprova un nou equipament, on sembla que AE-Agró reba una quantitat de diners públics per a la gestió de la Casa Penya que no es correspon amb la realitat. Bàsicament, perquè són sempre els mateixos diners i es tracta dels 60.000 euros que el consistori està invertint per a equipar la Casa Penya.

La custòdia del territori amb AE-Agró

En este context, per a una organització com AE-Agró basada en el voluntariat i les quotes dels seus socis, la custòdia del territori de la Casa Penya suposa una gran responsabilitat i un repte tan apassionant com complicat.

De manera altruista, els voluntaris de l’organització han definit les necessitats per a equipar el centre, han contactat amb els proveïdors, a continuació han buscat els millors pressupostos i després han presentat al Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sagunt les propostes que consideraven més adients.

També, sense rebre cap compensació econòmica pel seu treball, els voluntaris d’AE-Agró s’encarreguen de la gestió de la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya, confrontant a la Casa Penya, per exemple amb jornades setmanals d’anellament científic d’aus. I com no, organitzant jornades de participació ciutadana, de formació per a alumnes en pràctiques i de gestió de voluntaris.

Per altra banda, l’organització ecologista disposa d’una subvenció anual de 30.000 euros de l’ajuntament. Però, estos diners (a més a més de despeses com la llum o el manteniment dels jardins de la Casa Penya), inclouen el Programa Municipal d’Educació Ambiental.

Este conveni es va signar en 2011, després de 15 anys desenvolupant per part d’AE-Agró diferents projectes d’educació i voluntariat ambiental, que finalment es van agrupar en una mateixa subvenció.

La Casa Penya, un gran repte

L’objectiu d’AE-Agró és convertir la Casa Penya en un centre de referència pel que respecta a la custòdia del territori i l’educació ambiental a la Marjal d’Almardà-Almenara. I per a aconseguir este repte comptem amb el conveni signat amb l’Ajuntament de Sagunt, la col·laboració del Consell Agrari de Sagunt, l’equipament que a poc a poc arriba a la Casa Penya, l’experiència de la nostra organització i la força i l’esforç de tots els nostres voluntaris.

Tanmateix, per a millorar la qualitat del nostre treball de custòdia del territori a la Casa Penya encara ens cal millorar les condicions del conveni amb l’Ajuntament de Sagunt, augmentar les relacions amb els propietaris i usuaris de la zona o aconseguir un mínim pressupost per al manteniment d’itineraris i terrenys adjacents.

Pel que respecta a reptes com l’educació ambiental i l’ús públic del centre, ara mateix el principal desafiament és poder disposar de personal per a atendre els visitants i tindre la Casa Penya oberta al públic. I així crear una major oferta turística i educativa a la zona.

Des d’AE-Agró esperem poder superar tots estos reptes, pam a pam i amb la col·laboració de totes i tots per a portar endavant els nostres projectes d’estudi, defensa i conservació de la natura.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Estanys d’Almenara: ús i abús

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?