Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Notícies > Separar més per a pagar menys i reciclar millor

Camp de Morvedre

Separar més per a pagar menys i reciclar millor

Volem el quint contenidor i el volem ja!!!

dimecres 19 de novembre de 2014, per  AE-Agró

Este mes de novembre, Acció Ecologista-Agró i la Federació Veïnal de Sagunt (Camp de Morvedre, València) han posat en marxa una campanya per a reivindicar el quint contenidor. Segons la normativa de la Generalitat Valenciana, els ajuntaments estan obligats a instal·lar-ne cinc diferents (paper, vidre, envasos, orgànic i resta) per a poder separar els residus correctament i reciclar així més i millor. Però, esta normativa no es complix i només tenim quatre, ja que el contenidor de l’orgànic i el de la resta (fem que no es pot reciclar) continuen fusionats en només un. Este fet impedix una correcta separació en origen i dificulta el reciclatge, augmentant així el cost econòmic i mediambiental de la gestió dels nostres residus urbans.

El passat 6 de novembre, Acció Ecologista-Agró i la Federació Veïnal de Sagunt (Camp de Morvedre, València) van eixir al carrer per a parlar tu a tu amb els habitants del Port de Sagunt dels beneficis de la correcta separació dels residus urbans i de reciclar més i millor. Ecologistes i veïns van informar els transeünts que actualment el fem orgànic i la resta no reciclable encara van al mateix contenidor, a pesar que la normativa de la Generalitat Valenciana disposa que hi haja un diferent per a cada un d’estos residus. En total, ara mateix hauríem de tindre ja cinc contenidors al carrer: paper, vidre, envasos, orgànic i resta.

Tanmateix, com vam explicar als veïns del Port de Sagunt el passat 6 de novembre, encara manca el quint contenidor, fet que impedix una correcta separació en origen i per tant complica el reciclatge de les deixalles orgàniques, amb les quals, en teoria, es produïx compost. Per desgràcia, com els residus orgànics i la resta no reciclable (per exemple, productes plàstic i metalls) no se separen correctament en origen (o siga en el contenidor), més del 60% del fem dels valencians acaba com a rebuig en l’abocador. Esta xifra resulta vergonyosa, més encara si tenim en compte que segons la normativa de la pròpia Generalitat Valenciana el màxim hauria de ser d’un 44%.

Per a reduir esta escandalosa quantitat de fem que acaba en l’abocador després de passar per una planta de tractament, AE-Agró exigix la immediata instal·lació del quint contenidor. Una exigència que a la ciutat de Sagunt compta amb el recolzament de la Federació de Veïns. I és que, com també vam explicar el passat dilluns, 10 de novembre, durant una visita a la planta de tractament de residus d’Algímia d’Alfara (Camp de Morvedre, València), separant més reciclarem millor i podrem reduir així tant el cost econòmic com mediambiental de la gestió dels nostres residus.

Per exemple, si disminuïm la quantitat de fem que acaba a l’abocador aconseguirem allargar la vida d’estes instal·lacions i per tant amortitzarem molt més la seua construcció. Per descomptat, si augmentem la quantitat de materials que es recuperen i/o reciclen en cada planta i millorem i augmentem la quantitat de compost, també reduirem el cost del tractament.

La correcta gestió dels nostres residus no pot ser mai la seua incineració, com pretén la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient. La solució no passa per cremar el fem, sinó per reduir la seua generació i, com hem explicat, separar-lo millor en el seu origen per a reciclar més i pagar menys en els nostres rebuts. Per això, des d’AE-Agró i la Federació de Veïns de Sagunt exigim a l’ajuntament de la capital del Camp de Morvedre que instal·le ja el quint contenidor. Ara, més que mai, és possible, ja que el Consorci de Residus té un superàvit econòmic amb el qual es podria finançar esta inversió.

Pròximament, AE-Agró i la Federació Veïnal de Sagunt tornarem a eixir al carrer per a explicar, en esta ocasió als habitants del nucli històric de la ciutat, la necessitat d’instal·lar el quint contenidor i tots els beneficis que esta mesura tindria per al nostre medi ambient i per a la nostra butxaca. Perquè volem el quint contenidor i el volem ja!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Conselleria preferix que els ciutadans paguem més pel fem en lloc de reciclar-lo

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles