Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > Nova Cultura de l’Aigua > La Ribera clama a Antella contra el transvasament des d’Alarcón

Nova Cultura de l’Aigua

La Ribera clama a Antella contra el transvasament des d’Alarcón

Sense aigua no hi ha futur! i El Xúquer no es ven! lemes de la concentració

dilluns 22 de desembre de 2014, per  AE-Agró

Prop de 200 persones es van concentrar el passat dissabte, 20 de desembre, a l’Assut d’Antella (La Ribera Alta, València) per a exigir la plena recuperació del Xúquer i de l’Albufera i contra el transvasament d’aigua des d’Alarcón cap Alacant. A la concentració van acudir representants de nombroses organitzacions ecologistes, socials, sindicals i agràries. Entre els representants polítics, regidors d’una quinzena de pobles de La Ribera, representants de Podem, els alcaldes del PSPV d’Antella i Sumacàrcer, el diputat de Compromís al Congrés Joan Baldoví i el diputat autonòmic i candidat d’EUPV a les pròximes eleccions Ignacio Blanco.

En primer lloc va prendre la paraula Pedro Domínguez de La Ribera en Bici, i a continuació Roger Pons, president de Xúquer Viu, va llegir el manifest de la convocatòria en què s’ha criticat la decisió de la USUJ d’acceptar el transvasament de 12 hm³ d’aigua a l’any des d’Alarcón a canvi que els paguen l’aigua. Aquesta decisió suposa una doble pèrdua d’aigua: per una part la que ja no durà el riu i de l’altra la que s’extraurà de l’aqüífer de la Plana, a La Ribera, el qual ja està en prealerta i que és un recurs valuosíssim en cas de sequera forta.

El Ministeri d’Agricultura i la Generalitat que haurien de vetlar pel bon estat dels rius i de l’Albufera han actuat pressionant en favor d’interessos privats a costa de posar en perill la supervivència dels dos tresors valencians. Però, l’ànsia del lobby d’Alacant és tan gran que fins i tot no en tenen prou amb aquest transvasament des d’Alarcón i continuen demanant el de Cortes de Pallars, per a emportar-se tota l’aigua del Xúquer. La volen de la Marquesa i d’Alarcón, de Cortes i d’Antella. Tota l’aigua del riu per a l’especulació i el negoci, sense importar-los en absolut la situació de sobrexplotació i degradació del Xúquer i l’Albufera.

Considerem altament negativa l’actitud del Ministeri i la Generalitat al permetre o impulsar aquesta decisió tan nefasta com innecessària, ja que si funcionara la dessaladora de Mutxamel, ja acabada, podria generar el doble d’aigua que s’agafà des d’Alarcón i a un preu similar o inferior.

Com deia recentment un periodista que coneix bé aquest tema: "¿Té algun sentit portar aigua des de centenars de quilòmetres de distància a costa de reduir les garanties dels regants tradicionals del Xúquer, de l’abastiment de València i àrea metropolitana, dels cabals ambientals del Xúquer i l’Albufera o de sobreexplotar els aqüífers de la Plana Sud de València, encara que a uns quilòmetres disposes d’una font d’aigua dessalada en connexió amb els grans centres de distribució?".

Però, darrere de tota aquesta operació també està la venda d’aigua per a interessos econòmics particulars, en un mercadeig que intenta apropiar-se d’un bé públic com és l’aigua. Però, no oblidem que aquesta operació està impulsada i emparada pels que haurien de defensar eixe caràcter de l’aigua com a bé públic: la Generalitat Valenciana i el Govern de l’Estat espanyol, a través de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

"Volem que tant el Xúquer com l’Albufera estiguen vius per gaudir-los nosaltres i els nostres descendents. Cridem a la societat riberenca i valenciana a mobilitzar-se en defensa del Xúquer i de l’Albufera, perquè sense aigua no hi ha futur".

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Ens oposem a la política transvasista, centralista i privatitzadora del Govern

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles