Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Notícies > AE-Agró inaugura l’hivernacle de La Costera

Horta Nord

AE-Agró inaugura l’hivernacle de La Costera

Pam a pam treballant amb trellat!!!

dimecres 24 de desembre de 2014, per  AE-Agró

Després de mesos de treball, el passat dissabte, 20 de desembre, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord i el Col·lectiu Trellat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol, inauguraren l’hivernacle del Paratge Natural Municipal de La Costera. L’activitat comptà amb l’assistència d’una desena de participants que, a més a més de visitar l’hivernacle, van recórrer l’itinerari botànic d’este paratge natural municipal, dissenyat per AE-Agró, i van gaudir de les dues exposicions fotogràfiques instal·lades pels ecologistes a l’Aula Multiusos de La Costera, una amb les aus i altra amb els artròpodes més representatius d’esta muntanyeta de la Serra Calderona. L’activitat finalitzà amb un taller de bombes de llavors.

L’hivernacle de La Costera de Puçol, on es posarà en marxa un viver forestal a partir de 2015, ha sigut un dels projectes on Acció Ecologista-Agró Horta Nord ha invertit més esforços enguany pel que respecta a la custòdia del territori d’este paratge natural municipal. Els treballs de restauració d’este antic hivernacle van arrancar en abril, amb el reforçament de la seua estructura de ferro. Posteriorment, en el mes de maig, gràcies a la col·laboració del Col·lectiu Trellat, es va organitzar un taller de bioconstrucció amb canyes, que va permetre crear l’espectacular estructura interna de l’hivernacle. El resultat d’esta primera fase del projecte es va presentar públicament durant la Jornada de Portes Obertes de La Costera, celebrada el 31 de maig.

Després de l’estiu, AE-Agró i el Col·lectiu Trellat van reiniciar els treballs de restauració de l’hivernacle, que s’han accelerat durant els mesos de novembre i desembre, durant els quals s’han construït uns murets de pedra i terra, s’ha instal·lat una xicoteta tanca de canyes i s’ha fet una séquia que creua l’hivernacle, i que té com a objectiu arreplegar l’aigua de pluja per a conservar la humitat en l’interior d’este futur viver forestal. A més a més, s’ha revestit l’estructura amb algeps i s’ha complementat amb tubs de PVC, que fins ara estaven abandonats per la muntanya. Finalment, a principis de desembre es va instal·lar la coberta, un moment màgic per a tots els participants en este projecte.

Ara mateix, en l’interior de l’hivernacle ja podem trobar plançons de carrasca (Quercus ilex), surera (Quercus suber), murtes (Myrtus communis), fleixos valencians (Fraxinus ornus) i també de lliris grocs (Iris pseudacorus). Fins i tot tenim també espècies de flora dunar com el passacamins marí (Polygonum maritimum), el cotonet (Otanthus maritimus) o la corretjola blanca (Calystegia soldanela). A partir de 2015 esperem augmentar la producció d’arbres i arbustos autòctons, especialment forestals perquè, com van poder constatar el passat dissabte, 20 de desembre, els participants en la inauguració de l’hivernacle de La Costera, este paratge natural de la Serra Calderona no ha escapat a la plaga d’escolítids (Tomicus destruens i l’Orthotomicus erosus) que està danyant greument les pinedes valencianes.

Més de 400 pins talats per la plaga d’escolítids

Fins al moment, s’han talat a La Costera més de 400 pins (Pinus halepensis) afectats pel Tomicus destruens i l’Orthotomicus erosus, una plaga d’escolítids que en este espai forestal ha tingut el seu major impacte en les pinedes dels antics polvorins de Riotinto, ubicades en l’entorn de l’Aula Natura i l’Aula Multiusos del paratge. AE-Agró, que va donar l’alerta sobre la plaga el passat mes de setembre, va aturar la primera actuació que volia realitzar l’Ajuntament de Puçol en octubre, per considerar-la massa agressiva amb la resta de la vegetació i el sòl fèrtil de la muntanya.

Finalment la intervenció, subcontractada a una empresa privada, es va efectuar durant les últimes setmanes de novembre i les primeres de desembre i, encara que es van minimitzar els impactes ambientals, no s’han respectat totes les propostes realitzades per AE-Agró: S’han tallat pins secs sense presència d’insectes, s’ha utilitzat maquinària pesant, els arbres talats no s’ha emprat per a fer faixines contra l’erosió ni com a mantell ni com a esquers naturals, sinó que s’han venut com a fusta per a abaratir el cost de l’actuació....

La tala de pins per a combatre la plaga de Tomicus destruens i Orthotomicus destruens s’ha complementat este mes de desembre amb la col·locació de trampes de cairomones. Ara caldrà estar atents i vore com evoluciona esta plaga en La Costera, on encara falta per actuar en xicotets focus, la majoria d’ells de propietat privada, i en 2015 concentrar les plantacions del Dia de l’Arbre i del Dia de l’Arbust en les zones afectades pels escolítids.

Taller de bombes de llavors a Picassent

A més a més de treballar en l’hivernacle de La Costera i vigilar les actuacions contra el Tomicus destruens i l’Orthotomicus erosus en este paratge natural municipal, AE-Agró Horta Nord ha visitat este mes de desembre la localitat de Picassent (Horta Sud, València) per a col·laborar en un taller de bombes de llavors.

La cita, organitzada pels companys de L’Aixada com Eixida, va tindre lloc en els terrenys d’esta cooperativa agroecològica el dissabte 13 de desembre. Primer, es va realitzar el taller d’elaboració de nendo dango, amb llavors de diferents espècies forestals autòctones, i després es van dispersar les bombes d’argila per dues parcel·les de la cooperativa que no tenen ús agrícola.

Esperem que en 2015, les bombes donen resultat i pinten de verd Picassent!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Jornada de natura en família a La Costera

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles