Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Notícies > El port de Sagunt continua sense assumir cap responsabilitat per engolir-se (...)

Camp de Morvedre

El port de Sagunt continua sense assumir cap responsabilitat per engolir-se la platja de la Marjal dels Moros

Sobre les obres de regeneració de la línia de costa d’esta zona humida protegida

dilluns 29 de desembre de 2014, per  AE-Agró

Les actuacions promogudes per la Demarcació de Costes de València (Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient) en el litoral de la Marjal dels Moros (Sagunt, Camp de Morvedre) pretenen recuperar la línea de costa d’este aiguamoll protegit. Per a explicar este projecte, el divendres 26 de desembre, responsables de la Demarcació de Costes i el Delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Serafín Castellano, van visitar les obres. Acció Ecologista-Agró també va acudir a esta visita, per a denunciar que el culpable de la regressió de la costa de la Marjal dels Moros és el port industrial de Sagunt i que la nostra organització ja va alertar que, amb la construcció de la nova dàrsena del port, la platja desapareixeria.

Durant la visita del passat divendres, Rebeca Torada (Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre) va interpel·lar el Delegat del Govern, Serafín Castellano, per a preguntar-li que, si la regressió de la costa en este tram del litoral era deguda a la contínua ampliació del port industrial de Sagunt, especialment des de la construcció de la segona dàrsena del port, no hauria de ser l’Autoritat Portuària de València la institució que sufragara estes obres en lloc del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. Serafín Castellano va respondre que la Demarcació de Costes està regenerant este punt del nostre litoral i altres com zones, per exemple en el Saler (Parc Natural de l’Albufera de València), i que dels impactes ambientals del port industrial no sap res...

Des d’AE-Agró li recomanem al Delegat del Govern i també als responsables de la Demarcació de Costes de València que llegisques amb atenció les al·legacions que en el seu moment va presentar AE-Agró a este projecte de regeneració del litoral i especialment al de l’ampliació del port industrial de Sagunt. Aleshores, ja vam alertar que amb la construcció de la nova dàrsena s’agreujaria la regressió de la costa de la Marjal dels Moros.

Tanmateix, tant el Ministeri com la Generalitat Valenciana van ignorar la nostra advertència i es van plegar als desitjos de l’Autoritat Portuària de València, que va presentar uns informes d’impacte ambiental completament allunyats de la realitat, tal i com va denunciar AE-Agró. Ara, el temps ens ha dóna’t la raó, però hem perdut la platja de la Marjal dels Moros i cap tècnic ni polític vol donar la cara sobre la regressió litoral provocada pel port industrial de Sagunt.

Per a AE-Agró considerem este projecte de regeneració de la costa és una actuació poc sostenible ja que la mar se l’emportarà per davant en pocs anys, perquè no implica actuar sobre l’origen del problema: la modificació de les corrents marines que genera actualment el port industrial de Sagunt. Però, sobre este assumpte ni el Ministeri ni la Generalitat volen incidir.

Segons van informar les autoritats responsables del projecte, les obres de regeneració de la costa de la Marjal dels Moros van a costar-nos més de 400.000 euros i suposaran dipositar uns 20.000 m3 de graves en este racó del litoral valencià. Actualment estes graves, segons van explicar des de la Demarcació de Costes, s’estan extraient d’una parcel·la amb restes industrials a la mateixa marjal i, posteriorment, s’extrauran del Riu Palància, la qual cosa també ha posat en guarda a Acció Ecologista-Agró, perquè no sabem encara d’on ni com trauran la grava del riu.

Malauradament, sospitem que el preu mediambiental que va a pagar el Palància per a solucionar els impactes del port de Sagunt en la Marjal dels Moros puga ser massa car. Com sempre, al final ho paga tot la natura, mentre l’Autoritat Portuària de València, amb la complicitat de la Generalitat i el Ministeri, continua sense assumir cap responsabilitat pels seus impactes mediambientals en el nostre litoral.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró demana regular els impactes ambientals provocats pel Port de Sagunt en la Marjal dels Moros

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?