Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Fundación Biodiversidad > Custòdia del Territori en llocs estratègics de la Marjal d’Almenara > AE-Agró celebra el Dia Mundial de les Zones Humides a l’Ullal de (...)

Custòdia del Territori

AE-Agró celebra el Dia Mundial de les Zones Humides a l’Ullal de Quartons

30 voluntaris participen a la festa dels aiguamolls en la Marjal d’Almenara

dimecres 4 de febrer de 2015, per  AE-Agró

El passat dissabte, 31 de gener, els col·lectius comarcals d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre i La Plana van celebrar conjuntament el Dia Mundial de les Zones Humides a la Marjal d’Almenara, un aiguamoll on la nostra organització porta 20 anys treballant pam a pam. Concretament, la cita va ser a l’Ullal de Quartons (La Llosa, La Plana Baixa), un tresor natural que AE-Agró està restaurant artesanalment amb jornades de voluntariat com la del passat dissabte, que vam aprofitar per a celebrar també el Dia de l’Arbre. En esta ocasió, gràcies a la col·laboració dels 30 participants en esta activitat, vam plantar a l’ullal llentiscles, margallons, sargueres, mansegues, malves i castanyoles.

A pesar del mal oratge que ens va acompanyar el passat cap de setmana, més de 30 voluntaris es van donar cita el darrer dissabte de gener per a celebrar el Dia Mundial de les Zones Humides i el Dia de l’Arbre a l’Ullal de Quartons (La Llosa, La Plana Baixa) de la Marjal d’Almenara. Convocats pels col·lectius comarcals d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre i La Plana, els participants en esta cita van comprovar in situ com evoluciona este projecte de custòdia del territori i, a més a més, van posar el seu granet d’arena per a continuar amb la restauració artesanal dels valors mediambientals de l’Ullal de Quartons.

Primer, els voluntaris van plantar llentiscles (Pistacia lentiscus) i llavors de margalló (Chamaerops humilis) en la muntanyeta que hem fet amb tota la terra que hem retirat de l’ullal i que abans sepultava els brolladors d’aigua de Quartons. Ara, des de d’alt de la muntanyeta tenim una impressionant imatge panoràmica de la Marjal d’Almenara.

Feta esta primera restauració amb arbustos mediterranis, arribà el moment de continuar amb el treball artesanal amb plantes autòctones dels nostres aiguamolls. Concretament, mansega (Cladium mariscus), castanyola (Cyperus rotundus) i malves (Althaea officinalis) que vam plantar a l’ullal. Després, vam plantar 10 sargueres (Salix sp.) de diferents espècies, una en cada brollador de Quartons.

L’activitat conclogué amb una solta de peixos autòctons (llisses) a l’ullal i amb una visita al búnquer de la Guerra Civil que hi ha a Quartons. Este troçet de la nostra història formava part de la línia de defensa republicana XYZ i des de 2013 és propietat d’AE-Agró, com la resta de l’Ullal de Quartons.

Dia Mundial de les Zones Humides amb FUNDEM

A més a més de la celebració del dissabte, el diumenge 1 de febrer també vam commemorar el Dia Mundial de les Zones Humides a la Marjal d’Almenara. Concretament ho vam fer amb els companys de la Fundació Enrique Montoliu (FUNDEM), amb qui vam visitar Els Estanys d’Almenara, l’Ullal de Quartons i la finca de 70 fanecades que gestionem conjuntament ambdues organitzacions.

La visita va servir per a vore com evolucionen els treballs de restauració ambiental en estos terrenys de FUNDEM, ubicats a La Llosa, junt a l’Ullal de Quartons, i on AE-Agró desenvolupa des de 2013 diferents projectes de preservació, estudi, regeneració i protecció de la natura.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró amplia el projecte de l’Ullal de Quartons

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?