Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Forestal > Acció a Orpesa en defensa del bosc

Comissió Forestal

Acció a Orpesa en defensa del bosc

AE-Agró i GECEN protagonitzen una protesta per a aturar un nou desgavell urbanístic al litoral valencià

dissabte 28 de març de 2015, per  AE-Agró

Este dissabte, 28 de març, Bosc Viu, plataforma que aglutina gran quantitat d’entitats implicades en la defensa dels ecosistemes forestals valencians, ha convocat un acte de protesta a Orpesa (La Plana Alta, Castelló). Acció Ecologista-Agró i GECEN, organitzacions que formen part de Bosc Viu, s’han concentrat junt a la Societat d’Amics de la Serra d’Espadà (SASE), els centres excursionistes de Castelló i Benicàssim i veïns de la zona per a exigir la protecció de la pineda litoral amenaçada pel projecte d’ampliació de la urbanització Balcó d’Orpesa. Just ara, a pocs mesos de les eleccions municipals, l’ajuntament, governat pel PP, vol aprovar un PAI (Programa d’Actuació Integrada) que suposaria la destrucció d’este bosc litoral.

L’acció de protesta, convocada per la Plataforma Bosc Viu i executada per Acció Ecologista-Agró i GECEN, amb la col·laboració de la Societat d’Amics de la Serra d’Espadà (SASE), els centres excursionistes de Castelló i Benicàssim i veïns d’Orpesa, Cabanes, Castelló, Benicàssim i altres localitats de La Plana Alta, ha consistit a desplegar, en la zona afectada, pancartes contràries a la destrucció d’este bosc litoral i d’oposició al nou PAI, que el govern local del PP pretén aprovar per a ampliar així la urbanització Balcó d’Orpesa.

Segons fonts ben informades, l’Ajuntament d’Orpesa té previst aprovar este PAI abans de les properes eleccions municipals i autonòmiques per por a perdre el poder, tant local com en la resta d’institucions que actualment governa el PP, un partit polític que es caracteritza per permetre la destrucció del territori i per afavorir l’especulació i l’urbanisme irracional.

Fa anys ja es va paralitzar un procés urbanitzador en este mateix lloc. Precisament, pels informes ambientals desfavorables. No obstant, des de 2013, este bosc litoral es veu de nou amenaçat per un projecte que es basa en una de les múltiples retallades legislatives propiciades pel PP en matèria mediambiental. A finals de 2012, es va aprovar una modificació puntual d’alguns articles de la Llei forestal que, suposadament, eximirien d’exigències ambientals a este polèmic PAI, un nou desgavell urbanístic que planteja massa incògnites i que compta amb diferents informes desfavorables. Per exemple, el del Col·legi d’Arquitectes de Castelló.

Per a la Plataforma Bosc Viu, este PAI representa un cas emblemàtic i paradigmàtic del despropòsit urbanístic que hem patit al País Valencià durant els anys de la bambolla urbanística, i que volen perpetrar en un municipi com Orpesa, que ja ha batut tots els rècords d’irracionalitat territorial i de destrucció ambiental.

A més a més, este projecte presenta tota una sèrie d’aspectes que el fan encara més rebutjable: Acabaria amb una de les escasses pinedes litorals que resten en la costa valenciana entre la Serra d’Irta i El Saler; Part de l’àrea té fortes pendents i inclou una zona elevada que multiplicaria els impactes visuals i paisatgístics; I, per a més inri, existixen relacions de parentiu entre el promotor i l’alcalde, així com una venda de terrenys poc clara i especulativa.

Este PAI es una mostra del descontrol i desordre territorial i del pèssim urbanisme que hauria d’acabar-se per sempre al nostre país. Per això, Bosc Viu seguirà donant suport a les actuacions ciutadanes que es promoguen per a evitar este atemptat ecològic i ajudarà a emprar vies jurídiques, ciutadanes i polítiques per a impedir que el PP puga culminar la tramitació del PAI. Ja hem patit prou de formigó. Ara és l’hora de salvar, protegir i recuperar allò que ens queda de natural en el nostre agredit litoral. STOP PAI!!! Salvem el Bosc!!!

ACCIÓ ECOLOGISTA-AGRÓ


Veure en línia : Acció al Penyagolosa: Per a protegir no cal destruir!

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles