Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Educació ambiental > LA FONT ÉS VIDA. Biodiversitat de la Font de Quart > La Font de Quart, l’avinença de la Vall de Segó

La Font és Vida

La Font de Quart, l’avinença de la Vall de Segó

Primeres jornades "Aigua, Patrimoni i Paisatge de la Font de Quart"

dilluns 30 de març de 2015, per  AE-Agró

Del 22 al 28 de març, la Junta d’Aigües de la Font de Quart ha organitzat, amb la col·laboració d’Acció Ecologista-Agró, les primeres jornades "Aigua, Patrimoni i Paisatge de la Font de Quart". Amb estes jornades, que han coincidit amb l’arribada de la primavera i la commemoració del Dia Mundial de l’Aigua, la Junta d’Aigües ha volgut ampliar les seues funcions i crear un nou punt de trobada sobre la Font de Quart, l’avinença de la Vall de Segó. El motiu, posar en valor la importància que té la Font de Quart com a patrimoni social, cultural i ambiental i, a més a més, fer-ho des d’un punt de vista interdisciplinar. Des d’AE-Agró volem felicitar la Junta d’Aigües per esta iniciativa, que esperem es repetisca durant molts més anys.

La Junta d’Aigües de la Font de Quart és l’òrgan rector que es responsabilitza de la distribució de les aigües de la Font de Quart. Formen part d’este òrgan gestor els cinc municipis de la Vall de Segó (Camp de Morvedre, València) i Almenara (La Plana Baixa, Castelló), que són els pobles receptors de l’aigua de la Font. Enguany la Junta d’Aigües ha ampliat les seues funcions, d’acord amb la nova realitat de la Font de Quart, per a la qual és imprescindible ressaltar la seua importància pel que respecta al patrimoni social, cultural i ambiental que atresora. Amb este objectiu, del 22 al 28 de març, s’han celebrat les primeres jornades "Aigua, Patrimoni i Paisatge de la Font de Quart". Ha sigut una setmana carregada d’activitats al voltant de la Font de Quart, a la qual Acció Ecologista-Agró no podia faltar i que va arrancar als Estanys d’Almenara amb la celebració del Dia Mundial de l’Aigua el diumenge 22 de març.

El repte d’este jornades era crear una visió interdisciplinar de la Font de Quart, així com apropar els seus valors socials, patrimonial i ambientals a la població de la Vall de Segó i Almenara. Per això, s’ha creat una pàgina web, on per exemple es recull la història de la Font, l’origen de les seues aigües o la seua distribució. Este material didàctic ha sigut complementat per diverses activitats d’educació ambiental, que ha realitzat la Comissió d’Educació Ambiental d’AE-Agró Camp de Morvedre amb els instituts d’educació secundària de la Vall de Segó i d’Almenara. Desenvolupàrem diferents tallers, per a fer pensar els alumnes en la Font de Quart i el seu futur. I en l’institut de la Vall de Segó treballàrem la guia d’arbres que els alumnes realitzaren en el seu dia per al projecte "La Font és Vida. Biodiversitat de la Font de Quart". Concretament, identificarem els arbres de la Font i dissenyàrem els cartells amb un codi QR. Així, tot el món ja els pot conéixer.

El passat divendres, 27 de març, es celebrà al Molí de Quartell una de les convocatòries més interessants d’este jornades. Una jornada interdisciplinar, baix el títol "La Font de Quart: la memòria de la Vall de Segó", que encetà Josep Luis Rubio, Doctor Enginyer Agrònom, que actualment desenvolupa la seua tasca investigadora al Centre d’Investigacions sobre Desertificació que depén del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat de València, i la Generalitat Valenciana. Rubio parlà dels perills de la desertificació i la seua relació amb el canvi climàtic. Una ponència molt didàctica que ens va fer entendre com diferents comportaments humans ens poden fer arribar a una situació de no retorn. Sobretot quan combinem elements com la degradació del sòl i l’escassesa d’aigua. Davant d’esta situació, este científic animà a la ciutadania a instar a les administracions a prendre part en este problema global, però també local.

Al llarg de tot el matí anaren succeint-se ponències molt especialitzades en la Font de Quart i totes molt interessants. Bruno Ballesteros, Cap de la Unitat de València de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya, ens parlà de l’origen de les aigües de la Font, dels diferents aqüífers i dels seus espais de càrrega i descàrrega. Inmaculada Marqués, Doctora Enginyera Agrònoma, professora de la Universitat Politècnica de València i que actualment desenvolupa la tasca d’assistència tècnica a la Junta d’Aigües de la Font de Quart, ens explicà el sistema de distribució de l’aigua i ens apuntà algunes mesures per a fer més sostenible esta distribució i adaptar-la als nous temps. Seguidament, Marc Ferri, Doctor en Història Contemporània per la Universitat de València i professor d’educació secundària a l’IES Juan de Garay de València, feu referència al valor cultural de la Font, estudiant l’origen d’un sistema de reg tan complicat, que es remunta a les cultures del Iemen. Finalment, el nostre company Enric Amer va meravellar tots els assistents amb la seua presentació dels valors naturals de la Font i el seu vincle amb la Marjal d’Almenara.

El dissabte, 28 de març, les jornades acabaren amb una jornada matinenca a la Font de Quart. Des de cadascun dels cinc pobles de la Vall de Segó i d’Almenara es programà una excursió seguint les séquies fins a arribar al punt d’unió, la Font de Quart. Allí els esperava un esmorzar i un grup de companys d’AE-Agró amb activitats per als més menuts, com per exemple identificar els arbres de la Font amb els materials dissenyats per l’IES de la Vall de Segó. Altres elaboraren bombes de plantes aquàtiques, amb les quals van fer una nova reintroducció d’asprella en una llacuna tacada encara de marró per les pluges de la setmana passada.

Des d’AE-Agró considerem que estes primeres jornades "Aigua, Patrimoni i Paisatge de la Font de Quart" han resultat una iniciativa molt interessant, que ha permés unir ajuntaments, gent del món acadèmic, del sector educatiu, del moviment ecologista i a la població en general amb un mateix objectiu: mantindre amb vida la Font de Quart, l’avinença de la Vall de Segó. Per això, des d’AE-Agró volem felicitar la Junta d’Aigües per esta iniciativa i agrair a tots els participants la seu presència i la seua implicació en estes jornades, que esperem que tornen a repetir-se any rere any.

Sara Aunés i Marqués, Comissió d’Educació Ambiental d’AE-Agró Camp de Morvedre.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró commemora el Dia Mundial del Medi Ambient en la Font de Quart

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?