Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Activitats > L’arquitectura dels jardins urbans, a debat a Sagunt

Camp de Morvedre

L’arquitectura dels jardins urbans, a debat a Sagunt

AE-Agró i la Federació Veïnal de Sagunt celebren una jornada per a reflexionar sobre les zones verdes a la ciutat

dimarts 14 d’abril de 2015, per  AE-Agró

El passat mes de març, Acció Ecologista-Agró i la Federació Veïnal de Sagunt (Camp de Morvedre, València) organitzaren una jornada per a debatre sobre els jardins urbans, especialment pel que respecta a la seua arquitectura, el seu manteniment a mig i llarg termini i la gestió sostenible de l’arbrat. La cita, que comptà amb la participació d’ARBA Madrid, AEA (Associació Espanyola d’Arboricultura) i AEJE (Associació Espanyola de Jardineria Ecològica) i la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt, va servir per a reflexionar sobre les males pràctiques que s’acostumen a repetir en el disseny i manteniment dels jardins urbans i per a oferir alternatives per a gaudir d’unes zones verdes saludables i respectuoses amb la natura.

El passat 21 de març, dissabte, es va celebrar a Sagunt i el Port de Sagunt (Camp de Morvedre, València) una jornada sobre arquitectura dels jardins urbans. Esta convocatòria, organitzada pel col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre i la Federació Veïnal de Sagunt, arrancà amb la intervenció de Francisco Marco Rubio, president d’AEJE (Associació Espanyola de Jardineria Ecològica). Rubio va impartir una ponència sobre jardins ecològics durant la qual va exposar la problemàtica dels paisatges sense identitat de moltes zones verdes de les ciutats i els seus sòls sense vida. Així, per exemple, va destacar que podem trobar molta més biodiversitat en descampats i solars abandonats que en molts jardins i parcs urbans.

El president d’ASEJE va lamentar que la fauna com a part de l’ecosistema, com a sistema de gestió, no sol integrar-se en les zones verdes, a pesar de ser un element que hauria de complementar els jardins urbans. De la mateixa manera, també va lamentar que no es tinguen en compte altres elements, com és el cas de la geobotànica, en este cas per a la correcta elecció de les espècies i la reducció del seu consum d’adobs, plaguicides i aigua. En este sentit, Rubio va destacar la necessitat d’elaborar hidrozones (zones amb espècies vegetals que tinguen el mateix requeriment d’aigua) i evitar així el disseny de jardins on conviuen en un mateix espai plantes que necessiten molta aigua, com és el cas de la gespa, amb altres que necessiten menys, per exemple les palmeres. El motiu, que per excés o manca d’aigua, una de les dues espècies acabarà patint malalties o plagues.

Finalment, el president d’ASEJE va concloure la seua intervenció reivindicant l’ús d’espècies autòctones o en tot cas d’al·lòctones adaptades ja al nostre clima i rebutjant les espècies exòtiques invasores. Per això, va afirmar que cal potenciar entre els vivers la producció de planta autòctona, a més a més del foment del control biològic de plagues i malalties i de la fertilització amb compost.

Agrotòxics, verí en els jardins

Després de la ponència de Rubio, va intervindre Rafael Laborda, professor de la Universitat Politècnica de València i membre d’AEA (Associació Espanyola d’Arboricultura), que va centrar la seua xerrada en els agrotòxics. Laborda, davant de l’ús massiu de plaguicides en els jardins urbans, va reiterar la necessitat de gestionar les zones verdes com a sistemes vius. Si una persona necessita temps per a curar-se, per exemple d’una grip, en el cas dels arbres encara tarden més. I accelerar este procés amb l’ús d’agrotòxics, per exemple amb fumigacions, és una solució ràpida, però que incrementa la resistència de les plagues als pesticides i que ocasiona greus danys en la fauna auxiliar, que és la principal controladora natural de les plagues.

En este sentit, este membre d’AEA va denunciar l’ús continuat d’agrotòxics en parcs urbans, una perillosa rutina que té un gran impacte ecològic, laboral i també per als usuaris de les zones verdes. Estos productes són verins que resulten tòxics, especialment per a la pell i els pulmons i fins i tot poden originar càncer o contaminar l’aigua, la terra i els aliments. Per això, Laborda aposta per alternatives als agrotòxics. Per exemple, les mesures físiques o mecàniques (tall d’espècies no desitjades) i el maneig de fauna auxiliar depredadora de plagues per al seu control biològic o biotècnic. I tot açò gestionat en el moment adequat, amb la tècnica correcta i amb el mètode-producte més respectuós amb la natura.

Debat i visita a zones verdes de Sagunt

Després de les dues ponències es va celebrar un debat entre la vintena d’assistents a la jornada, que també van completar un qüestionari sobre jardins urbans. Del debat i de les respostes del qüestionari es després que la ciutadania vol zones verdes urbanes saludables i sense plaguicides, jardins frondosos i bells, amb aspecte naturalitzat, el sòl cobert de vegetació, amb zones diferenciades de recreació (reunió, joc, esport i oci) i de pau (lectura, contemplació, tranquil·litat), on es puga passejar i disposar d’infraestructures adequades per al seu ús (bancs, papereres, neteges…) i, a ser possible, amb una gestió dels parcs a curt, mig i llarg termini dins d’un segell de qualitat i sostenibilitat a expandir.

Finalment, esta jornada, organitzada també amb la col·laboració d’ARBA Madrid, va concloure amb una visita guiada per la biòloga d’AE-Agró Camp de Morvedre Alicia Moreno a diferents parcs, jardins i places de la ciutat, per a treballar in situ i amb exemples concrets alguns dels temes analitzats durant el dia, com per exemple infraestructures, elecció d’espècies, disseny de jardins i sobretot prendre consciència dels beneficis de les zones verdes per al benestar de les persones que habitem a les ciutats.

A més a més d’organitzar esta jornada sobre arquitectura de jardins urbans, AE-Agró Camp de Morvedre va participar el passat mes de març en la trobada "Paisatge Escola", celebrada el divendres 13 al Centre d’educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV), i que pretenia propiciar l’aproximació de les persones al paisatge de Sagunt i la comarca del Camp de Morvedre, per a generar així una actitud d’aprenentatge que pose en valor les qualitats de l’entorn i fomente iniciatives i sinergies entre entitats, emprenedors i ciutadans.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Separar més per a pagar menys i reciclar millor

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?