Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Forestal > Xulilla, nova víctima de la silvicultura destructiva

Comissió Forestal

Xulilla, nova víctima de la silvicultura destructiva

AE-Agró denuncia l’eliminació de vegetació forestal a gran escala en Els Serrans

dijous 30 d’abril de 2015, per  AE-Agró

Acció Ecologista-Agró ha denunciat davant la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient una nova actuació d’eliminació de vegetació forestal a gran escala. En este cas, la víctima de la silvicultura destructiva ha sigut la localitat de Xulilla (Els Serrans, València) on les màquines, que continuen a la zona afectada, porten els distintius de l’empresa pública VAERSA. Per tant, estos treballs han sigut executats per la pròpia Conselleria de Medi Ambient o a iniciativa seua. Esta intervenció s’ha realitzat, almenys en part, amb ús de maquinària pesant i ha eliminat gran part de la coberta vegetal en una extensa zona, deixant el sòl desprotegit, afavorint així el risc erosiu i el procés de desertificació.

Des de la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró no s’entén el possible benefici buscat amb esta actuació, que s’ha desenvolupat en una zona natural de Xulilla (Els Serrans, València) relativament ben conservada i en avançat procés de regeneració cap a etapes més valuoses del bosc. Probablement esta intervenció de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient forme part de l’equivocada estratègia de prevenció d’incendis forestals que promou l’administració valenciana. Una estratègia que continua sense donar bons resultats, ja que no ha aconseguit disminuir el nombre mitjà d’incendis forestals ocorreguts des de fa dècades al País Valencià, que superen els 400 cada any.

Una prova contundent de la ineficàcia d’esta estratègia la trobem en l’incompliment dels objectius específics sobre prevenció d’incendis que la pròpia administració valenciana s’havia proposat amb el Pla de Desenvolupament Rural (PDR) 2006-2013. L’objectiu consistia a disminuir la superfície forestal anual mitjana afectada per incendis forestals del període anterior, que va ser de 3.024 has. Tanmateix, durant el període 2006-2013, esta xifra s’ha disparat fins a les 11.282,52 has, incrementat-se així en quasi un 300%, a pesar de la inversió de 15 milions d’euros del PDR en obres de silvicultura destructiva com l’executada ara a Xulilla.

Lamentablement este tipus d’actuacions, emmascarades amb bones intencions però amb greus impactes mediambientals i paisatgístics per als nostres boscos, s’estenen per tot el territori forestal valencià i sumen molts quilòmetres lineals de terrenys desforestats. Zones on s’elimina gran part de la coberta vegetal, es danya el sòl fèrtil, s’incrementa l’erosió, s’agreuja el risc de desertificació, es reduïx la biodiversitat de fauna i flora... I tot açò per culpa d’una discutible i fallida política de prevenció d’incendis basada en grans obres de silvicultura destructiva, que concentren la inversió pública mentre la Conselleria de Medi Ambient retalla en vigilància, restauració i millora dels ecosistemes forestals.

Els incendis més importants dels darrers anys han tingut el seu origen en accidents i negligències, la majoria d’elles relacionades amb activitats agràries o línies elèctriques, un fet que evidencia la manca de veritable prevenció per part de l’administració valenciana. Tanmateix, la Conselleria continua sense esforçar-se per a evitar estes negligències i preferix eliminar la vegetació de les nostres muntanyes, una estratègia que no evita els incendis però que té greus impactes ambientals.

Per estos motius, la Comissió Forestal d’AE-Agró ha denunciat davant la Conselleria este nou cas de silvicultura destructiva a Xulilla i demana que s’identifique els responsables i se’ls sancione, en el seu cas, donat que estes actuacions podrien constituir infraccions de la legislació forestal vigent.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró denuncia la Generalitat davant d’Europa pels abusos en l’extracció de biomassa

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?