Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Notícies > El Palància, un riu oblidat

Camp de Morvedre

El Palància, un riu oblidat

Volem un riu viu!!! Prou ja d’abusos!!!

dilluns 18 de maig de 2015, per  AE-Agró

Sembla que tenim poca memòria. El passat mes de març el Riu Palància baixava ple d’aigua arrossegant tot el que trobava al seu pas per Sagunt (Camp de Morvedre, València). Llavors, quedà ben palés que el Palància és un riu viu, malgrat que normalment el trobem sense aigua. En Acció Ecologista-Agró pensàvem que esta crescuda del Palància serviria perquè la gent recordara què és un riu i reflexionara sobre els seus usos. Però, lamentablement no ha sigut així. El Palància continua patint una sèrie d’abusos que, amb la connivència de les administracions implicades en la seua gestió, suposen una manca absoluta de respecte a la natura, però també a les persones que volem gaudir d’un riu viu.

El Riu Palància al seu pas per Sagunt (Camp de Morvedre, València) habitualment és una rambla seca, sense aigua, utilitzada com aparcament per a cotxes, com a abocador on llençar residus i, fins i tot en el seu Delta, com un espai on viuen cavalls i persones en cases il·legals. Però, no sempre és així. El Palància també és un riu viu, com ho va demostrar la seua crescuda del passat mes de març. Una crescuda, que pel mal ús que es fa del seu llit, va generar greus problemes. Més val no pensar en les despeses econòmiques generades i donem gràcies per no haver de lamentar danys humans. Però, des del col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre esperàvem, com a mínim, que esta crescuda del Palància servira per a reflexionar sobre el riu i els seus usos.

Tanmateix açò sembla que no ha passat. La carretera que creua el riu i que connecta el Port de Sagunt i Canet d’en Berenguer prop del Delta ha tornat a restablir-se. Desconeixem que administració és la responsable d’esta actuació, però cal recordar que este camí, a més a més de perillós, vulnera la legislació actual. Per això, no entenem perquè s’ha tornat a obrir al trànsit als cotxes ni perquè no es multa els vehicles que el creuen. De la mateixa manera, tampoc no entenem perquè es mantenen l’aparcament de cotxes a Sagunt i les casetes Il·legals al Delta.

Des d’AE-Agró duem anys reivindicant la necessitat d’un riu viu. Volem el Palància per a la natura i per a les persones, no per als cotxes i les runes. Per això, no hem parat d’organitzar neteges, plantacions, xerrades, exposicions... I per a plantar un míser baladre sempre hem hagut de fer la corresponent paperassa amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), una administració que després no mou un dit per a controlar les agressions i els abusos que patix el riu.

Com tampoc no ho fan els ajuntaments, especialment el de Sagunt, que no prenen les mesures que cal i miren cap a un altre costat quan s’estan cometent il·legalitats, que acabem pagant tota la ciutadania. Per això, des d’AE-Agró demanem explicacions. Volem saber qui permet el trànsit rodat pel Palància? Per què roman actiu l’aparcament del riu al seu pas per Sagunt? Per què les cases il·legals del Delta continuen en peu? Per a què després vinguen helicòpters pagats per tots nosaltres a rescatar cavalls morts de gana?

La situació actual del Palància suposa una falta total de respecte a la natura. Però, també a les persones que volem gaudir d’un riu viu. El Palància és un patrimoni natural de tots i totes que estem infravalorant. Carreteres en tenim moltes i podem adaptar els recorreguts. Aparcaments es poden crear en qualsevol altre lloc sense valor (no serà per falta de solars abandonats...). I el llançament de deixalles s’hauria controlar i penalitzar, tal i com establix la Llei. Simplement amb un poc de manteniment i de voluntat política podríem gaudir de la riquesa d’un espai natural al costat de la ciutat. No seria esta millor opció?

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró celebra el Dia de l’Arbre al Palància

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?