Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Forestal > AE-Agró exigix aturar i rectificar les actuacions contra el Tomicus en Les (...)

Comissió Forestal

AE-Agró exigix aturar i rectificar les actuacions contra el Tomicus en Les Rodanes de Vilamarxant

Estos treballs estan ocasionant uns danys ambientals innecessaris i injustificats

dimecres 3 de juny de 2015, per  AE-Agró

La Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró exigix que l’Ajuntament de Vilamarxant (Camp de Túria, València) ature i rectifique immediatament les actuacions que s’estan realitzant en el Paratge Natural Municipal de Les Rodanes contra el Tomicus destruens i l’Orthotomicus erosus, la plaga de perforadors que s’ha cobrat la vida de milers de pins al País Valencià. El motiu d’esta petició és el desmesurat, innecessari i injustificat impacte mediambiental que està tenint esta intervenció, que està arrasant la vegetació sana de Les Rodanes i erosionant greument el sòl d’este paratge natural municipal. Per estos motius, els serveis jurídics d’AE-Agró ja treballen per a denunciar els fets davant de la Fiscalia de Medi Ambient.

La Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró ha pogut constatar sobre el terreny que l’actuació que impulsa l’Ajuntament de Vilamarxant (Camp de Túria, València) contra el Tomicus destruens i l’Orthotomicus erosus en el Paratge Natural Municipal de Les Rodanes està ocasionant danys mediambientals molt greus. L’empresa subcontractada per a realitzar estos treballs forestals està talant indiscriminadament tots els pins de Les Rodanes, fins i tot els que ja no poden propagar la plaga, i està efectuant l’extracció dels arbres amb maquinària pesant i sense cap tipus de mirament per la resta de vegetació d’este paratge natural municipal.

El resultat d’esta desafortunada intervenció són uns impactes mediambientals desmesurats, innecessaris i injustificats, ja que pràcticament tota la vegetació sana (margallons, llentiscles, aladerns, alborcers, ginebres...) de Les Rodanes s’està veient afectada per esta actuació. A més a més, amb l’arrossegament massiu dels pins talats i la conseqüent destrucció de la vegetació arbustiva s’està destruint la coberta vegetal d’este bosc i s’està erosionant el sòl fèrtil d’este espai protegit, que forma part del Parc Natural del Túria.

Per tots estos motius, la Comissió Forestal d’AE-Agró demana a l’Ajuntament de Vilamarxant que paralitze immediatament estos treballs, ja que no té cap sentit que per a combatre una plaga que afecta només als pins es destruïsca tot un bosc. Els ecologistes també exigixen que este consistori del Camp de Túria combata la plaga amb un protocol més efectiu i menys agressiu amb la resta de la vegetació i que restaure els danys mediambientals ocasionats fins al moment.

Per altra banda, per a AE-Agró resulta lamentable que per a abaratir els costos d’este tipus d’intervencions es venga la fusta a empreses del sector de la biomassa, que són com el cavall d’Atila: per on passen no torna a créixer res.

Independentment de la decisió que prenga l’actual equip de govern de Vilamarxant, els serveis jurídics d’AE-Agró ja treballen per a denunciar estos fets davant de Fiscalia de Medi Ambient i la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient. Els desmesurats, innecessaris i injustificats impactes mediambientals que han patit Les Rodanes podrien constituir infraccions greus o molt greus de la vigent Llei Forestal i també contravindre el protocol d’actuació dictat per la Direcció General de Medi Natural en relació a les plagues d’insectes perforadors. Per estos motius, AE-Agró exigirà sancions per als responsables d’esta actuació que, a més a més, es realitza ara, en plena campanya de risc d’incendis forestals, quan la plaga del Tomicus destruens i l’Orthotomicus erosus es va detectar a Les Rodanes l’any passat.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró i UGT-PV denuncien que l’emergència forestal pel Tomicus és conseqüència de l’ERO de Vaersa

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?