Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Territori > AE-Agró exigix que no s’atorguen més llicències temporals al centre (...)

Comissió de Territori

AE-Agró exigix que no s’atorguen més llicències temporals al centre eqüestre Oliva Nova

Esta hípica ubicada en la zona d’amortiment d’impactes de la Marjal de Pego-Oliva no disposa de concessió legal d’aigua

dimarts 9 de juny de 2015, per  AE-Agró

La Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró ha sol·licitat a l’Ajuntament d’Oliva (La Safor, València) que no atorgue més llicències eventuals de funcionament al centre eqüestre de l’antiga Finca del Plevà. Esta instal·lació, ubicada en la zona d’amortiment d’impactes del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva, no disposa de la corresponent concessió de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i fins i tot ha arribat a incórrer en falsedat en document públic per a abastir-se d’aigua. Tanmateix, des de 2011 es manté en funcionament amb la connivència del govern municipal (primer del PP i després del PSPV-PSOE i Compromís), que periòdicament renova la llicència temporal del centre hípic Oliva Nova.

Este mateix mes de juny, la Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró ha avisat a l’Ajuntament d’Oliva (La Safor, València) que concedir al centre eqüestre de l’antiga Finca de Plevà successives llicències de funcionament eventual en sòl no urbanitzable pot vulnerar la legalitat urbanística. Este consistori porta des de novembre de 2011 atorgant permisos temporals per a facilitat l’activitat de l’hípica Oliva Nova, una instal·lació que no disposa de concessió legal d’aigua i que està ubicada en la zona d’amortiment d’impactes del PORN (Pla d’Ordenació de Recursos Naturals) del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva.

Per a AE-Agró resulta vergonyós que l’Ajuntament d’Oliva, primer governat pel PP i després pel PSPV-PSOE i Compromís, siga còmplice de les irregularitats d’este centre eqüestre, que fins i tot ha arribat a incórrer en falsedat en document públic per a abastir-se d’aigua. Tal i com reconeix la pròpia Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), Construcciones Hispano Germanas, mercantil que gestiona les instal·lacions, va sol·licitar en 2013 una concessió de 75.147 m3/any d’aigua per a ús agrícola. Concretament per al reg de 7 hectàrees de cítrics. Tanmateix, els tarongers ja no existien perquè havien sigut arrancats per a la instal·lació del centre hípic. La mercantil va destinar la concessió d’aigua per a usos ramaders i recreatius.

L’empresa no només va mentir pel que respectava a l’ús de la concessió d’aigua que tenia en la Marjal de Pego-Oliva, sinó que va posar en funcionament dues bombes quan només tenia permís per a una. I, tal i com va detectar la CHX, els promotors del centre eqüestre Oliva Nova no van instal·lar cap comptador volumètric. Així podien sobrepassar impunement el màxim anual de la concessió (39.200 m3/any). Actualment, estes instal·lacions no disposen legalment d’aigua per al seu ús recreatiu. La mercantil ha demanat a la CHX una revisió de la seua concessió, que encara s’està tramitant.

També està en procés de tramitació una segona concessió vinculada a este centre eqüestre. Concretament la de la mercantil Aigües del Bullent, que demana 892.985 m3/any a la CHX per a abastiment i ús ramader d’estes instal·lacions, que només tenen autorització per a realitzar competicions hípiques però que alberguen permanentment 300 cavalls. Este segon expedient no està finalitzat, però compta ja amb un informe desfavorable de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient per la sobreexplotació i la salinització del Riu Bullent, del qual depén en gran mesura la conservació dels valors ambientals de la Marjal de Pego-Oliva. Especialment en períodes de sequera com el que patim actualment.

Per tots estos motius, AE-Agró ha demanat a l’ajuntament d’esta localitat de La Safor que no atorgue una nova llicència municipal de funcionament eventual al centre eqüestre Oliva Nova. I si ho fa, que s’atenga a les conseqüències jurídiques de la seua connivència amb estes mercantils que no respecten ni la natura ni la Llei.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Després de l’incendi del Montgó, què cal fer?

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles