Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Forestal > AE-Agró demana a la nova consellera de Medi Ambient que investigue les (...)

Comissió Forestal

AE-Agró demana a la nova consellera de Medi Ambient que investigue les ajudes a la biomassa

Els ecologistes comuniquen a Cebrián les seues sospites sobre els procediments en la concessió d’estes subvencions europees

divendres 17 de juliol de 2015, per  AE-Agró

La Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró ha sol·licitat a Elena Cebrián, nova consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, que investigue les ajudes del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) que l’anterior administració va concedir per a l’extracció de biomassa forestal al País Valencià. En una carta enviada a la nova consellera de Medi Ambient, els ecologistes han informat a Cebrián de diferents indicis d’anomalies i de presumptes irregularitats en les subvencions atorgades des de 2009. Entre els fets denunciats per AE-Agró destaca el sospitós repartiment dels ajuts i els greus impactes ambientals de les actuacions subvencionades.

Entre 2009 i 2014, l’anterior Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient va impulsar, a través del Pla de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana (PDRCV) i amb el finançament del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), una sèrie d’ajudes públiques per a l’extracció de biomassa forestal. Davant dels greus impactes ambientals derivats de les actuacions subvencionades, la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró va demanar a l’aleshores consellera de Medi Ambient, Isabel Bonig, els "papers" de la biomassa. Concretament, els expedients de les tales, així com les autoritzacions i els estudis d’afecció als espais protegits de la Xarxa Natura 2000. Els ecologistes també van sol·licitar els informes de les intervencions realitzades en zones cremades on, en contra de la majoria de recomanacions i de protocols tècnics i científics, s’ha extret biomassa forestal amb maquinària pesant, impossibilitant així la regeneració natural després de l’incendi i erosionant el sòl fèrtil.

Però, l’administració dirigida per Isabel Bonig es va negar a facilitar esta documentació. I ho va fer a pesar dels indicis de corrupció i de les presumptes irregularitats vinculades a estes opaques ajudes, que són promocionades, elaborades, redactades i supervisades per un reduït grup de tècnics de la Conselleria. Els beneficiaris d’estes subvencions també són un xicotet grup d’empreses, que acaparen fins al 70% de les ajudes i que només actuen en quatre de les dotze demarcacions forestals valencianes. Així resulta que uns ajuts europeus, que en teoria tenien com a objectiu conservar el medi ambient, previndre incendis forestals i dinamitzar l’economia rural de tot el País Valencià, sospitosament han acabat en les butxaques de només huit empreses que han concentrat la seua activitat bàsicament a la província de València, on han executat el 80% dels treballs subvencionats sense aplicar pràcticament cap garantia ambiental.

AE-Agró espera que Elena Cebrián, nova consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, investigue estes ajudes i les possibles irregularitats en l’extracció de biomassa forestal al nostre territori. Per això, els ecologistes han enviat una carta a la nova consellera de Medi Ambient amb tots els indicis de possibles arbitrarietats i les presumptes irregularitats i negligències que han detectat en la concessió, l’execució, el seguiment i el control d’unes subvencions que, malgrat la seua finalitat ambiental, han tingut greus impactes en els nostres boscos i que han fracassat estrepitosament pel que respecta a la prevenció dels incendis forestals.

A més a més d’esta petició a la nova consellera de Medi Ambient, el passat mes de maig, AE-Agró ja va alertar al Congrés dels Diputats d’este presumpte cas de corrupció vinculat als ajuts públics a la biomassa, que també compten amb un important suport econòmic del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. Esta alerta va arribar després de la negativa de l’administració dirigida per Isabel Bonig a facilitar els "papers" de la biomassa i després que la Unió Europea acceptara la denúncia d’AE-Agró contra la Generalitat Valenciana per les irregularitats en la concessió de les ajudes del FEADER i pels abusos ambientals finançats amb estes subvencions europees.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró exigix responsabilitats a la consellera de Medi Ambient pels abusos en l’extracció de biomassa forestal

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles