Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2015 > Projecte Emys: Informe Xàtiva

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe Xàtiva

Localitzades 10 Mauremys leprosa en este tram del Riu Canyoles

dilluns 31 d’agost de 2015, per  AE-Agró

Per primera vegada, este estiu el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha viatjat fins a Xàtiva (La Costera, València). L’objectiu? Estudiar, amb la col·laboració de l’associació Bosc Primigeni de Xàtiva, la població de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) que habita en el tram del Riu Canyoles que discorre per la capital de La Costera. Gràcies a l’esforç dels 39 voluntaris que s’han sumat a esta iniciativa de ciència ciutadana, s’han pogut censar 10 Mauremys leprosa (6 femelles i 4 mascles) en les dues localitzacions on s’ha realitzat el seguiment de tortugues autòctones: la pedania de Sorió i l’Assut del Palmerar del Carraixet.

Després de tres anys de voluntariat en el Riu Canyoles (La Costera, València) al seu pas per Moixent, esta temporada el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha ampliat l’estudi de la població de tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) que sobreviu en este riu. Concretament explorant el tram del Canyoles que discorre per Xàtiva, la capital de la comarca de La Costera. Des del 23 de juny fins a l’11 d’agost, AE-Agró ha convocat huit jornades de seguiment i cens de tortugues autòctones en este riu, que han comptat amb la participació dels companys de l’associació Bosc Primigeni de Xàtiva i la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient.

Per a l’estudi s’han utilitzat dues trampes flotants amb esquer, construïdes pels propis voluntaris del Projecte Emys i instal·lades en dos punts diferents d’este tram del Canyoles. Primer a la pedania de Sorió, on s’han capturat i censat huit Mauremys leprosa (quatre mascles i tres femelles), i després a l’Assut del Palmerar del Carraixet, on s’han localitzat dues femelles d’esta espècie autòctona amenaçada.

En total, gràcies a la participació dels 39 voluntaris que s’han sumat a esta iniciativa de ciència ciutadana, el Projecte Emys ha trobat este estiu 10 tortugues d’aigua ibèriques a Xàtiva i, afortunadament, cap exemplar de tortuga exòtica. Com era d’esperar, per la seua major antropització i pel seu cabal d’aigua irregular, este tram del Canyoles presenta una població de Mauremys leprosa inferior a la de Moixent, on el riu es conserva en un millor estat ecològic i on compta amb un cabal major i més constant.

Enguany, a més a més de Xàtiva i Moixent, on el cens al Canyoles s’ha realitzat a finals d’agost, cal destacar que el Projecte Emys també ha visitat el Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), el Clot de Bailón de Torrent (Horta Oest, València), el Pont Sec del Barranc del Carraixet (Horta Nord, València), la Finca de Penya (Marjal d’Almenara), el Barranc del Pelós de Xiva (La Foia de Bunyol, València), la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (Horta Nord, València) i el Riu Xúquer al seu pas per Jalance (La Vall d’Aiora-Cofrents, València).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El Projecte Emys, premi a la millor iniciativa de seguiment i recuperació d’espècies

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?