Arrel de la web > Notícies > Cinc anys d’Aplec: Llavors per al canvi necessari

Pam a pam

Cinc anys d’Aplec: Llavors per al canvi necessari

Manifest de l’Aplec Ecologista del País Valencià

divendres 11 de setembre de 2015, per  AE-Agró

Per cinqué any consecutiu, Carrícola (La Vall d’Albaida, València) tornarà a convertir-se en la capital de l’ecologisme valencià. El cap de setmana del 19 i el 20 de setembre el Centre d’Educació Ambiental L’Ametla de Palla acollirà de nou l’Aplec Ecologista del País Valencià, una convocatòria impulsada per la Coordinadora Ecologista de la Vall d’Albaida (CEVA), La Colla Ecologista l’Arrel d’Ontinyent, Acció Ecologista-Agró i l’Ajuntament de Carrícola amb el suport de més d’una desena d’entitats. A continuació reproduïm el manifest de l’Aplec, una cita imprescindible on el debat i la reflexió sobre medi ambient es conjuguen amb la diversió i les ganes de passar-ho bé i de compartir experiències. Bon Aplec i Salut!!! APLUT!!!

Cinc anys d’Aplec: Llavors per al canvi necessari

Enguany és la cinquena edició de l’Aplec Ecologista del País Valencià i pensem que és un moment idoni per fer la vista enrere i veure quin ha estat el procés dut fins ara; per a plantejar-nos el present i encarar el futur.

L’Aplec va nàixer en un context de sinergies entre La Coordinadora Ecologista de la Vall d’Albaida i altres col·lectius com La Colla Ecologista l’Arrel d’Ontinyent, en el marc de l’incendi que va patir part de la comarca i la imposició d’una línia d’alta tensió que la transnacional Iberdrola anava a implementar sobre part del territori afectat pel foc. En aquelles coordenades es va establir una plataforma d’oposició de caràcter comarcal a aquella infraestructura que va marcar aquell primer Aplec de 2011.

D’altra banda, s’entenia que la trobada de persones i col·lectius sensibles amb el medi ambient, en un sentit ampli d’aquest concepte, que es volia organitzar havia de partir d’aquella idea d’actuar local i pensar global, des del context i les particularitats del País Valencià.

Es partia, doncs, d’una visió holística, és a dir, de conjunt sobre allò que fem i les conseqüències mediambientals, econòmiques, culturals... que se’n deriven. D’altra banda, calia fomentar la denominada intel·ligència ecològica, això és conéixer els impactes de les pròpies accions, promoure millores per a reduir-los i compartir amb els altres els coneixements per a fomentar un canvi d’actitud.

De temàtiques, en taules redones, en conferències, en tallers, de camí a L’Ametla de Palla o sopant a la Plaça de Carrícola, se n’han tractades moltes: des de l’agricultura ecològica i els seus reptes, la gestió de l’aigua, l’energia, el tractament de la informació mediambiental, els boscos, fins a l’assoliment de la justícia social i formes diverses d’economia col·laborativa.

Des de l’Aplec, amb caràcter miscel·lànic, es busca oferir informació sobre diferents temàtiques mediambientals, que moga a la sensibilització i, en conseqüència, al canvi de conducta de les persones. Aquesta dinàmica, que té un component individual, caldria veure de quina manera podria anar més enllà, és a dir, com fer que el respecte al territori (que el conformem també les persones que l’habitem) siga un motor col·lectiu, que funcione amb energia no contaminant, renovable, accessible i que no genere dinàmiques d’explotació entre les persones. Potser aquesta és la pregunta que hauríem de fer-nos.

Caldria, per tant, plantejar quins elements ho impedeixen, quins factors (econòmics, polítics, socials, fins i tot psicosocials!) no faciliten un equilibri entre les persones i el medi.

A més, s’ha de tenir en compte el context de canvis accelerats en bona part de les esferes de la vida del planeta, cada vegada més interdependents. En el nostre àmbit, el País Valencià, el canvi en els dirigents polítics a les institucions planteja expectatives possibilistes en la gestió i la importància de l’agenda mediambiental. Ara bé, en què poden quedar aquestes expectatives davant de problemes concrets que ens afecten de manera més directa com puga ser la planta de residus animals que es vol instal·lar a la nostra comarca o la qüestió del fem i els abocadors a tot el territori? Des d’un punt de vista global però connectat amb allò anterior, és possible un progrés que siga respectuós amb el medi i les persones amb tot el que aquest progrés implica?

En definitiva, volem proposar un marc de reflexió amb diferents preguntes que provoquen el qüestionament, la crítica argumentada, el matís... que sobrevolen L’Ametla de Palla i Carrícola com una àguila de panxa blanca el tercer cap de setmana de setembre:

- El fet de disposar d’informació en profunditat sobre una determinada problemàtica mediambiental ens fa actuar? Com és eixa actuació?

- Podem transformar el món si només canviem les nostres conductes i hàbits individuals?

- Com canviar l’espai públic que implica relacions de poder basades en l’economia salvatge, el desarrelament i la manca de consciència ecològica?

- Com interrelacionar els diferents col·lectius i lluites que s’articulen arreu del territori? I com millorar la participació i la implicació en aquests?

- Quines estratègies resulten més adequades per a la defensa del territori i la resolució de problemàtiques mediambientals?

Com hem dit, aquestes són algunes de les qüestions que hauríem de posar damunt la taula. Són preguntes de resposta oberta: llavors per al debat, l’enriquiment mutu i eines per a la gestió de les nostres vides i el territori que ens habita.

Bon Aplec i Salut!!! APLUT!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Obert el període d’inscripció per al 5é Aplec Ecologista del País Valencià

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?