Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2015 > Projecte Emys: Informe Jalance

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe Jalance

Localitzades 17 Mauremys leprosa en el Riu Xúquer

dimarts 8 de setembre de 2015, per  AE-Agró

Esta temporada el Projecte Emys s’ha estrenat a la localitat de Jalance (La Vall d’Aiora-Cofrents, València), on des de la passada primavera esta iniciativa de ciència ciutadana impulsada per Acció Ecologista-Agró ha aconseguit localitzar 17 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa): 13 adultes i 4 juvenils. L’estudi d’esta població de tortugues autòctones, realitzat amb mornells, s’ha desenvolupat en el Riu Xúquer i també en el Cautabán, un dels seus afluents, i ha comptat amb la participació de 26 voluntaris i la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient. Per ara, només s’ha pogut constatar la presència de les Mauremys leprosa al Xúquer, però no es descartable encara trobar-ne també al Cautabán.

Per primera vegada des del seu naixement en 2010, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró s’ha desplaçat en esta edició fins a Jalance (La Vall d’Aiora-Cofrents, València) per a arrancar una nova aventura mediambiental: estudiar la població de tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) que habita en esta localitat de La Vall d’Aiora-Cofrents. Concretament, al Riu Xúquer i al Cautabán, un dels seus afluents, on els mornells (trampes artesanals per a capturar les tortugues) porten instal·lats des de la passada primavera.

Gràcies a l’esforç dels 26 voluntaris que s’han sumat a les diferents jornades de seguiment, el Projecte Emys ha localitzat 13 exemplars adults de Mauremys leprosa al Riu Xúquer al seu pas per Jalance: 7 femelles i 6 mascles. A més a més, s’han trobat 4 juvenils d’esta espècie autòctona amenaçada durant l’estudi d’esta població de tortugues, que finalitzà el cap de setmana del 21, 22 i 23 d’agost amb un cens intensiu obert a la participació ciutadana.

Per ara, al Cautabán no s’ha pogut constatar la presència de les Mauremys leprosa, ja que no s’ha capturat cap individu d’esta espècie durant la primera edició del Projecte Emys. Tanmateix, no es pot descartar la seua supervivència, ja que encara queden diferents trams del riu per explorar. Així que el pròxim any els voluntaris d’AE-Agró tornaran a instal·lar els mornells en este afluent del Xúquer a la recerca de les nostres tortugues autòctones. Paga la pena destacar, que pel moment no s’ha capturat ni al Xúquer ni al Cautabán cap exemplar exòtic.

En esta edició, a més a més de Jalance, el Projecte Emys també s’ha estrenat a Torrent (Horta Oest, València) i a Xàtiva (La Costera, València). Concretament al Clot de Bailón del Barranc de l’Horteta i al Riu Canyoles, on AE-Agró ha constatat la presència de la Mauremys leprosa. En total, esta temporada el Projecte Emys ha realitzat el seguiment de nou poblacions diferents de tortugues autòctones, tant de Mauremys leprosa com d’Emys orbicularis (tortuga d’estany europea).

La resta de poblacions estudiades han sigut la del Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), la del Pont Sec del Barranc del Carraixet (Horta Nord, València), la de la Finca de Penya (Marjal d’Almenara), la del Barranc del Pelós de Xiva (La Foia de Bunyol, València), la de la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (Horta Nord, València) i la del Riu Canyoles al seu pas per Moixent (La Costera, València).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Federació Francòfona per a la Conservació de les Tortugues premia al Projecte Emys

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?