Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Tancat de la Pipa > La Pipa celebra "La Nit de les Rates Penades"

Custòdia del Territori

La Pipa celebra "La Nit de les Rates Penades"

Miguel Ángel Monsalve ens descobrix els secrets d’estos xicotets mamífers voladors

dilluns 14 de setembre de 2015, per  AE-Agró

El passat divendres, 11 de setembre, Acció Ecologista-Agró obrí les portes del Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València) amb motiu dels actes commemoratius de La Nit de les Rates Penades, una convocatòria internacional que busca cridar l’atenció de la ciutadania sobre estos xicotets mamífers voladors. 35 persones van assistir a esta activitat, que comptà amb la participació de Miguel Ángel Monsalve, responsable de l’equip de seguiment de fauna amenaçada de la Conselleria de Medi Ambient, i amb unes convidades d’excepció: les més de 70 rates penades de cabrera (Pipistrellus pygmaeus) que viuen en el refugi que tenim instal·lat en el centre de visitants del Tancat de la Pipa.

A pesar dels beneficis i serveis ambientals que ens presten com a controladors naturals de plagues agrícoles i de mosquits, les rates penades no compten amb massa bona fama. Per això, des de 1997, es convoca anualment La Nit de les Rates Penades per a cridar l’atenció de la ciutadania sobre estos xicotets mamífers voladors. Esta cita internacional s’ha celebrat enguany en més de 30 països amb tot tipus d’iniciatives, com per exemple l’acte organitzat per Acció Ecologista-Agró el passat divendres, 11 de setembre, al Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), una àrea de reserva propietat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer però custodiada per la nostra organització i SEO/BirdLife.

Esta activitat, que comptà amb la col·laboració de la SECEMU (Societat Espanyola per a la Conservació i Estudi de les Rates Penades) i Roncadell, va congregar a 35 persones que van descobrir les espècies de rates penades que habiten al País Valencià, la seua biologia i el seu estat de conservació amb Miguel Ángel Monsalve. Este expert en quiròpters i responsable de l’equip de seguiment de fauna amenaçada de la Conselleria de Medi Ambient també va explicar els projectes que es desenvolupen al nostre territori per a la protecció d’estos xicotets mamífers voladors.

Per exemple, la iniciativa Aliades en la Nit, amb la qual es pretén fomentar la presència de les rates penades en zones d’arrossar, com és el cas del Parc Natural de l’Albufera de València, per a combatre la plaga del cucat de l’arròs. O les mesures que impulsa l’administració per a salvar a la rata penada de peus grans (Myotis capaccinii), una espècie que malauradament es troba en perill d’extinció tant al País Valencià com a la resta de l’Estat espanyol.

A més a més d’estes explicacions, Miguel Ángel Monsalve va deixar bocabadat el públic assistent amb els meravellosos secrets naturals que amaguen les rates penades. Per exemple, el seu curiós cicle reproductiu, que comença a la tardor amb les còpules. Però, que no finalitza fins la primavera. Durant l’hivern, les femelles guarden l’esperma dels mascles i amb l’arribada del bon temps sinconitzen els seus parts. Aleshores creen colònies reproductives formades només per femelles, que compartixen l’atenció d’unes cries que poden arribar a viure 30 anys. Tot un rècord de longevitat per a mamífers de metabolisme tan intens i de grandària tan reduïda.

Després de la xerrada de Miguel Ángel Monsalve i de vore diferents models de caixes-niu per a rates penades, l’activitat continuà fora del Centre de Visitants del Tancat de la Pipa, on vam gaudir de la presència d’unes convidades d’excepció: les rates penades de cabrera (Pipistrellus pygmaeus) que ocupen el refugi que tenim instal·lat en este antic motor d’arròs. Abans de sopar, vam poder contar més de 70 en el màgic moment de la seua eixida del refugi i, a més a més, vam sentir com caçaven amb un detector d’ultrasons.

La Nit de les Rates Penades finalitzà amb un passeig nocturn per la Pipa, una de les tres zones humides artificials on es desenvolupa el LIFE+Albufera i on, gràcies al detector d’ultrasons, vam poder identificar tres espècies diferents d’estos xicotets mamífers voladors: l’esmentada rata penada de cabrera, la rata penada comuna (Pipistrellus pipistrellus) i la rata penada d’horta (Eptesicus serotinus).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El LIFE+Albufera reforça la població de tortugues d’estany del Tancat de la Pipa

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles