Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > Samaruc Digital desborda el Jardí Botànic de València

Samaruc Digital

Samaruc Digital desborda el Jardí Botànic de València

dijous 1 d’octubre de 2015, per  AE-Agró

Va ser una nit plena d’emocions i alegries. Una ocasió per a reunir antics amics i nous coneguts en el llançament a l’oceà mundial de la comunicació d’un portal que parla valencià. Una plataforma que porta el nom d’un peixet endèmic i amenaçat però valent, decidit a expandir-se.

La presentació de SamarucDigital es va convertir en una gran concentració de públic expectant per conéixer de prop el nou portal de medi ambient en valencià. L’acte, celebrat al Jardí Botànic de la Universitat de València, va desbordar totes les previsions d’assistència en una reunió que va suposar una gran demostració de força de l’interés per un nou mitjà sobre informació ambiental. Una trobada d’investigadors, científics, empresaris, naturalistes, ecologistes, i pràctimament tot el món relacionat amb el medi ambient, com il.lustren molt gràficament les fotos de Eva Mañez a les quals acompanya este text i les intervencions que es van produir dalt i baix de l’escenari.

Reconstruir el país

“Hem de reconstruir este país i les seues institucions” va ser una de les declaracions d’intencions de la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, que va reconèixer que el nou govern té per davant un tasca dura i difícil “per frenar les inèrcies de 20 anys de mal govern”. Un objectiu que la conselleria afronta amb “il.lusió i ganes per canviar les coses”. Cebrián va animar al nou portal a continuar endavant en el seu “entusiasta treball didàctic i divulgador” i va recordar com SamarucDigital ha sigut el primer mitjà audiovisual que l’ha entrevistada com a consellera. Va conclure insistint que es necessari conèixer el territori de veritat perquè “se respecta, se conserva i es protegeix, el que es coneix, es valora i es vol”.

La recuperació de RTVV

El president de les Corts, Enric Morera, va assegurar que SamarucDigital “és un símbol del que ha de vindre, que es refer una RTVV en companyia de tots els treballadors que foreu acomiadats”. Morera va destacar el compromís amb el medi ambient pot ajudar a recuperar l’agricultura, i va recordar l’exemple de la marjal Pego Oliva, que va tractar de ser assecada als anys 90.

El regidor de la Devesa Albufera, Sergi Campillo, va felicitar el nou portal i va recordar que un dels eixos fonamentals del nou govern de l’ajuntament de València és “la defensa del medi ambient”. Va recordar que València es una de les poques ciutats europees que té una gran parc natural com l’Albufera en el seu terme, amb uns valors encara molt desconegut per gran part dels ciutadans.

Paco Alòs, responsable de RSC de Caixa Popular, va animar a les empreses que entren en el patrocini de SamarucDigital. Va explicar que els objectius del nou portal entren dins dels principis institucionals de l’entitat valenciana de respecte a l’entorn. Alòs va afegir que el nou projecte audiovisual està format per un equip de professionals amb llarga experiència i solvència, “però sobre tot per grans persones”, va afegir.

La subdirectora del Jardí Botànic de la Universitat de València, Ana Ibars, en referència a l’equip va dir que “vos tiraven a faltar després de la desaparició de RTVV”, i va demanar a tots els assistents que ajuden a difondre l’existència del nou portal, como el Jardí ja està fent des de la seua web.

Reivindicació i record

Eva Tudela, presidenta d’Acció Ecologista Agró, va destacar tota la gran quantitat de col·lectius que necessiten donar difusió a les seues reinvidicacions i propostes, i va dir que SamarucDigital “pot ser una bona ferramenta per aconseguir la conscienciació ecològica de la societat”.

En un emotiva intervenció Enric Navarro, llaurador i representant de Per l’Horta, va recordar la figura del desaparegut l’etnobotànic Joan Pellicer i va emplaçar SamarucDigital a recordar la seua figura. Navarro va recordar que “l’agricultura ha sigut obligada” pels polítics durant es últims 20 anys”. També va subratllar que “es necessari crear ponts entre la ciutadania i el món rural” i va defensar que una agricultura no agressiva es possible.

Joan Manuel Ferrís, president del Centre Excursionista de València va recordar la històrica trajectòria del centre durant 70 anys d’història, on ha patit atacs per la seua independència. Ferrís va evidenciar que el CEV te valors comuns amb el nou portal com “la divulgació i formació dels valors dels nostres ecosistemes”.

Una passió contagiosa

La presentadora de l’acte i col.labora de SamarucDigital, Xelo Miralles, va recordar que l’origen de SamarucDigital està en el programa Medi Ambient de RTVV, del qual forma part bona part del equip del nou portal, i va recordar amb entusiasme que “la passió pel medi ambient es contagiosa”.

Recórrer el territori per a mostrar la seua gran biodiversitat des de la més humil planteta fins els centenaris arbres monumentals, o de les microscòpiques formes de vida dins les grans balenes és una de les intencions exposades pel director de continguts de SamarucDigital, Fèlix Tena, que va demanar a tots els assistents ajuda “per a dinfondre l’existència de SamarucDigital “que correga la veu que s’entere com més gent millor perquè este portal amb el nom d’un peixet diminut, però valent, puga continuar nadant”. El director de SamarucDigital, Álvaro Olvarría, va concloure que “tots els que estem ací compartim l’amor, respecte i ganes de gaudir la natura”.

Continua el treball

SamarucDigital dona les gràcies a tots els assistents a la presentació i agraeix totes les mostres de suport, que esperem respondre amb el nostre treball. Recordem que ací mateix podeu reviure l’acte que va ser retransmés en directe per internet amb una gran resposta per part de l’audiència. Ací el teniu íntegrament.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La notícia en Samaruc Digital

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?