Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Territori i Paisatge > L’Ullal de Quartons (2008) > El sequiol dels lliris

El sequiol dels lliris

dimarts 3 de juny de 2008, per  Enric Amer

Una de les activitats que estem portant a terme en la zona de l’Ullal de Quartons de La Llosa és la consolidació "guiada" de la plantació de lliri groc (Iris pseudacorus) al canal perimetral o salvadanys, que en el futur esperem que s’anomene el SEQUIOL DELS LLIRIS.

Recordem que la compra de l’hort és una campanya de subscripció popular, el punt d’aigua per als amfibis l’hem presentat a la convocatòria de la Conselleria de Medi Ambient i la Reserva de Fauna de la Palafanga ens la subvenciona la Fundació Terrritori i Paisatge de Caixa Catalunya.

Com és ben sabut, les zones marjalenques tenen una capacitat de producció de biomasa tan gran com una selva tropical. La dinàmica de substitució de les plantes ès extraordinària. Aixó ho saben bé els conservadors de les Microreserves i concretament l’excel.lent colla de treballadors que fan el manteniment de les microreserves de les comarques castellonenques i entre elles la Microreserva dels Estanys.

Enguany tenim una experiència interessant a la que esta participant un amic d’Acció Ecologista-Agró que ha escollit per el seu treball de pràctiques de l’Escola de Forestals de Sogorb fer un seguiment teòric i pràctic de les activitats de la nostra associació al conjunt del LIC Marjal d’Almenara. Estudia les activitats de seguiment d’aus i lla gestió d’espais protegits propis o custodiats, com l’educació ambiental i activitats de voluntariat.

Vicent està portant a cap la tasca d’eradicar les plantes alòctones com és el cas de la Arundo unex (canya) i les plantes colonitzadores o invasores com els esbarzers, per tal de donar temps i espai a la consolidació de grans mates de lliri groc i mansega (Cladium mariscus) com a base dels laterals del canal que limita l’hort de l’Ullal de Quartons.

Al mateix temps estem seguint l’evolució del nivell freàtic en comparació amb els nivells de l’Estany i dels brolladors dels voltants en època de bombejos diaris permanents dels llauradors que planten collites d’estiu.

JPEG - 121.8 kB
Rebrots de canya en Abril
JPEG - 143.4 kB
Plantacio de lliris en Febrer
JPEG - 115.3 kB
lateral sense canyes en Maig
JPEG - 114.4 kB
Lateral sense canyes en Maig

A les fotos es veu amb claredat la plantació de Febrer, l’aparició dels rebrots de rizomes de Arundo unex i l’aspecte de la plantació després de l’actuació en el mes de Maig.

Hem deixat una part del canal sense tocar per poder comparar el resultat final de la intervenció de "naturalització forçada" i la natural al cap d’un any.

Gran part de la paret de cement desapareixerà quan tingam aprovat el projecte d’amfibis i quedarà una mostra de l’antiga "infraestructura" hidràulica del regadiu a plà.

Informem també que els treballs d’adequació de part de la reserva per a la nidificació de les carregades encara estan pendents perquè el tractor no pot entrar per les plutges del mes de Maig. L’intent de la passada setmana va demostrar que el terreny estava massa fangós.

Esperem que les carregades s’instal·len als terres pròximes del Coto de Ferrer.

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?