Arrel de la web > Projectes > Educació ambiental > La Casa Penya > La Casa Penya, una aposta segura pel turisme de natura i l’educació (...)

La Casa Penya

La Casa Penya, una aposta segura pel turisme de natura i l’educació ambiental

Nova proposta de col·laboració amb l’Ajuntament de Sagunt

divendres 19 de febrer de 2016, per  AE-Agró

Este dijous, 18 de febrer, Acció Ecologista-Agró ha convocat una roda de premsa a la Casa Penya, el centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara, per a explicar els detalls de la nova proposta de col·laboració amb l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València). Esta proposta pretén donar continuïtat al programa municipal d’educació i voluntariat ambiental, que inclou el projecte Participa!, el Dia de l’Arbre Escolar i la Colla Verda. I, a més a més, desenvolupar un nou i potent programa d’ús públic a la Casa Penya i la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya. L’objectiu? Consolidar la Casa Penya com un referent del turisme de natura i de l’educació mediambiental.

Com ha afirmat en la roda de premsa Enric Amer, portaveu d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre, des de la nostra organització "entenem que els ajuntaments són els primers responsables en la conservació del patrimoni natural del seu municipi. I la Marjal d’Almardà-Almenara és un espai d’especial importància: forma part del Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana, de la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea i aspira a ser inclòs en la llista Ramsar, on estan els aiguamolls més importants del planeta. Per això, l’Ajuntament de Sagunt s’ha d’implicar en la seua gestió, especialment en la Casa Penya, el centre municipal d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara".

Tal i com ha explicat Enric Amer, "AE-Agró ha impulsat este projecte des d’abans de la restauració de la Casa Penya, aconseguint la col·laboració de diferents administracions per a evitar la desaparicio d’este patrimoni de tots els saguntins i assegurant la conservació natural dels terrenys adjacents, on la nostra associació va promoure la declaració de la Reserva de Fauna Silvestre de la Finca de Penya".

Cal recordar, que la restauració de la Casa Penya, projecte que va ser promogut per AE-Agró, no va ser finançada pel consistori, sinó per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) amb fons europeus i amb l’ajuda de la Conselleria de Medi Ambient. Seguidament, l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València), també a petició de l’organització ecologista, es va encarregar de dotar els equipaments del centre i d’instal·lar l’exposició permanent de la Casa Penya amb una inversió d’aproximadament 20.000 euros.

Ara, gràcies al treball d’AE-Agró i de les diferents administracions, Sagunt compta amb un recurs de primer ordre en un espai natural d’especial importància. Com ha destacat Amer en la roda de premsa, "la Casa Penya representa una magnífica oportunitat per a revaloritzar el patrimoni natural de la marjal, donar-lo a conéixer i posar a Sagunt en el mapa dels espais mediambientals més importants del País Valencià. La Casa Penya és, sens dubte, una aposta segura per al turisme de natura i l’educació ambiental".

Tanmateix, per a aprofitar esta gran oportunitat, cal una major implicació per part de l’Ajuntament de Sagunt. "Fins al moment, AE-Agró rep una subvenció municipal de 30.000 euros per a desenvolupar anualment el programa municipal d’educació i voluntariat ambiental, que inclou el projecte Participa! en els instituts de la ciutat, el Dia de l’Arbre Escolar i els voluntariats de la Colla Verda. Amb la nostra proposta, que augmenta l’assignació econòmica anual fins als 110.000 euros, es pretén mantindré este programa i ampliar la col·laboració per a desenvolupar un nou i potent programa d’ús públic a la Casa Penya", ha argumentat Amer.

"Amb esta nova proposta, que ja ha sigut consensuada i negociada amb l’equip de govern de Sagunt, podríem organitzar visites guiades per a escolars en horari lectiu, programar activitats de cap de setmana per al públic en general, potenciar el turisme familiar i de natura i conservar encara millor la reserva de fauna silvestre de la de la Finca de Penya", ha asseverat el representant d’AE-Agró.

I tot açò amb una ferramenta tan interessant com és la custòdia del territori, que permet la conservació i la gestió de terrenys naturals mitjançant la col·laboració entre les administracions i la societat civil. En este cas concret, l’Ajuntament de Sagunt i AE-Agró, única organització ecologista valenciana declarada entitat d’utilitat pública i amb una forta presència en la Marjal d’Almenara, on els ecologistes porten 30 anys treballant pam a pam per a restaurar i posar en valor els tresors naturals d’este meravellós aiguamoll, que enguany va ser elegit per la Generalitat Valenciana per a celebrar el Dia Mundial de les Zones Humides.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Reptes de la gestió, equipament i ús públic de la Casa Penya

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n'esteu, escriviu a continuació l'identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d' inscriure's.

Connexióinscriure'scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles