Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Forestal > AE-Agró exigix responsabilitats per les tales abusives d’Enguera

Comissió Forestal

AE-Agró exigix responsabilitats per les tales abusives d’Enguera

L’extracció de biomassa ha causat greus impactes en boscos de la Xarxa Natura 2000

dimarts 8 de març de 2016, per  AE-Agró

Acció Ecologista-Agró celebra la petició efectuada per l’Ajuntament d’Enguera (La Canal de Navarrés, València) de paralitzar l’extracció de biomassa en el seu terme municipal i demana a la Conselleria de Medi Ambient que la faça efectiva immediatament. A més a més, des d’AE-Agró sol·licitem a la Conselleria que exigisca responsabilitats a l’empresa que ha executat el projecte per haver incomplit les condicions d’explotació, causant greus impactes sobre l’ecosistema forestal, i també als tècnics responsables de no haver controlat els abusos de la biomassa en les Muntanyes d’Utilitat Pública (MUP) d’Enguera, la major part de les quals formen part de la Xarxa Natura 2000.

Després de diverses setmanes denunciant les tales abusives en els boscos d’Enguera (La Canal de Navarrés, València), Acció Ecologista-Agró, Bosc Viu (plataforma per la defensa dels ecosistemes forestals valencians) i els veïns de la pedania de Navalón celebrem la decisió de l’alcalde d’Enguera, Óscar Martínez Poquet, de sol·licitar a la Conselleria de Medi Ambient la paralització de l’extracció de biomassa, després de comprovar la gran quantitat d’irregularitats i anomalies que s’estaven produint.

Estes actuacions s’emparen en un pla d’ordenació forestal de les Muntanyes d’Utilitat Pública (MUP) d’Enguera, aprovat quan el PP governava en la Generalitat Valenciana i en esta localitat de La Canal de Navarrés i que afecta a espais protegits per la Xarxa Natura 2000. Este desmesurat projecte permetia extenses tales de pins durant 15 anys, sobre unes 13.000 hectàrees de propietat municipal, per a extraure anualment 8.000 tones de fusta. Aproximadament, cada any uns 40.000 arbres de 200 quilos de pes.

Després de diverses denúncies que deixaven en evidència la mala gestió que s’estava realitzant, l’Ajuntament d’Enguera ha acabat per reconéixer que era intolerable seguir amb estos treballs d’extracció de biomassa, ja que estaven incomplint el plec de condicions acordat amb l’UTE (Unió Temporal d’Empreses) explotadora d’este projecte, encapçalada per l’empresa Moixent Forestal.

En la pràctica s’estaven tallant més arbres dels corresponents i sense les característiques requerides: només pins torçuts i dominats o de xicoteta grandària. S’actuava, a més a més, amb maquinària pesant en vessants amb pendents superiors al 30%, es destrossaven antics bancals, es danyava vegetació protegida i també s’infringien danys al sòl. I tot açò sense control en el pesatge de la fusta tallada, que finalment s’embarcava al Port de Sagunt (Camp de Morvedre, València) amb destí a Itàlia, contradient qualsevol justificació del projecte basada en l’estalvi energètic de la biomassa.

Han sigut els propis veïns de la zona afectada, la pedania de Navalón, junt amb AE-Agro i la plataforma Bosc Viu, qui han hagut de denunciar totes estes irregularitats, arribant inclús a contractar un topògraf per a comprovar de manera objectiva el que ja es veia vindre: les màquines arremetien en vessants que arribaven al 40%, on el contracte firmat permetia únicament actuacions manuals, sense maquinària.

Resulta sorprenent que els responsables del control d’estos treballs forestals no estigueren al dia de tots estos abusos i que hagen esperat tant de temps a reaccionar i actuar en defensa de les MUP d’Enguera, muntanyes la principal funció de les quals és la de conservar i no d’explotar. Per això, des d’AE-Agró exigim responsabilitats tant a l’empresa Moixent Forestal i els seus associats per incompliment de contracte com als tècnics encarregats de vetlar pel bon fer del projecte. Els primers han d’assumir els gastos de la seua mala gestió i reparar les destrosses comesos i els altres han de dimitir o ser cessats per no exercir la seua funció correctament.

A més a més, des d’AE-Agró reclamem que es revise el pla d’ordenació forestal d’Enguera que justifica estes actuacions. Este projecte resulta desmesurat i inadequat per a les MUP afectades, en les quals s’hauria de prioritzar la conservació, més encara tractant-se d’ecosistemes protegits per la Directiva Europea d’Hàbitats per incloure espais de la Xarxa Natura 2000. Amb l’actual pla s’està venent a preu de saldo el ric patrimoni forestal d’Enguera, per a benefici d’unes poques empreses fusteres i per a desgràcia de tots els valencians i valencianes.

Finalment, volem recordar que l’Ajuntament d’Enguera només ha denunciat els abusos comesos i sol·licitat a la Conselleria de Medi Ambient la paralització de les tales després de les accions efectuades per AE-Agró, Bosc Viui els veïns de Navalón. Fins a eixe moment la corporació municipal encara defenia les actuacions. Ha sigut la ciutadania, amb les seues protestes, qui ha aconseguit fer reaccionar a l’Ajuntament d’Enguera i aturar estes tales abusives, que han generat danys inacceptables en els nostres boscos.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Dinosaures i boscos en el segle XXI

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles