Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Notícies > La Costera de Puçol, una meravellosa granja de bitxos

Horta Nord

La Costera de Puçol, una meravellosa granja de bitxos

AE-Agró instal·la 32 refugis per a fauna en este paratge natural de la Serra Calderona

dilluns 11 d’abril de 2016, per  AE-Agró

Des de l’inici del projecte de custòdia del territori de La Costera de Puçol (Horta Nord, València), Acció Ecologista-Agró ha instal·lat en este paratge natural municipal 32 refugis per a ocells insectívors, rapinyaires nocturnes, rates penades, insectes i fins i tot rates cellardes (Eliomys quercinus). L’objectiu d’esta iniciativa és conservar i millorar la biodiversitat d’esta muntanyeta de la Serra Calderona amb la col·locació de caixes-niu i hotels per a insectes. Concretament per a espècies amenaçades o que ens reporten importants serveis ambientals, com per exemple el control de plagues forestals. Ara, amb l’arribada de la primavera, esperem que La Costera es convertisca en una meravellosa "granja de bitxos".

En octubre de 2011, Acció Ecologista-Agró arrancà el projecte de custòdia del territori del Paratge Natural Municipal de La Costera de Puçol (Horta Nord, València) amb un voluntariat mediambiental de col·locació de caixes-niu per a ocells insectívors. Concretament per a totestius (Parus major), primaveres (Parus ater), capellanets (Lophophanes cristatus) i ferrerolets (Cyanistes caeruleus), aus que actuen com a insecticides naturals i que ens ajuden a combatre plagues forestals com la del cuc del pi (Thaumetopoea pityocampa).

Actualment, AE-Agró té instal·lades 21 caixes-niu per a ocells insectívors en La Costera i cada any, durant el seguiment i neteja dels refugis, constatem que augmenta la seua taxa d’ocupació (en 2015 va arribar al 80%). Per desgràcia, cada any també ens desapareixen caixes-nius. Així que demanem a la ciutadania respecte per estos refugis, especialment durant la primavera i l’estiu, període en el qual estan habitades per les aus.

A més a més de caixes-niu per a ocells insectívors, des de juny 2013 també hi ha un refugi per a gamarús (Strix aluco) en esta muntanyeta de la Serra Calderona. Es tracta d’una caixa-niu que vam col·locar amb la col·laboració del Projecte Mussols de la Societat Valenciana d’Ornitologia i amb la qual volem aportar el nostre granet d’arena a la conservació de les rapinyaires nocturnes.

Un any abans, en 2012, vam instal·lar quatre refugis per a rates penades amb l’assessorament de Miguel Ángel Monsalve, responsable de l’equip de seguiment de fauna amenaçada de la Conselleria de Medi Ambient i membre de la SECEMU (Societat Espanyola per a la Conservació i Estudi de les Rates Penades) i de Roncadell, grup naturalista que impulsa el projecte "Aliades en la nit". Com ocorre amb els ocells insectívors, les rates penades actuen com a insecticides naturals, especialment de plagues molestes per a les persones com són les de mosquits.

En gener vam reforçar este projecte amb un nou refugi. Concretament amb un per a rates penades forestals gràcies a la col·laboració dels amics de La Granja de Bitxos, que també ens han ajudat enguany amb la col·locació de caixes-niu per a ocells insectívors. A més a més, amb Toni i Pablo, els dos fundadors de La Granja de Bitxos, hem encetat recentment dos nous projectes per a millorar la biodiversitat d’este paratge natural municipal.

El primer va ser a finals de 2015, quan vam instal·lar amb ells tres hotels per a insectes en els horts d’oci i en el viver forestal de La Costera. L’objectiu d’estos particulars hotels? Doncs, fomentar la presència de fauna auxiliar, com per exemple abelles, marietes i vespes, per al control ecològic de plagues. I el segon ha consistit a col·locar dos refugis experimentals per a rata cellarda (Eliomys quercinus), una de les espècies protegides que habita en esta muntanyeta de la Serra Calderona i que, com hem pogut comprovar, ocupa ocasionalment les caixes-niu per a ocells insectívors.

Estos 32 refugis han sigut instal·lats en La Costera amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol, administració propietària d’este paratge natural municipal que esperem que esta primavera, gràcies a totes estes caixes-niu i als hotels per a insectes, es convertisca en una meravellosa granja de bitxos.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Conclou la temporada de plantacions a La Costera de Puçol

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles