Arrel de la web > Notícies > Banc de Palla d’Arròs: una aposta agroecològica per la defensa del (...)

Pam a pam

Banc de Palla d’Arròs: una aposta agroecològica per la defensa del territori

Pam a pam, treballem per una gestió sostenible de la palla de l’arròs a l’Albufera

dimarts 3 de maig de 2016, per  AE-Agró

Esta primavera, el projecte del Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera ha viatjat a l’Horta i a la ciutat de València per a explicar els objectius i reptes d’esta iniciativa d’activisme social per a la defensa agroecològica del territori. Així, a principis d’abril, vam oferir una xerrada durant la jornada L’Horta: Terra Mare, que l’agricultor ecològic Vicent Martí va organitzar a la seua alqueria d’Alboraia (Horta Nord, València). Després, vam participar a la VI edició de la Trobada per la Terra, que la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià va celebrar al Barri de Benimaclet i al Mercat del Grau. Pam a pam, continuem treballant en este projecte per a potenciar una gestió sostenible de la palla de l’arròs al Parc Natural de l’Albufera.

Convertir un polèmic rebuig agrícola, en este cas la palla de l’arròs, en una matèria primera, la gestió de la qual siga realment respectuosa amb la natura i el territori. Este és el repte del Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera, un pioner projecte que vam tindre l’oportunitat de presentar el passat 9 d’abril a Alboraia (Horta Nord, València). Concretament a l’Alqueria de Vicent Martí, on es va celebrar la jornada L’Horta: Terra Mare, una cita en la qual també van participar com a ponents Josep Pàmies, Enric Navarro i Francisco Mata.

Este particular banc va nàixer en 2014 i des d’aleshores ha aconseguit gestionar més de 1.000 bales de palla d’arròs. El projecte l’impulsem Acció Ecologista-Agró, la Cooperativa Agroecològica L’Aixada com Eixida de Picassent (Horta Sud, València), l’Escola de Capatassos Agrícoles de Catarroja (Diputació de València), la Fundació Assut i el CERAI (Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional) i, bàsicament, consistix a facilitar bales de palla a llauradors, ramaders, empreses de bioconstrucció, centres educatius, particulars...

Els principals beneficiaris d’esta iniciativa són els agricultors, que utilitzen la palla per a encoixinar els seus horts. Però, fins i tot es pot emprar en reforestacions forestals. I així ho vam explicar en la VI edició de la Trobada per la Terra de la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià, que enguany va ser al Cap i Casal. Concretament al Mercat del Grau i al Barri de Benimaclet, on el dissabte 16 d’abril vam instal·lar el punt informatiu del Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera.

Actualment, este projecte només gestiona una quantitat simbòlica de tota la palla d’arròs que es genera al Parc Natural de l’Albufera de València. Però, en només dos anys, ja ha demostrat que, gràcies a l’activisme social i la participació ciutadana, es poden posar en marxa iniciatives agroecològiques per a la defensa del territori i la natura. Per això, des d’AE-Agró anem a continuar treballant en este projecte per a potenciar, pam a pam, una gestió sostenible de la palla de l’arròs al Parc Natural de l’Albufera de València.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Èxit del primer banc de palla d’arròs de l’Albufera

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles