Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Tancat de la Pipa > Arròs i conservació, una entesa necessària

Custòdia del Territori

Arròs i conservació, una entesa necessària

Crònica de la trobada de projectes LIFE+ en espais arrossers de la Xarxa Natura 2000

divendres 13 de maig de 2016, per  AE-Agró

El passat 25 d’abril, dilluns, el LIFE+Albufera organitzà en este parc natural una trobada estatal per a compartir experiències amb altres projectes LIFE+, que actualment s’estan desenvolupant en espais de la Xarxa Natura 2000 amb una important presència del cultiu de l’arròs. Concretament, esta jornada sobre "Arròs i conservació" va reunir a representants del LIFE+Admiclin, LIFE+Sostrice, LIFE+Segurariverlink i del LIFE+Albufera, que van posar en comú el treball que desenvolupen en el Delta de l’Ebre, Doñana, Calasparra i l’Albufera de València per a millorar la salut d’aiguamolls i rius i per a potenciar sistemes de cultiu de l’arròs que siguen realment sostenible i respectuosos amb el territori.

L’Escola de Capatassos Agrícoles de Catarroja (Diputació de València) va reunir el passat 25 d’abril, dilluns, a ecologistes, investigadors, llauradors, tècnics de l’administració, comunitats de regants i polítics amb motiu de la trobada "Arròs i Conservació", una cita impulsada pel LIFE+Albufera, un projecte europeu de governança on treballem conjuntament la Universitat Politècnica de València (UPV), la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), Acuamed, SEO/BirdLife, la Fundació Global Nature i Acció Ecologista-Agró.

L’objectiu d’esta jornada era compartir i posar en comú el treball dels diferents projectes LIFE+ que actualment es desenvolupen en espais arrossers que formen part de la Xarxa Natura 2000. Així, per exemple, el LIFE+Admiclim va presentar el seguiment d’emissions de gasos d’efecte hivernacle que realitza en el Delta de l’Ebre. Segons va explicar el representant d’este projecte, els arrossars i la zona d’aiguamolls d’este espai natural tenen un paper crucial pel que respecta al balanç de carboni i l’aportació de sediment al Delta.

El segon projecte que va presentar el seu treball va ser el LIFE+Segurariverlink, que té com a objectiu restaurar la connectivitat fluvial del Riu Segura. Esta iniciativa compta amb la participació d’ONGs, administracions i sectors agraris, a través de diferents acords de custòdia del territori per a la conservació de la vegetació de ribera, i es desenvolupa a Calasparra (Múrcia), on s’han impulsat actuacions per a posar en valor el cultiu de l’arròs. Per exemple, en 2015 es van organitzar les primeres jornades sobre arròs i biodiversitat.

Després de les dues primeres intervencions va arribar el torn del LIFE+Sostrice. Esta iniciativa busca alternatives sostenibles per a la gestió de la palla de l’arròs. Amb este repte s’han posat en marxa projectes demostratius de digestió anaeròbica i de combustió de la palla, tant en els marenys del Guadalquivir (Parc Nacional de Doñana) com en l’Albufera de València. Finalment, va arribar el moment del LIFE+Albufera, que va presentar els resultats del treball que desenvolupa en les zones humides artificials del Tancat de la Pipa, el Tancat de Milia i el Tancat de l’Illa per a millorar la biodiversitat, la qualitat de l’aigua i els hàbitats d’este parc natural.

La trobada va comptar també amb la participació d’agricultors de cadascun dels espais de la Xarxa Natura 2000 on es desenvolupen estos projectes LIFE+. Així, per exemple, els representants dels sindicats arrossers de l’Albufera van demanar més comunicació i coordinació entre els diferents sectors implicats, per a millorar la convivència entre projectes de conservació i pràctiques agrícoles. Per la seua part, els productors d’arròs ecològic del Delta de l’Ebre i de Doñana van destacar el paper dels agricultors com a generadors de biodiversitat i també que és necessari que conservació i producció vagen de la mà.

Després de les diferents intervencions se’n va obrir un intens i interessant debat on, entre altres temes, es va parlar de possibles solucions per a la gestió de la palla, de les ajudes agroambientals i de la relació entre administracions, agricultors i entitats conservacionistes. Per la vesprada, la trobada va finalitzar amb un passeig en barca per l’Albufera i una visita al Tancat de la Pipa, on AE-Agró i SEO/BirdLife van explicar el treball que realitzen de custòdia del territori i les accions desenvolupades en el marc del LIFE+Albufera en esta àrea de reserva, propietat de la CHX.

Des de l’organització de la trobada "Arròs i Conservació" volem agrair a tots els participants la seua assistència, les seues aportacions i la seua predisposició per a compartir experiències i promoure espais d’aprenentatge i comunicació. A més a més, també volem agrair la col·laboració de l’Ajuntament de Catarroja, la Denominació d’Origen Arròs de València, el Museu Etnològic La Barraca, l’Escola de Capatassos Agrícoles, la Diputació de València, l’Aixada com Eixida, la Granja de Bitxos, el Centre Ocupacional 9 d’Octubre, l’Associació de Vela Llatina "Els Peixcadors" i la Comunitat de Pescadors de Catarroja.

Esperem que la jornada haja resultat d’interés per a tots i que servisca per a unir forces i aconseguir el nostre objectiu comú: conservar les zones humides i els arrossars.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Dia Mundial de l’Aigua: El LIFE+Albufera encara la seua recta final

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?