Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Activitats > Dia del Medi Ambient a la platja de Puçol

Horta Nord

Dia del Medi Ambient a la platja de Puçol

Un centenar de voluntaris participen en esta jornada de natura a la vora de la mar

dilluns 6 de juny de 2016, per  AE-Agró

Per cinqué any consecutiu, Puçol (Horta Nord, València) celebrà este diumenge, 5 de juny, el Dia Mundial del Medi Ambient amb una jornada de natura a la vora de la mar. La cita arrancà amb una neteja de la platja, la zona dunar, els espigons i el fons marí d’este racó del litoral valencià i va concloure amb la solta d’una tortuga babaua. A més a més, durant tot el matí es van realitzar tallers mediambientals per als més menuts que van participar en esta activitat, organitzada per l’Ajuntament de Puçol, el Club de Submarinisme Trotafons, Acció Ecologista-Agró Horta Nord i l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències amb la col·laboració del Ràdio-Club l’Horta Nord, la Fundació Limne i Sup Skull Paddle Surf.

Denunciar l’impacte en la vida marina que tenen els residus humans, especialment el plàstic, i posar en valor la biodiversitat i els beneficis ambientals que ens reporten els ecosistemes dunars. Amb este repte l’Ajuntament de Puçol, el Club de Submarinisme Trotafons, Acció Ecologista-Agró Horta Nord i l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències (Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural) van celebrar per cinqué any consecutiu el Dia Mundial del Medi Ambient a la platja d’esta localitat de L’Horta Nord.

La cita, que també comptava amb la col·laboració del Ràdio-Club l’Horta Nord, la Fundació Limne i Sup Skull Paddle Surf, va reunir el passat diumenge, 5 de juny, a més d’un centenar de voluntaris que, dividits per grups, van netejar la platja, els espigons, el fons marí i la zona dunar de Puçol. Enguany, el punt on més fem es va retirar van ser als espigons. El motiu? Doncs que no hi ha un servei constant de neteja, a diferència de la resta de la platja, i sobretot la manca de respecte pel medi ambient d’alguns pescadors.

AE-Agró es va encarregar de la batuda de neteja en la platja i en la zona dunar restaurada pels ecologistes, on actualment trobem més de 20 espècies de flora autòctona. Entre elles, destaquen quatre que estan protegides pel Catàleg Valencià d’Espècies de Flora Amenaçada: el passacamins marí (Polygonum maritimum), el cotonet (Otanthus maritimus), la lleteresa de platja (Euphorbia paralias) i la corretjola blanca (Calystegia soldanela).

A més a més de mostrar la biodiversitat de la zona dunar, durant l’activitat AE-Agró també va informar del principal benefici ambiental que ens reporta la restauració d’este ecosistema: la conservació de la sorra, ja que les incipients dunes i la seua vegetació minimitzen la pèrdua d’arena que patix la platja de Puçol i la de la Marjal dels Moros per culpa del port industrial de Sagunt.

Finalitzada la neteja, cada grup de voluntaris va dipositar el fem arreplegat en el punt de reunió, on durant tot el matí es van realitzar taller mediambientals per als més menuts. Després de comparar i fer balanç, vam constatar que els residus d’origen plàstic eren els majoritaris. Com van explicar els tècnics de l’Oceanogràfic, els plàstics tenen un greu impacte en la fauna marina, que se’ls menja i en molts casos mor com a conseqüència de la seua ingesta. Per exemple, les tortugues babaues (Careta careta), que confonen les bosses de plàstic amb les meduses de les quals s’alimenten.

Precisament, la platja de Puçol és un dels pocs indrets de la costa valenciana on hi ha constància de posta d’ous de Careta careta. Concretament va ser en l’any 2006. Per això, com en les edicions anteriors del Dia Mundial del Medi Ambient, esta jornada de natura a la vora de la mar va concloure amb un moment màgic: la solta d’una tortuga babaua.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Puçol celebra el seu primer testing de biodiversitat

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?