Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Notícies > AE-Agró considera inadmissible que Lafarge òbriga una pedrera en El (...)

Camp de Morvedre

AE-Agró considera inadmissible que Lafarge òbriga una pedrera en El Pinyal

Demanen un compromís actiu i real per a trobar alternatives mediambientals viables

divendres 17 de juny de 2016, per  AE-Agró

Davant de la finalització de la concessió d’explotació de la pedrera del Salt del Llop de Sagunt i la proposta de l’empresa Lafarge d’obrir una nova pedrera en El Pinyal, Acció Ecologista-Agró vol manifestar que la continuïtat de la pedrera del Salt del Llop, dins del seu actual perímetre d’explotació, hauria de produir-se amb la protecció del paratge natural en la zona de “Margas i Romeu”. I ajustant l’explotació als paràmetres definits en el projecte de restauració que, encara que fóra modèlic, no podrà restituir les múltiples vinculacions ecològiques, incloent el paisatge, la climatologia, flora, fauna i litologia de l’espai amb el seu entorn, ja que els ecosistemes tenen uns valors en si mateixos difícilment substituïbles.

Des d’Acció Ecologista-Agró entenem que l’ampliació temporal de l’explotació del Salt del Llop pot i ha de propiciar l’estudi d’alternatives més viables que la proposta d’obrir una nova pedrera en la zona del Pinyal, ubicada també en el terme municipal de Sagunt i que per a nosaltres es presenta com inadmissible. El Pinyal és la capçalera del Barranc de la Catalana, les aigües del qual alimenten la zona de la Font de Quart. Els pobles de la Vall de Segó, en el seu dia, es van mobilitzar contra la pretensió d’instal·lar un abocador de residus tòxics en este barranc i contra les amenaces mediambientals que suposava l’obertura de noves pedreres al servei d’infraestructures com l’AVE del corredor mediterrani i el ferrocarril Saragossa-Sagunt.

L’explotació de la serreta del Pinyal produiria un gran impacte en el patrimoni ecològic, en molts casos irreversible, com el paisatgístic, especialment en la seua visió des de la carretera Algar-La Vall d’Uixó. Una pedrera en el Pinyal, a més a més, afegiria un nou tall entre els dos parcs naturals de muntanya que tenim en el nostre entorn més pròxim: el Parc Natural de la Serra Calderona i el Parc Natural de la Serra d’Espadà. No podem obviar el gran valor mediambiental i paisatgístic de les muntanyes litorals, tan amenaçades en el nostre territori. Des d’AE-Agró entenem que una actuació mediambientalment coherent hauria de tractar d’aconseguir un corredor verd entre eixos dos espais.

Considerem, finalment, que s’hauria d’estudiar la idoneïtat del material que s’està extraient en altres pedreres que actualment es troben en explotació, com són les ubicades en les poblacions d’Almenara, Viver i Jérica i que pertanyen a la mateixa empresa Lafarge-Holcim. També, la idoneïtat de totes aquelles pedreres que es troben a una distància assumible per als costos d’explotació, com és el cas de la d’Algimia de la Baronia, que fins fa uns anys va estar explotada per la cimentera Cemex de Buñol.

Totes estes propostes van ser exposades en la reunió que AE-Agró va mantindre, fa aproximadament un mes, amb el Comité d’Empresa de Lafarge, el qual va assumir el compromís d’estudiar-les i de demanar la informació corresponent de l’empresa. Volem subratllar que, en defensa de l’interés general, AE-Agró s’oposarà a l’obertura de noves pedreres i que continuarà treballant en pro que la recerca d’alternatives mediambientalment viables no siga un mer formalisme, sinó un compromís actiu i real per part de l’empresa, a la qual exigim una informació veraç i transparent.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Podemos, EU y Agró piden un aval a Lafarge para garantizar los sueldos diez años más

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n'esteu, escriviu a continuació l'identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d' inscriure's.

Connexióinscriure'scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles