Arrel de la web > Col·lectius > L’Horta Nord > Notícies > Macrofestivals, un nou concepte de regeneració ambiental?

Horta Nord

Macrofestivals, un nou concepte de regeneració ambiental?

Sobre la celebració del MareNostrum Music Festival a la Partida del Miracle d’Alboraia

dilluns 27 de juny de 2016, per  AE-Agró

Del 8 al 10 de juliol, la Partida del Miracle d’Alboraia (Horta Nord, València) albergarà el MareNostrum Music Festival. Este esdeveniment concentrarà aproximadament a 40.000 persones en una zona d’horta en producció, ubicada junt a l’Ermita dels Peixets i la desembocadura del Barranc del Carraixet. El macrofestival compta amb l’autorització de l’Alcaldia d’Alboraia i el recolzament dels set regidors del PSPV-PSOE. Tanmateix, la resta de la corporació municipal (sis regidors de Compromís, quatre del PP, tres de Ciutadans i un d’EUPV) s’oposa a la seua celebració. Acció Ecologista-Agró, a l’igual que altres entitats com Per L’Horta o la Plataforma Som Horta d’Alboraia, entre altres, també ens oposem.

La Partida del Miracle constituïx un dels escassos romanents de terrenys d’horta litorals que s’han pogut salvar de l’especulació immobiliària que ha devastat la pràctica totalitat de la costa de L’Horta Nord i la resta del País Valencià. A dia de hui, la seua qualificació urbanística, segons el Pla General d’Ordenament Urbà (PGOU) d’Alboraia, és de Parc de Platja. Tanmateix, pel seu valor com a sistema agrícola en producció i valors ambientals, apareix al Pla d’Acció Territorial de l’Horta (PATH) com a Sòl No Urbanitzable de Protecció Litoral. A més a més, el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (PATIVEL) també protegix estos terrenys, que considera d’àmbit d’acció prioritari a la comarca de L’Horta Nord.

A pesar del seu abandonament, la Partida del Miracle té un enorme potencial ambiental. Ubicada junt a la desembocadura del Barranc del Carraixet, l’Ermita dels Peixets i un xicotet cordó dunar, constituïx una illa sense edificacions en una costa esguitada d’urbanitzacions, polígons industrials, superfícies comercials i infraestructures. Però, malauradament, molts anys d’oblit i de degradació (acumulació de runes, desenvolupament de canyars, destrucció dels sistemes dunars...) han portat a este racó del nostre territori a necessitar urgentment un procés de regeneració ambiental.

I precisament este, la seua presumpta regeneració natural, és un dels arguments que el PSPV-PSOE d’Alboraia ha esgrimit per a justificar l’autorització atorgada per celebrar el MareNostrum Music Festival en este espai agrícola litoral. Després del macrofestival, en teoria, es restituirà la geomorfologia de la Partida del Miracle, les seues dunes (substituint les exòtiques i invasores canyes per espècies autòctones de flora dunar), s’executarà la neteja de les séquies... O siga, es farà tot allò necessari i adient que s’havia d’haver fet ja anys enrere per a recuperar este indret del litoral.

No obstant, 40.000 persones de festa xafant terrenys d’horta en producció, caminant sobre les séquies i les dunes, entrant en la platja, generant soroll i una gran quantitat de residus al costat de la mar i del Barranc del Carraixet l’únic impacte que poden tindre sobre la natura és negatiu. De fet, per a Acció Ecologista-Agró este "nou concepte de regeneració mediambiental" és qualsevol cosa menys una actuació de restauració natural. Per això, resulta decebedor que un ajuntament, teòricament "progressista", aposte per este tipus d’esdeveniment d’usar i tirar, on tot és desmuntable, temporal i efímer menys els residus i els impactes que es generen.

Sincerament, de governs que s’autodenominen del "canvi" esperem propostes culturals i econòmiques amb més seny i que siguen realment respectuoses amb el territori. Iniciatives que aprofiten i milloren la nostra terra d’una manera sostenible i no esdeveniments de consum immediat que balafien recursos, com és el cas d’este macrofestival. Per això, des d’Acció Ecologista-Agró sol·licitem que se suspenga el MareNostrum Music Festival per no considerar la Partida del Miracle com l’espai més adient per a la seua celebració.

A més a més, hem demanat a l’Ajuntament d’Alboraia que ens facilite l’informe de la Demarcació de Costes sobre la realització del macrofestival i les seues afeccions als sistemes dunars naturals produïts durant el moviment de terres, l’informe de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) d’ocupació de terrenys confrontants al Barranc del Carraixet, l’informe d’impacte ambiental de l’esdeveniment, el projecte de regeneració natural presentat per la promotora i el pla de gestió de residus, tant de les runes retirades durant els preparatius com de totes les tones de fem que es generaran durant els tres dies del MareNostrum.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Èxit de la maniFESTAció "Horta és Futur"

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?