Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Activitats > Voluntariat submarí per a conservar la posidònia d’Almardà

Camp de Morvedre

Voluntariat submarí per a conservar la posidònia d’Almardà

El projecte compta amb l’assessorament de l’Institut d’Ecologia Litoral

dimarts 12 de juliol de 2016, per  AE-Agró

El passat dissabte, 9 de juliol, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre organitzà un voluntariat submarí per a realitzar el seguiment i control de la praderia de posidònia que sobreviu davant de la platja d’Almardà de Sagunt. L’activitat comptà amb l’assessorament de l’Institut d’Ecologia Litoral i la col·laboració del Club Buzos i el Club Nàutic de Canet d’En Berenguer Puerto Siles. L’objectiu d’este projecte, que s’emmarca dins del programa POSIMED, és repetir anualment la jornada de seguiment d’esta praderia de posidònia per a controlar-la i assegurar a mig i llarg termini la seua correcta conservació.

Fins a la dècada dels anys 70 del segle passat, una espectacular praderia marina de posidònia s’estenia des de Canet d’en Berenguer (Camp de Morvedre, València) fins a la localitat d’Almenara (La Plana Baixa, Castelló). Però, a causa del pas de vaixells d’arrossegament i de la contaminació de l’emissari submarí de Canet, ara només ens queda un xicotet vestigi de la gran praderia de posidònia del Camp de Morvedre. Concretament, davant de la platja d’Almardà de Sagunt.

Per a assegurar la correcta conservació d’este tresor mediambiental que amaga la nostra mar, el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre ha posat en marxa un projecte de voluntariat submarí. La iniciativa va arrancar el passat cap de setmana amb dues activitats: divendres, 8 de juliol, es va celebrar al Club Nàutic de Canet d’En Berenguer Puerto Siles una xerrada teòrica sobre control de posidònia i dissabte, 9 de juliol, es va realitzar la primera immersió.

La sessió teòrica va comptar amb l’assistència d’una quinzena de participants i va ser impartida per Santiago Jiménez, científic de l’Institut d’Ecologia Litoral que va explicar la metodologia per al seguiment de les praderies de posidònia del programa de control i evolució POSIMED. Amb ell, vam preparar i dissenyar el voluntariat submarí del dissabte a la platja d’Almardà.

La immersió va durar aproximadament una hora i va comptar amb la participació de huit submarinistes d’AE-Agró i el Club Buzos. Durant la immersió es va mesurar la densitat dels feixos de posidònia i també la densitat de cobertura del sòl per part de la praderia. El resultat d’esta jornada de control i seguiment submarí va ser prou positiva. Tanmateix, per a la correcta conservació a mig i llarg termini de la praderia de posidònia d’Almardà fan falta més dades. Per això, AE-Agró repetirà anualment este voluntariat submarí per a custodiar i vigilar este xicotet tresor natural que amaga la nostra mar. Per altra banda, el Club de Submarinisme Trotafons també ha mostrat el seu interés en realitzar el mateix control de les praderies de l’alguer del Puig (Horta Nord, València).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El port de Sagunt continua sense assumir cap responsabilitat per engolir-se la platja de la Marjal dels Moros

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?