Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Notícies > AE-Agró oferix 8 pedreres alternatives a la Conselleria per a salvar el (...)

Camp de Morvedre

AE-Agró oferix 8 pedreres alternatives a la Conselleria per a salvar el Pinyal

Medi Ambient es compromet a analitzar la proposta dels ecologistes i traslladar-la a Lafarge-Holcim i l’Ajuntament de Sagunt

divendres 15 de juliol de 2016, per  AE-Agró

Este dimecres, 13 de juliol, Acció Ecologista-Agró ha entregat a Julià Álvaro, secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, un informe amb huit pedreres ubicades a l’àrea d’influència de la cimentera de Lafarge-Holcim a Sagunt. Es tracta d’explotacions, en funcionament o aturades, algunes propietat de la multinacional, que els ecologistes consideren que s’haurien d’esgotar completament abans d’obrir-ne qualsevol altra pedrera. El secretari autonòmic s’ha compromés a estudiar la proposta i traslladar-la a l’Ajuntament de Sagunt i Lafarge-Holcim, que actualment negocien la renovació del permís d’explotació del Salt del Llop i la possible obertura d’una nova pedrera a la Muntanya del Pinyal.

Fins a huit pedreres alternatives ha identificat Acció Ecologista-Agró en l’àrea d’influència de la cimentera de Lafarge-Holcim de Sagunt. Concretament es tracta de la de Glapises a Algímia de la Baronia, el Salt del Cavall a Almenara, el Rabosal a Xèrica, el Navajo i Ribas a Altura, la Poliola a Xilxes i Los Llanos i La Cruceta a Viver. Totes estes explotacions de pedra calcària (la necessària per a fer el ciment) no han sigut esgotades completament. I algunes, fins i tot, es troben aturades ara mateix. A més a més, cal destacar que com a mínim tres de les huit son propietat de la multinacional: la d’Almenara, la de Xèrica i una de les de Viver.

Per això, Acció Ecologista-Agró ha demanat a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural que analitze la seua viabilitat com alternatives a l’obertura d’una nova pedrera a la Muntanya del Pinyal de Sagunt. La petició es va realitzar este dijous, 13 de juliol, en una reunió celebrada a Petrés i on van participar Julià Álvaro, secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, i Antoni Marzo, director general de Medi Natural i d’Avaluació Ambiental. També van assistir Eva Tudela, presidenta d’AE-Agró, i una àmplia representació del col·lectiu comarcal d’AE-Agró Camp de Morvedre.

Com van explicar els ecologistes al secretari autonòmic, amb tota la pedra calcària que queda en el Salt del Llop i en les huit explotacions de l’informe elaborat per AE-Agró, la cimentera de Lafarge-Holcim de Sagunt podria funcionar com a mínim fins a 2050 sense necessitat d’obrir noves pedreres. A més a més, els ecologistes van informar a Julià Álvaro que, per ara, els ajuntaments que han sigut consultats s’han mostrat predisposats a arribar a acords amb la multinacional.

Álvaro es va comprometre a estudiar i analitzar la proposta d’AE-Agró i plantejar-la a l’Ajuntament de Sagunt i Lafarge-Holcim, que actualment negocien la renovació del permís d’explotació del Salt del Llop i la possible obertura d’una nova pedrera a la Muntanya d’Utilitat Pública (MUP) del Pinyal. Esta explotació afectaria als paratges de l’Hostalera, Fontanelles i el Barranc de la Catalana, on actualment trobem una important massa forestal típica del bosc mediterrani. A més a més, esta nova pedrera tindria un impacte negatiu sobre La Vall de Segó per les seues afeccions a la Font de Quart.

Segons AE-Agró, Lafarge-Holcim disposa d’alternatives per a continuar funcionant sense problemes en la seua planta de Sagunt sense necessitat d’obrir noves pedreres, però l’empresa s’està dedicant a especular amb el nostre patrimoni natural per a quadrar comptes i aconseguir actius a mig i llarg termini. I açò és el que no poden permetre les administracions implicades en la negociació amb esta multinacional que, com va denunciar el diari francés Le Monde, fins i tot és capaç d’arribar a "acords opacs i inconfessables" amb l’Estat Islàmic (ISIS) per a mantindre la producció de les seues fàbriques de ciment.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró considera inadmissible que Lafarge òbriga una pedrera en El Pinyal

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?