Arrel de la web > Col·lectius > Morvedre > Notícies > La planta de Lafarge de Sagunt podria funcionar 20 anys més només amb les (...)

Camp de Morvedre

La planta de Lafarge de Sagunt podria funcionar 20 anys més només amb les pedreres que l’empresa ja té a Viver

AE-Agró insta a l’empresa, l’ajuntament i la Generalitat a arribar a un acord econòmic per a protegir la Muntanya de Romeu i salvar la del Pinyal

dilluns 25 de juliol de 2016, per  AE-Agró

El conflicte per l’explotació de la pedrera del Salt del Llop i la possible obertura d’una nova pedrera en El Pinyal ha passat en només uns dies de sobrecàrrega a parada informativa. Ni tan sols l’última reunió oficial, celebrada el passat 19 de juliol, ha merescut l’atenció dels mitjans. I això que en ella van participar Julià Álvaro, secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic; Antoni Marzo, director general de Medi Natural; Lluís Ferrando, director general d’Urbanisme; Francesc Fernández, alcalde de Sagunt, amb una delegació de l’equip de govern; i Miguel Ángel Urbano, director de la fàbrica de Lafarge-Holcim a la capital del Camp de Morvedre.

L’única informació disponible sobre la "cimera" va ser la publicada pel secretari autonòmic de Medi Ambient en el seu perfil de Facebook. De la publicació de Julià Álvaro i de la informació facilitada a Acció Ecologista-Agró per alguns dels assistents a l’esmentada reunió, podem concloure que l’autorització per a renovar la concessió d’explotació de la pedrera del Salt del Llop està en marxa. Però, queda per determinar si serà durant 10 anys, com demana l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València), o fins a 25, que és el període de temps que pretén aconseguir Lafarge-Holcim.

La duració de l’explotació, ubicada a la Muntanya de Romeu, depén ara mateix dels informes dels serveis jurídics de la Generalitat Valenciana. Com a mínim, el perímetre de la pedrera sembla que no augmentarà. En paraules del secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, la conselleria donarà "llum verda" a "aprofundir en el forat".

El Pinyal, Sagunt. Pel que respecta a l’estudi d’alternatives a l’obertura d’una nova pedrera a la Muntanya del Pinyal, per a quan la del Salt del Llop estiga esgotada, la cimentera va negar esta possibilitat. Posició que no ens sorprén. Lafarge-Holcim ja és propietària de la majoria de pedreres alternatives de la zona (són reserves de pedra calcària que ja tenen assegurades), així que no guanyaria res renunciant al Pinyal. Tanmateix, si realment fóra un veí exemplar amb el medi ambient, tal i com afirma la seua publicitat, haurien d’acceptar esta proposta realitzada per AE-Agró.

Miguel Ángel Urbano, director de la planta de Lafarge-Holcim de Sagunt, sempre ha defensat en els mitjans de comunicació que “no conocemos alternativas viables ni económica ni mediambientalmente“ per a no obrir noves pedreres en la zona. Tanmateix, des del punt de vista mediambiental, sí que existixen alternatives. Així que per ara no caldria obrir noves pedreres.

Per exemple, segons l’Estudi d’Integració Paisatgística del Pla Especial Miner Crucetas, Ampliacion A Cruceta y Los Llanos de Viver (any 2008), Lafarge-Holcim és la titular d’esta pedrera precisament "para el aprovechamiento de ofitas, arenas y calizas, recursos de la sección C, como materias primas para la fabricación de cementos en la Fábrica que esta entidad posee en el Puerto de Sagunto“. Segons informes i documents de mines de la Generalitat Valenciana, en les pedreres de Lafarge-Holcim a Viver hi ha més de 20 milions de tones de pedra calcària. O siga, que la cimentera de Sagunt podria funcionar durant 20 anys només amb estes explotacions.

Els motius de Lafarge-Holcim per a rebutjar les pedreres alternatives i el seu encabotament a obrir-ne una nova en el Pinyal són purament econòmics. Així que des d’AE-Agró instem a l’empresa, l’Ajuntament de Sagunt i la Generalitat Valenciana a negociar els possibles costos econòmics extraordinaris, per exemple pel transport de matèries primeres, i salvar el Pinyal i protegir Romeu.

En esta línia continuarem treballant en AE-Agró, entitat per a la qual resultaria imperdonable que les administracions implicades en la negociació acceptaren una nova pedrera en el Pinyal, tenint en compte que actualment Lafarge-Holcim ja té assegurats els recursos naturals per a funcionar en la seua cimentera de Sagunt fins a després de 2050. Sabem, per experiència, que no sempre resulta fàcil ni senzilla la convivència entre indústria i medi ambient ni entre indústria i salut. Però, és necessària i tots hem de posar de la nostra part per a aconseguir esta entesa.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Victòria! Saggas es compromet a apagar la seua flama

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?