Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2016 > Projecte Emys: Informe Pipa

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe Pipa

Localitzades sis Emys orbicularis al Parc Natural de l’Albufera de València

dimecres 17 d’agost de 2016, per  AE-Agró

Del 21 de juny a l’1 d’agost, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha protagonitzat un nou seguiment de la població de tortugues autòctones del Tancat de la Pipa, la més important del Parc Natural de l’Albufera de València. En total enguany els 41 voluntaris que han participat en esta iniciativa de ciència ciutadana han localitzat sis tortugues d’estany europees (Emys orbicularis). Entre les Emys orbicularis censades cal destacar la presència d’una femella gràvida (amb ous) i la captura de Lola, la tortuga que vam alliberar el passat mes de maig amb motiu del Dia Mundial de la Biodiversitat. A més a més, paga la pena destacar també que no s’ha trobat cap tortuga exòtica en esta zona humida artificial.

Un any més, i ja van set, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha tornat al Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), on va nàixer esta iniciativa de ciència ciutadana en l’any 2010. L’objectiu? Censar la població de tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) reintroduïda per AE-Agró en esta àrea de reserva, propietat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) però custodiada pels ecologistes i SEO/BirdLife.

El seguiment de la població d’Emys orbicularis del Tancat de la Pipa arrancà el passat 21 de juliol amb la col·locació dels mornells, les trampes artesanals que utilitzem per a capturar les nostres tortugues autòctones. Després, el 24 i el 27 de juliol i l’1 d’agost, es van convocar tres jornades de voluntariat per a revisar els mornells i censar la població d’Emys orbicularis que habita en esta zona humida artificial del parc natural.

En total, en la seua setena edició en el Tancat de la Pipa, el Projecte Emys ha localitzat sis tortugues d’estany europees (totes elles femelles) en este meravellós racó de l’Albufera. Paga la pena destacar la captura d’una Emys orbicularis gràvida (amb ous), dada que confirma la correcta evolució d’esta població. També la captura de Lola, la tortuga que vam alliberar el passat mes de maig amb motiu del Dia Mundial de la Biodiversitat.

Afortunadament no s’ha trobat cap exemplar de cap espècie exòtica invasora durant el seguiment de la població de tortugues del Tancat de la Pipa, que enguany ha comptat amb la participació de 41 voluntaris i la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient.

Fins al moment, a més a més de la del Tancat de la Pipa, el Projecte Emys 2016 ha censat ja les poblacions de tortugues autòctones del Clot de Bailón de Torrent (Horta Oest, València), la Finca de Penya de Sagunt (Camp de Morvedre, València) i el Riu Albaida al seu pas per Xàtiva (La Costera, València).

Pròximament esta iniciativa de ciència ciutadana també arribarà al Riu Canyoles al seu pas per Vallada i Moixent (La Costera, València), la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (Horta Nord, València), el Pont Sec del Barranc del Carraixet (Horta Nord, València), el Riu Xúquer al seu pas per Jalance (Vall d’Aiora-Cofrents, València) i el Barranc de Pelós a Xiva (La Foia de Bunyol, València). Si vols participar com a voluntari del Projecte Emys, només has d’enviar un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. No ens falles!!! Les nostres tortugues autòctones et necessiten!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El Projecte Emys, premi a la millor iniciativa de seguiment i recuperació d’espècies

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles