Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2016 > Projecte Emys: Informe Xàtiva

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe Xàtiva

Retirades quatre Trachemys scripta del Riu Albaida

dilluns 22 d’agost de 2016, per  AE-Agró

Del 13 de juny al 3 d’agost, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha convocat set jornades de voluntariat en el Riu Albaida per a estudiar la població de tortugues que habita en este ecosistema fluvial al seu pas per Xàtiva (La Costera, València). Malauradament, durant els dos mesos del cens en este riu, els 40 voluntaris que han participat en esta iniciativa de ciència ciutadana, desenvolupada en esta zona amb la col·laboració de l’associació Bosc Primigeni de Xàtiva i la Conselleria de Medi Ambient, només han trobat tortugues exòtiques invasores. Concretament, a l’Albaida el Projecte Emys ha capturat i retirat quatre tortugues de florida (Trachemys scripta), una adulta i tres cries.

Per segon any consecutiu, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha viatjat a Xàtiva (La Costera, València). Tanmateix, en esta segona edició s’ha canviat la zona d’estudi. En 2015 vam fer el seguiment de la població de tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) al Riu Canyoles i enguany esta iniciativa de ciència ciutadana s’ha desenvolupat al Riu Albaida. Concretament, del 13 de juny al 3 d’agost, període durant el qual s’han convocat set jornades de seguiment i cens amb la col·laboració de l’associació Bosc Primigeni de Xàtiva i la Conselleria de Medi Ambient.

Durant dos mesos, 40 voluntaris han treballat de valent per a cercar tortugues autòctones a l’Albaida. Però, no s’ha trobat cap Mauremys leprosa en este riu. Malauradament, totes les tortugues localitzades a l’Albaida han sigut exemplars de Trachemys scripta, una espècie exòtica invasora que suposa un greu perill per a la conservació de les nostres tortugues autòctones. En total, s’han capturat i retirat del riu quatre tortugues de florida, una femella adulta i tres cries, que han sigut traslladades al Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler.

Actualment, el Projecte Emys continua actiu a la comarca de La Costera, on des d’este mes d’agost AE-Agró treballa en el primer cens de tortugues a la localitat de Vallada. On? Doncs, al Riu Canyoles, on s’han organitzat ja dos voluntariats. A més a més, el passat dijous 18 d’agost, es va celebrar una jornada explicativa a Moixent, on el Projecte Emys porta des de 2012 estudiant la població de Mauremys leprosa del Riu Canyoles.

Durant esta convocatòria, es van capturar, mesurar i alliberar de nou al medi natural quatre tortugues d’aigua ibèriques. A més a més, cal destacar que el dia d’abans, el dimecres 17 d’agost, els nostres companys d’AE-Agró La Costera van instal·lar tres caixes-niu en els jardins de Moixent, per a facilitar així la nidificació de les aus urbanes en esta localitat.

Fins al moment, esta temporada el Projecte Emys d’AE-Agró ha protagonitzat ja el seguiment i cens de les poblacions de tortugues del Clot de Bailón de Torrent (Horta Oest, València), la Finca de Penya de Sagunt (Camp de Morvedre, València), el Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), el Riu Xúquer al seu pas per Jalance (Vall d’Aiora-Cofrents, València) i el Riu Albaida a Xàtiva (La Costera, València).

Pròximament, a més a més de Vallada, esta iniciativa de ciència ciutadana arribarà a la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (Horta Nord, València), el Pont Sec del Barranc del Carraixet (Horta Nord, València) i el Barranc de Pelós a Xiva (La Foia de Bunyol, València). Així que si vols participar com a voluntari del Projecte Emys, estigues atent a les pròximes convocatòries!!! No ens falles!!! Les nostres tortugues autòctones et necessiten!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El Projecte Emys participa en el Simposi Internacional sobre Conservació de Tortugues d’Aigua

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?