Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Tancat de la Pipa > Pescadors i ecologistes censen els peixos de la Pipa amb la col·laboració (...)

Custòdia del Territori

Pescadors i ecologistes censen els peixos de la Pipa amb la col·laboració de la UPV

Nova iniciativa del LIFE+Albufera per a l’estudi de la fauna del Parc Natural

dimecres 24 d’agost de 2016, per  AE-Agró

Durant les primeres setmanes d’agost, Acció Ecologista-Agró, la Comunitat de Pescadors de Catarroja i el Grup d’Aqüicultura i Biodiversitat de la Universitat Politècnica de València (UPV), amb la col·laboració de SEO/BirdLife, han realitzat el cens de les poblacions de peixos autòctons i exòtics del Tancat de la Pipa, una de les tres zones humides artificials del LIFE+Albufera. L’estudi s’ha desenvolupat en la llacuna de reserva del Tancat de la Pipa, que este mes s’ha secat temporalment, tal i com estipula el protocol de gestió hídrica d’esta zona de reserva. Amb esta iniciativa es pretén ampliar el coneixement sobre la fauna piscícola de la Pipa per a millorar i perfeccionar les mesures de conservació en el nostre tancat.

Este mes d’agost, Acció Ecologista-Agró i SEO/BirdLife, entitats que custodiem el Tancat de la Pipa, hem secat la llacuna de reserva d’esta zona humida artificial, propietat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX). Esta actuació forma part del protocol de gestió hídrica del Tancat de la Pipa. Com en ocasions anteriors, hem aprofitat esta mesura per a realitzar el cens de peixos, tant autòctons com exòtics, que habiten en esta zona de reserva, ubicada en el cor del Parc Natural de l’Albufera de València.

Tanmateix, enguany hem comptat per primera vegada amb la col·laboració de la Comunitat de Pescadors de Catarroja i del Grup d’Aqüicultura i Biodiversitat de la Universitat Politècnica de València (UPV) per a realitzar el seguiment de la fauna piscícola del Tancat de la Pipa. Esta entesa entre ecologistes, pescadors i Universitat ha sigut possible gràcies al Pla de Participació del LIFE+Albufera, un projecte europeu de governança que té com a laboratoris d’estudi les tres zones humides artificials del Parc Natural: el Tancat de la Pipa, el de Milia i el de l’Illa.

En els tancats de Milia i l’Illa (propietat d’Acuamed i gestionats per la Fundació Global Nature) el cens comptarà amb la participació de la Comunitat de Pescadors del Palmar i es desenvoluparà durant tota la temprada 2016-2017. L’objectiu principal d’esta iniciativa conjunta d’ecologistes, pescadors i Universitat és millorar el coneixement de l’estat de conservació de les poblacions de peixos de les tres zones humides artificials del LIFE+Albufera. Especialment, pel que respecta a una espècie tan emblemàtica del Parc Natural com és l’anguila (Anguilla anguilla).

A més a més, gràcies a esta actuació també s’estudien i retiren dels tres tancats les poblacions de peixos exòtics invasors. Així, per exemple, els crancs americans (Procambarus clarkii), les carpes (Cyprinus carpio), els carpins (Carassius carassius) i els peixos sol (Lepomis gibbosus) capturats este mes d’agost en el Tancat de la Pipa han sigut traslladats al Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler i al Centre d’Investigacions Piscícoles El Pamar de la Conselleria de Medi Ambient, on serviran d’aliment per a les espècies autòctones.

Amb la retirada dels peixos exòtics invasors es pretén reduir l’impacte negatiu que tenen estes espècies sobre la qualitat de l’aigua del Parc Natural i sobre la seua vegetació submergida, que depreden. I també facilitar la presència dels peixos autòctons, que malauradament patixen la feroç competència de carpes, carpins i peixos sol. Finalment, pel que respecta a les espècies exòtiques, cal destacar que projectes de seguiment de la fauna piscícola com el del LIFE+Albufera ens permeten detectar ràpidament la presència de nous peixos invasors. Per exemple, en 2015, SEO/BirdLife va capturar diferents exemplars de Misgurnus anguillicaudatus en el Tancat de l’Illa.

Pròximament informarem del resultat final del cens. Actualment estem treballant en la recopilació i balanç de totes les dades que vam arreplegar en el Tancat de la Pipa i que inclouen tant espècies com quantitat i mesures biomètriques dels peixos capturats, amb les diferents arts de pesca tradicionals emprades: el tir calat i els mornells anguilers.

Des d’AE-Agró, com a entitat que custodia el Tancat de la Pipa, volem agrair la col·laboració de la Comunitat de Pescadors de Catarroja en esta iniciativa i també la del Grup d’Aqüicultura i Biodiversitat de la UPV, que lidera l’investigador Miguel Jover. Amb tots ells hem compartit moments d’aprenentatge molt enriquidors durant este primer cens conjunt, que va concloure el passat 11 d’agost amb la solta d’un grup de fotges (Fulica atra) procedents del Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Aiguamolls, els nostres aliats contra el Canvi Climàtic

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?