Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Campanyes > Nova Cultura de l’Aigua > Filtres verds per a tractar aigües residuals

Nova Cultura de l’Aigua

Filtres verds per a tractar aigües residuals

L’exemple de la depuradora ecològica de Carrícola

divendres 9 de setembre de 2016, per  AE-Agró

El passat mes de juliol, Acció Ecologista-Agró organitzà una visita a la localitat de Carrícola (La Vall d’Albaida, València) per a vore in situ el funcionament del sistema de filtres verds que, des de 2014, empren en esta xicoteta localitat per al tractament de les seues aigües residuals. Com l’aiguamoll artificial del Tancat de la Pipa, àrea de reserva gestionada per AE-Agró en el Parc Natural de l’Albufera de València, este sistema de depuració aprofita la vegetació de marjal o de ribera per a millorar la qualitat de l’aigua. En concret, la depuradora ecològica de Carrícola utilitza el senill (Phragmites australis) per a tractar les aigües residuals d’este municipi d’aproximadament 90 habitants.

L’any 2014, Carrícola (La Vall d’Albaida, València) va apostar per una iniciativa pionera per a depurar les seues aigües residuals: tractar-les de manera natural amb un filtre verd, un sistema que permet a esta xicoteta localitat reutilitzar tota l’aigua sense consumir energia i amb un estalvi econòmic del 70% respecte a una depuradora convencional. El projecte va costar uns 60.000 euros, finançats per la Diputació de València, i per a l’execució es va comptar amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de València (UPV).

Este sistema de depuració ecològica té dos fases. Una primera que funciona per decantació i que permet separar els residus i substrats sòlids, que després són utilitzats pels agricultors locals com a adobs. I una segona on trobem el filtre verd, format per senill (Phragmites australis) i ubicat en el paratge de Les Arcades, junt al Barranc d’Atzeneta, on va a parar l’aigua depurada per les plantes i els microorganismes, després de diferents processos biològics i fisicoquímics de degradació de la matèria orgànica.

La depuradora ecològica de Carrícola replica el principi de funcionament de l’aiguamoll artificial del Tancat de la Pipa, una àrea de reserva que pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i que custodiem AE-Agró i SEO/BirdLife en el cor de l’Albufera de València. Actualment, en este parc natural existixen tres aiguamolls artificials, on des de 2014 fins a enguany s’ha desenvolupat el LIFE+Albufera, un projecte europeu de governança per a establir protocols de gestió per a este tipus d’instal·lacions.

Els filtres verds de Carrícola, per la seua pròpia idiosincràsia, són físicament diferents als de l’Albufera, tant per tamany com per disseny. Però, tal i com vam poder comprovar durant la visita que vam efectuar el passat 26 de juliol, aconseguixen depurar amb èxit les aigües residuals dels seus 90 veïns de mode natural i sense consumir energia.

Des d’AE-Agró considerem que són un referent i un exemple a seguir. Evidentment, per ara, no és un model aplicable a grans ciutats. Tanmateix, sí que és una opció vàlida per a xicotets pobles, urbanitzacions, càmpings, albergs, estacions de servei o altres instal·lacions que no es troben connectades a la xarxa d’Estacions Depuradores d’Aigües Residuals (EDAR).

Este és el cas, per exemple, del centre mediambiental Mas de Noguera, ubicat a Caudiel (Alt Palància, Castelló) i que compta amb un dels primers filtres verds que es van posar en marxa al País Valencià. O el de la urbanització Los Monasterios de Puçol (Horta Nord, València), situada junt al Paratge Natural Municipal de La Costera. Concretament, Los Monasterios té un filtre verd de macròfits emergents flotants per tractar i depurar les seues aigües residuals i regar amb elles les zones enjardinades de la urbanització.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró declina assistir a un nou "simulacre de participació ciutadana" de l’EPSAR

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?