Arrel de la web > Comissions > Territori > Sobre la crema de la palla d’arròs

Comissió de Territori

Sobre la crema de la palla d’arròs

Víctor Navarro, President de la Junta Rectora del Parc Natural de l’Albufera

dilluns 12 de setembre de 2016, per  AE-Agró

Al fil de les informacions dels últims dies sobre la crema de la palla d’arròs en el Parc Natural de l’Albufera de València he improvisat unes línies per a intentar exposar la meua opinió i per a obrir el debat sobre este assumpte. Els agricultors i els seus representants sindicals i polítics fan una defensa tancada de la crema. És lògic. Per a ells és el més fàcil i el més barat. Però, per a intentar justificar esta posició despleguen un argumentari en ocasions oportunista. Per exemple, que el foc és necessari per a combatre la Leersia oryzoides i altres plagues i evitar l’acumulació de matèria orgànica. A més a més, s’aprofiten dels episodis d’anòxia en les aigües, que es van produir en els últims anys, sobretot en l’entorn del Palmar.

En definitiva, i simplificant, la seua proposta és o crema o anòxia i pèrdua de beneficis a causa de la Leersia oryzoides o de l’excés de matèria orgànica en els sòls. El problema és que la crema afecta a la salut dels habitants de les poblacions veïnes i suposa una contribució més al Canvi Climàtic. Així doncs, si legítim és que els agricultors defenguen els seus interessos, més legítim és reclamar que les diverses administracions implicades (o més prompte, que haurien d’implicar-se) intervinguen en defensa del bé comú o interés general.

Entrant en l’argumentari. Fins a 2008 es va estar cremant tots els anys i no es va aconseguir eradicar la Leersia oryzoides. Per què s’autoritza la crema en tots els arrossars i no sols en les zones amb presència de Leersia oryzoides? L’any passat es va cremar, quins van ser els resultats respecte a l’expansió de la Leersia oryzoides?

Al paréixer, Sant Pere no garantix que no ploga immediatament després de la collita; com es cremaria amb els camps entollats? Respecte als episodis d’anòxia que es poden produir en els tancats, cal dir que poden evitar-se retirant la palla o fent circular l’aigua (rodant motors).

Hi ha un altre aspecte en esta qüestió que no se sol mencionar: els caçadors pressionen per a poder inundar el més ràpidament possible per a poder començar la temporada. També han de prevaldre els seus particulars interessos sobre els generals?

La retirada de la palla fa front, a més a més, a l’acumulació de matèria orgànica, motiu pel qual es configura com l’opció idònia a aplicar en la major superfície possible. Sens dubte, fer funcionar els motors dels tancats o retirar la palla suposa assumir costos addicionals. Esta és una qüestió clau: les ajudes al cultiu en els Programes de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020 accepten també el pagament encara que s’opte per cremar. No és de rebut.

He d’acceptar (no em queda més remei) que enguany s’autoritze a cremar. Això sí, ordenadament. Però, em negue a acceptar-ho per a l’any que ve. Explicacions o excuses de l’administració, com per exemple que cal reformar un PDR heretat, no seran de rebut d’ací a un any. Cal començar a treballar ara mateix i entenc que allò idoni seria que la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural presente, en els pròxims mesos, amb temps suficient per a debatre’l i consensuar-lo, un pla detallat de com gestionar la palla d’arròs que tinga en compte les diferències entre les zones altes i les més baixes (tancats) de les 14.000 hectàrees d’arrossar.

Víctor Navarro Matheu, membre de la Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró i President de la Junta Rectora del Parc Natural de l’Albufera de València.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : AE-Agró no recolza la declaració de l’Albufera com a Reserva de la Biosfera

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?