Arrel de la web > Campanyes > STOP TCI! > La Unió Europea organitza cimeres, la ciutadania es mobilitza

STOP TTIP!

La Unió Europea organitza cimeres, la ciutadania es mobilitza

Bratislava serà decisiva per al futur del TTIP i el CETA

dijous 22 de setembre de 2016, per  AE-Agró

La Cimera dels Ministres de Comerç dels Estats membres de la Unió Europea, prevista per als dies 22 i 23 de setembre a Bratislava, capital d’Eslovàquia, es presenta com una trobada clau per al futur del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP) i de l’Acord Econòmic i Comercial Global (CETA) entre la Unió Europea (UE) i el Canadà. Encara que es tracta d’una trobada informal, les posicions que els Estats membres assumisquen seran determinants en el desenvolupament del procés de ratificació del CETA. Per este motiu, publiquem el següent article de la campanya estatal #NoalTTIP, en la qual participa Acció Ecologista-Agró a través de la campanya STOP TTIP València.

Segons l’agenda oficial de Brussel·les, els Estats hauran de prendre a Bratislava (Eslovàquia) una decisió sobre la firma i aplicació provisional de l’Acord Econòmic i Comercial Global entre la Unió Europea (UE) i el Canadà (CETA), amb vista a la reunió del Comité de Representants Permanents (Coreper) del 12 d’octubre. Esta decisió serà després objecte d’aprovació sense debat en la cimera del Consell sobre Política General del 18 d’octubre, abans de la cimera UE-Canadá en la qual tindria lloc la firma de l’Acord, prevista per al 27 d’octubre.

No obstant, el procés de conclusió dels acords està trobant-se amb prous obstacles. Si foren certes les últimes declaracions del President Hollande i del Secretari d’Estat per al Comerç Exterior, Matthias Fekl, França demanarà formalment al Consell i a la Comissió que es paralitzen les negociacions del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP) amb els Estats Units d’Amèrica.

En els últims debats del Comité de Política Comercial del passat 9 de setembre, diversos Estats membres, entre ells Bèlgica, Eslovènia i Àustria, han assenyalat que els seus governs no estaven encara preparats per a concedir plens poders a la UE quant a la conclusió, firma i aplicació provisional del CETA. Per la seua part, Bulgària i Romania també seguixen reticents a donar el sí definitiu davant de la negativa per part del Canadà d’alçar l’obligació del visat per als seus ciutadans.

A més a més, Polònia ha manifestat els seus dubtes amb relació al sistema de resolució de controvèrsies previst en el tractat, al·legant que el mecanisme deixaria a alguns Estats membres sense representació (el sistema de resolució de controvèrsies previst en el CETA disposa el nomenament de 15 Jutges per al Tribunal de Primera Instància i 6 per al d’Apel·lació). Per la seua banda, Grècia ha reiterat la seua oposició com a conseqüència de la dèbil protecció atorgada per l’Acord al formatge feta.

D’altra banda, el govern en funcions de Mariano Rajoy ha oferit el seu suport incondicional a la signaturaa del CETA, a pesar de no tindre cap estudi d’impacte que assegure un benefici per a la nostra economia, societat o medi ambient i a pesar de l’escassa legitimitat que té un govern en funcions per a prendre decisions d’esta envergadura.

En este complex escenari, la convenció extraordinària del Partit Socialdemòcrata d’Alemanya (SPD) va votar fa uns dies a favor de la resolució que la direcció havia preparat per a recolzar la línia política del seu president, Sigmar Gabriel, que es va emprar a fons en els últims mesos per a fer propaganda a favor del tractat i maniobrar confonent a l’opinió pública. Esta desconcertant decisió, que no respecta algunes de les línies roges assumides prèviament pel SPD, arribà pocs dies abans de les mobilitzacions que van tindre lloc en set ciutats alemanyes i que van congregar a més de 320.000 persones en contra dels tractats comercials.

A pesar de tot, l’agenda oficial de Brussel·les no està encara tancada. Fets com les massives mobilitzacions a Alemanya o el recent rebuig dels principals sindicats espanyols als mal anomenats acords de lliure comerç i inversions encara poden resultar decisius. Donada l’extrema gravetat de les conseqüències que estos tractats comporten, ningú no pot mantindre’s al marge, ja que afectaran totes les persones arrabassant-nos la nostra sobirania com a poble.

Esta tardor anem a visualitzar les veus de milions de ciutadans que exigixen la suspensió del CETA, així com d’altres tractats que amenacen l’equilibri ecosistèmic i climàtic del planeta i aprofundixen en la bretxa de la desigualtat global, tals com el TTIP, l’Acord sobre el Comerç de Serveis (TiSA) o l’Acord Transpacífic de Cooperació Econòmica (TPP). Però, per a fer-ho et necessitem a tu. Així que des d’Acció Ecologista-Agró et demanem que participes en les accions convocades del 8 al 15 d’octubre per la campanya estatal #NoalTTIP i per la campanya STOP TTIP València. Mobilitza’t!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Acció a la Fira Alternativa contra el TTIP

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?