Arrel de la web > Comissions > Territori > AE-Agró denuncia manca d’informació respecte a la crema de la palla (...)

Comissió de Territori

AE-Agró denuncia manca d’informació respecte a la crema de la palla de l’arròs

Sol·licitem a la Conselleria els informes tècnics que justifiquen esta mesura a l’Albufera

dijous 29 de setembre de 2016, per  AE-Agró

Acció Ecologista-Agró, com a entitat que forma part de la Junta Rectora del Parc Natural de l’Albufera de València, ha exigit a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural els informes i estudis tècnics que justifiquen la conveniència de la crema de la palla de l’arròs com millor mesura de gestió en tot el parc natural. Fins al moment, i a pesar de ser membres de la Comissió d’Agricultura de la Junta Rectora de l’Albufera, la Conselleria no ens ha facilitat cap documentació sobre la decisió de promoure un altre any esta pràctica agrícola, que afecta negativament a la salut dels habitants dels municipis del parc natural i suposa una contribució més al Canvi Climàtic.

Des de la designació d’Elena Cebrián com a conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i Julià Álvaro com a secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Acció Ecologista-Agró ha emfatitzat la importància de disposar de tota la informació possible sobre les alternatives i propostes de gestió de la palla d’arròs, tenint en compte els impactes agronòmics i ambientals que implica estendre la crema de la palla a tot el Parc Natural de l’Albufera de València.

Tanmateix, AE-Agró, a pesar de ser membre de la Junta Rectora de l’Albufera i formar part de la Comissió d’Agricultura d’este òrgan de participació, continua sense rebre la documentació requerida sobre la crema de la palla. Per exemple, els estudis tècnics que, segons la Conselleria, avalen la seua efectivitat contra la Leersia oryzoides i altres plagues de l’arròs. Per este motiu, hem sol·licitat al Servei d’Espais Naturals Protegits de la Direcció General de Desenvolupament Rural i al Servei de Sanitat Vegetal de la Direcció d’Agricultura els informes sobre l’evolució de la Leersia oryzoides i la resta de plagues en els arrossars on la Conselleria, per raons fitosanitàries, va consentir la crema en 2015 .

A més a més, hem demanat a la Conselleria l’estudi sobre la matèrica orgànica dels arrossars i la proposta de cremes per a 2016: protocol, seguiment i informe justificatiu emés pel Servei de Sanitat Vegetal. També volem saber si existix alguna mesura per al seguiment agronòmic de les cremes, tant pel que respecta a la matèria orgànica com a les plagues. I, per descomptat, si s’està efectuant algun estudi sobre l’impacte en la salut humana i els efectes mediambientals de les cremes, ja que esta pràctica pot augmentar les malalties respiratòries, les crisis d’asma i les afeccions pulmonars i suposa una contribució made in València al Canvi Climàtic.

L’arrossar té una gran influència sobre l’Albufera (qualitat de l’aigua, biodiversitat, producció agrícola, turisme, caça...) i la gestió de la palla juga un paper clau. Des d’AE-Agró som conscients que es tracta d’un tema complex i que no tots els camps d’arròs presenten les mateixes possibilitats per a la gestió d’este residu agrícola, que es pot cremar, fanguejar, aprofitar com a biomassa, com a matèria primera... Però, siga com siga, la palla s’ha de gestionar amb rigor, serietat, planificació, transparència i informes tècnics que oferisquen la millor solució possible per al medi ambient, els habitants del parc natural i els productors d’arròs de l’Albufera. I açò ara no passa.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Arròs i conservació, una entesa necessària

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles