Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2016 > Projecte Emys: Informe Vallada

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe Vallada

Localitzades 36 Mauremys leprosa en un nou tram del Riu Canyoles

dimecres 5 d’octubre de 2016, per  AE-Agró

Per primera vegada, este estiu el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha viatjat fins a la localitat de Vallada (La Costera, València). L’objectiu? Explorar un nou tram del Riu Canyoles. Concretament l’Assut de Vallada, on des del 8 d’agost al 9 de setembre s’han realitzat cinc jornades de seguiment i cens que han permés localitzar 36 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) i retirar tres exòtiques i invasores tortugues de florida (Trachemys scripta). Este tram del Canyoles és el tercer on es desenvolupa el Projecte Emys. Des de 2012, AE-Agró censa anualment la població de Mauremys leprosa d’este riu al seu pas per Moixent i, en 2015, també ho va fer en el tram del Canyoles que travessa el terme municipal de Xàtiva.

Del 8 d’agost al 9 de setembre, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró s’ha desplaçat fins a la localitat de Vallada (La Costera, València) per a censar la població de tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) que sobreviu en este tram del Riu Canyoles. En total, s’han realitzat cinc jornades de seguiment i cens de tortugues, que han comptat amb la participació d’una quinzena de voluntaris i la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient.

Per a l’estudi s’han emprat fins a quatre trampes flotants d’esquer que han permés localitzar en l’Assut de Vallada 36 Mauremys leprosa, 22 mascles i 14 femelles. A més a més, durant el cens també s’han capturat i retirat del medi natural tres exòtiques i invasores tortugues de florida. Concretament, dues Trachemys scripta elegans i una Trachemys scripta scripta.

L’Assut de Vallada és el tercer tram del Canyoles on AE-Agró desenvolupa el Projecte Emys, el major voluntariat ambiental que existix al País Valencià per a estudiar i conservar poblacions de tortugues autòctones. En 2012 esta iniciativa de ciència ciutadana es va estrenar en este riu descobrint una de les majors poblacions de Mauremys leprosa que sobreviu al nostre territori. Concretament al terme municipal de Moixent. I l’any passat es va realitzar el seguiment i cens en el tram d’este riu que travessa el terme municipal de Xàtiva.

En 2016 el Projecte Emys també ha tornat a la capital de La Costera. Però, per a estudiar la població de tortugues del Riu Albaida. Malauradament només s’han trobat tortugues exòtiques invasores. Concretament, quatre Trachemys scripta, una adulta i tres cries.

Fora de la comarca de La Costera, el Projecte Emys ha censat enguany les poblacions de tortugues autòctones del Clot de Bailón (Torrent, Horta Oest), la Finca de Penya (Sagunt, Camp de Morvedre), el Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), el Riu Xúquer (Jalance, La Vall d’Aiora-Cofrents), el Barranc del Pelós (Xiva, La Foia de Bunyol), i la Marjal de Rafalell i Vistabella (Massamagrell, Horta Nord). I encara queda per estudiar en esta edició la població del Pont Sec del Barranc del Carraixet (Moncada, Horta Nord), on este voluntariat ambiental es realitza des de l’any 2013.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Federació Francòfona per a la Conservació de les Tortugues premia al Projecte Emys

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?