Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Educació ambiental > Les platges al Camp de Morvedre

Educació Ambiental

Les platges al Camp de Morvedre

Natura a la vora de la mar

dilluns 17 d’octubre de 2016, per  AE-Agró

La costa ha estat el centre de xarxes de comunicació i navegació, font de recursos i l’assentament de la major part de la població a la Mediterrània. Però, a més a més, és un ecosistema molt complex i dinàmic marcat per unes condicions ambientals en lluita: vent, aigua, sal i altes temperatures. Així, les platges han estan formades per partícules minerals modelades pel vent i l’aigua i provinents de rius i barrancs. Les ones les dipositen a la vora i formen camps dunars, que la vegetació fixa amb les seues arrels i d’aquesta manera manté l’ecosistema. Es tracta d’uns hàbitats molt sensibles a qualsevol intervenció humana i totalment lligats a una força irrefutable com és la de la mar.

Actualment, les platges són un element fonamental per al turisme i per a l’esbarjo de la gent, sobretot al període estival. Aquest fet genera grans interessos econòmics que de vegades ens fan oblidar la seua importància com a ecosistema. A banda de la importància de la seua biodiversitat, sobretot per la seua especificitat que implica un major risc per la desaparició, les platges ens protegixen de gotes fredes i temporals i limiten la salinització de les aigües continentals.

Els perills que hui en dia patix el nostre litoral són diversos, alguns de fàcil solució i altres de plantejaments molt complexes. Tots i totes podem apreciar un procés erosiu en creixement, que s’estén al llarg de tota la costa i que afecta en major mesura a les zones condicionades per la construcció d’infraestructures portuàries. La reducció de l’aportament de sediments, degut als embassaments, i l’alteració de la dinàmica marina fan que en algunes platges la situació siga preocupant.

Des d’Acció Ecologista-Agró entenem aquest problema com una qüestió global, tal i com ho són els ecosistemes marins, i no com un problema municipal lligat a interessos turístics i urbanístics. Per això, a l’hora de plantejar possibles remeis apuntem cap a mesures conservacionistes. El manteniment i la recuperació de les dunes és fonamental. També es podrien proposar mobilitzacions de sediments d’embassaments i sempre reduir les intervencions que solucionen un tram de costa (temporalment) per a empitjorar el que es troba més avall.

Deixant de banda aquestes actuacions complicades, una bona gestió de les nostres platges implica la conservació de les praderies de posidònia oceànica, que eviten l’erosió i ajuden a la conservació del sistema dunar. Respecte a les praderies de posidònia resulta fonamental utilitzar les marjals com a filtre biològic i evitar la contaminació de l’aigua marina, així com el control de d’embarcacions i pesca d’arrossegament. Per a la conservació del muntanyars sols cal prendre mesures molt senzilles, que passen per tindre una bona delimitació de les dunes que les protegisca d’agressions, evitar el pas de maquinària pesant per este espai i programes d’educació i sensibilització perquè tothom conega la importància d’aquest ecosistema.

Per sort, al Camp de Morvedre comptem amb unes platges precioses i amb molta diversitat. Tenim de cudols i de sorra, el que ens permet observar xicotetes diferències de vegetació i de forma en unes i altres. Mitjançant els diferents projectes d’educació ambiental que desenvolupem a Sagunt hem treballat les platges amb els instituts i amb els voluntaris i voluntàries de la Colla Verda, sempre amb la col·laboració del CIEF, el Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal de la Generalitat Valenciana.

Les nostres actuacions han estat encaminades a protegir les dunes mitjançant la col·locació de pals i plantacions, eliminar espècies exòtiques invasores que colonitzen els muntanyars, crear noves dunes noves i recol·lectar llavors de vegetació autòctona. Totes aquestes accions van donant el seu fruit i, a més a més de millorar l’ecosistema, ens servix per a difondre els seus valors naturals entre la població local. Tot i això, per a tindre resultats més efectius ens caldria una major col·laboració de les diferents administracions.

La tardor és un molt bon moment per a apropar-nos a les platges, quan ja quasi tot el món les oblida, així que us convidem a continuar la nostra tasca restauradora amb la pròxima activitat de la Colla Verda, el grup de voluntariat ambiental de l’Ajuntament de Sagunt i AE-Agró. La cita serà aquest dissabte, 22 d’octubre a la platja d’Almardà. Consulteu la convocatòria. Us esperem!!!

Sara Aunés i Marqués, Comissió d’Educació Ambiental d’AE-Agró.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Colla Verda continua treballant "Entre la Terra i la Mar"

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?