Arrel de la web > Projectes > Custòdia del territori > Tancat de la Pipa > Un Capvespre fumat a l’Albufera

Custòdia del Territori

Un Capvespre fumat a l’Albufera

Arròs i conservació al parc natural

dilluns 17 d’octubre de 2016, per  AE-Agró

El passat dimarts, 11 d’octubre, Acció Ecologista-Agró va programar una nova edició dels Capvespres de la Pipa. En esta ocasió la cita tenia com a objectiu gaudir de la posta de Sol en l’Albufera de València, explicar el procés de la collita de l’arròs en este parc natural i contemplar el moviment de les aus quan busquen els millors indrets per a passar la nit en l’entorn de l’àrea de reserva del Tancat de la Pipa. L’activitat comptà amb dos grans protagonistes: la segadora del Tancat de la Sardina, que va deixar bocabadats a la vintena de participants en esta jornada d’agricultura i conservació mediambiental, i el fum de la polèmica crema de la palla de l’arròs, omnipresent durant tota la vesprada.

Explicar el procés de la collita de l’arròs en el Parc Natural de l’Albufera de València. Este era el repte de la darrera convocatòria dels Capvespres de la Pipa, una activitat que periòdicament programa Acció Ecologista-Agró en el Tancat de la Pipa, una àrea de reserva propietat de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i que custodiem en el cor de l’Albufera amb SEO/BirdLife.

Amb este objectiu ens vam desplaçar el passat dimarts, 11 d’octubre, al veí Tancat de la Sardina, on ens estaven esperant Miquel Puchalt, president d’esta comunitat de regants, i Luis García, responsable del seu motor. Amb ells vam descobrir les diferents varietats d’arròs que es cultiven al parc natural i el cicle del gra, una vegada s’ha collit i es trasllada a la cooperativa i el molí abans de ser comercialitzat amb diferents marques.

A més a més, Miquel i Luis van oferir una classe magistral de com se segava l’arròs abans a mà. La vintena de participants en esta jornada d’agricultura i conservació no ho van dubtar i, com a bons alumnes, van agafar la corbella per a practicar la lliçó. Després va arribar el moment de conéixer i sentir en primera persona com es realitza actualment la collita amb l’espectacular segadora del Tancat de la Sardina. Grans i menuts van tindre l’ocasió de pujar a esta imponent màquina i vore in situ el seu funcionament.

Finalment, cal destacar que esta edició dels Capvespres de la Pipa, que com les anteriors va concloure amb el meravellós vol de centenars d’aus a la recerca dels millors indrets per a passar la nit, va estar marcada per la polèmica crema de la palla de l’arròs, omnipresent durant tota la vesprada amb columnes de fum per tot el parc natural. Des d’AE-Agró considerem que cal buscar alternatives a esta pràctica agrícola, danyosa per a la salut humana i la del medi ambient, i confiem que amb activitats com la dels Capvespres de la Pipa, que apropen a ecologistes i arrossers, algun dia puguem trobar una solució que ens satisfaça a tots.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Arranca el tercer Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?