Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Notícies > Què pots fer amb una bala de palla d’arròs de l’Albufera?

Pam a pam

Què pots fer amb una bala de palla d’arròs de l’Albufera?

Et donem idees per a l’aprofitament sostenible d’este polèmic rebuig agrícola

dimecres 19 d’octubre de 2016, per  AE-Agró

Com ja sabràs, esta tardor Acció Ecologista-Agró i la Cooperativa Agroecològica L’Aixada com Eixida, amb la col·laboració del CERAI (Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional) i el Consell Agrari Municipal de l’Ajuntament de València, hem posat en marxa el III Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera. Esta iniciativa social per a la defensa ecològica del territori et permet aconseguir bales de palla del parc natural per només un euro la unitat. Però, igual no saps quin ús pots donar-li a la palla. Per això, a continuació compartim amb tu algunes de les experiències dels usuaris d’este particular banc. Si estàs interessat, pots fer la teua comanda enviant un correu electrònic a pallaalbufera@gmail.com abans del 31 d’octubre.

Les bales del Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera tenen unes dimensions aproximades de 100x30x40 cm. De llarg poden arribar a mesurar entre 90 i 120 cm. D’alt, com a molt, 35 cm. I d’ample, entre 40 i 50 cm més o menys. El seu pes oscil·la entre 15 i 20 kg, segons la densitat de l’empacat. Cada bala és un diamant en brut que, amb imaginació, pot servir per a múltiples usos. A continuació et proposem algunes idees per a aprofitar este polèmic rebuig agrícola, que tants maldecaps genera en el Parc Natural de l’Albufera.

Encoixinat agrícola

La palla de l’arròs és un material idoni per a encoixinar horts i camps. Amb esta tècnica, que consistix a cobrir la terra amb palla, aconseguim preservar la humitat del sòl i evitem que proliferen les espècies no conreades. A més a més, amb este ús recuperem la connexió històrica entre l’horta i la marjal, territoris interdependents que sempre s’han complementat.

Durant les dues primeres edicions del Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera, este ha sigut l’ús principal que els usuaris li han donat a les bales. Per exemple, els companys de la Cooperativa Agroecològica L’Aixada com Eixida, el Centre d’Educació Mediambiental Julia del Col·lectiu de Joves de La Coma, l’hort municipal del Servei Devesa-Albufera, el Col·legi Públic Cervantes d’Alboraia, el Cicle Formatiu d’Agroecologia d’Albaida...

Restauracions forestals

A més a més d’encoixinar horts i camps, també podem encoixinar reforestacions. Per exemple, Acció Ecologista-Agró porta des de 2014 emprant esta tècnica en les plantacions que efectua al Paratge Natural Municipal de La Costera de Puçol, que es troba ubicat a la Serra Calderona. Primer, s’ompli el forat de l’arbre o de l’arbust amb palla i després amb triturat forestal, per a evitar que el vent s’emporte la palla. El resultat és una taxa de supervivència de les reforestacions que ha passat de no arribar al 50% a superar el 70%.

La palla també es pot emprar en territoris que, per desgràcia, hagen patit un incendi forestal. Així ho corrobora un estudi de 2009 del Consell Superior d’investigacions Científiques (CSIC). En este cas es pot dispersar per la zona cremada per a encoixinar-la i evitar l’erosió que provoca la pluja i el vent i afavorir la regeneració del sòl. A més a més, les bales es poden utilitzar per a construir feixines contra l’erosió en zones amb pendents elevades. Més o menys a partir d’un 30% d’inclinació.

Bioconstrucció

Un dels aprofitaments que podem donar a les bales de palla d’arròs és la bioconstrucció. En països com Alemanya o França ja existix un estàndard per a la construcció amb palla i fins i tot s’edifiquen habitatges de protecció oficial amb este material. En els Estats Units d’Amèrica (EUA) també s’empra. Tanmateix, a l’Estat espanyol estem més enrederits i encara preferim cremar la palla abans que utilitzar-la com a matèria primera...

Afortunadament existixen arquitectes innovadors com Okambuva, una cooperativa dedicada a la bioconstrucció que treballa de valent per a consolidar modes de construcció més sostenibles i respectuosos. Durant els dos primers anys del Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera van col·laborar amb el projecte i fins i tot van oferir un curs de construcció amb palla i fang al Tancat de la Pipa, una àrea de reserva que AE-Agró i SEO/BirdLife custodiem en el cor de l’Albufera. Per al seu ús en la bioconstrucció, les bales de palla han de complir amb uns requisits concrets d’humitat i densitat. Així que cal especificar en la comanda que vols les bales amb esta finalitat.

Mobiliari rural

Un ús senzill i còmode per a les bales de palla és el de mobiliari rural. Concretament com a bancs o seients. Amb les bales podem crear fantàstics espais de descans i esbarjo. Així ho vam fer en el festival ornitològic L’Albufera de les Aus 2015. Els companys de L’Aixada com Eixida també van crear un espai semblant a Picassent, on celebren les seues assemblees i reunions en esta particular taula redona de palla.

Fins i tot, podem anar més enllà i utilitzar les bales de palla com a seients i alhora delimitar espais de joc infantil. Un bon exemple d’este ús és la zona de jocs que vam instal·lar a la Plaça de l’Ajuntament de València durant la jornada contra el Canvi Climàtic, celebrada amb motiu de la Cimera de París (COP21). En este camp, cal destacar que fins i tot alguns usuaris del banc han emprat les bales per a equipar camps de tir amb arc.

Ramaderia

La palla de l’arròs es pot utilitzar de diferents maneres en el sector ramader. Per ara, l’ús majoritari entre els ramaders del Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera ha sigut per a millorar l’habitatge dels animals, ja siguen cabres, ovelles, cavalls, vaques o gallines. Per exemple, fent els llits per als animals amb la palla o equipant quadres i estables. També es poden utilitzar les bales per a l’alimentació, però es tracta d’un camp complicat, ja que el ramat normalment preferix altres tipus de palla.

Per a la paella, millor llenya de taronger

Estes són algunes de les propostes que et donem per a utilitzar les bales de palla. Però, existixen molts més usos per a este rebuig agrícola, la crema del qual en el Parc Natural de l’Albufera perjudica a la salut de les persones i del medi ambient. Per exemple, investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) han desenvolupat un nou material no contaminant per a fabricar ninots per a les Falles amb la palla de l’arròs. I actualment s’està desenvolupant, en una planta pilot a Silla, un projecte LIFE+ per a transformar la palla en biogàs i biofertilitzants.

Això sí. Les bales de palla no servixen per a cuinar paelles, tal i com publica hui en l’edició en paper de Levante-EMV el nostre "benvolgut" Pepe Sierra. Per a la paella, millor la llenya de taronger, com s’ha fet tota la vida. Així que ja saps, si ja has decidit l’ús que li vols donar a la palla de l’arròs, sol·licita les teues bales enviant un correu electrònic a pallaalbufera@gmail.com. Però, demana-les abans del 31 d’octubre, data límit per a fer comandes. El preu és d’un euro per unitat, destinat a cobrir les despeses de l’empacat.

A més a més, t’animem a explicar la teua experiència en el Facebook del Banc de Palla d’Arròs a l’Albufera, on podràs compartir amb la resta de participants l’ús que has fet de les bales de palla. Perquè les vostres experiències i la vostra imaginació ens inspiren i fan que este projecte col·lectiu cresca cada any.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Banc de Palla d’Arròs: una aposta agroecològica per la defensa del territori

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles