Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > Projecte Emys > Projecte Emys 2016 > Projecte Emys: Informe La Costera

Voluntariat Ambiental

Projecte Emys: Informe La Costera

Localitzades 40 Mauremys leprosa a la comarca

dimecres 2 de novembre de 2016, per  AE-Agró

Un any més, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha viatjat a La Costera per a estudiar la població de tortugues d’esta comarca. Enguany, esta iniciativa de ciència ciutadana s’ha desenvolupat principalment en el Riu Albaida, al seu pas per Xàtiva, i en el Canyoles, al seu pas per Vallada. També s’ha realitzat alguna actuació a Moixent, on AE-Agró porta estudiant la població del Canyoles des de 2012. En total, en esta edició del Projecte Emys, que ha comptat amb la participació de més de 60 voluntaris, s’han localitzat a La Costera 47 tortugues. Concretament, 40 autòctones de l’espècie Mauremys leprosa (36 a Vallada i 4 a Moixent) i 7 exòtiques i invasores Trachemys scripta (4 a Xàtiva i 3 a Vallada).

Un any més, i ja van cinc, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha protagonitzat el seguiment de la població de tortugues autòctones i exòtiques de la comarca de La Costera. Primer, amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient i l’l’associació Bosc Primigeni de Xàtiva, es va estudiar la població del Riu Albaida, on esta iniciativa de ciència ciutadana s’estrenava enguany.

Del 13 de juny al 3 d’agost, el Projecte Emys va convocar 7 jornades de voluntariat en este riu al seu pas per Xàtiva. Malauradament no es va censar cap tortuga autòctona. Només vam trobar tortugues de florida (Trachemys scripta). En total, es van capturar i retirar del medi natural 4 exemplars d’esta espècie exòtica invasora, que amenaça la conservació de les nostres tortugues autòctones i que, tal i com ha pogut constatar el Projecte Emys, ja s’està reproduint a l’Albaida: 3 de les 4 tortugues al·lòctones capturades eren juvenils.

Més sort tingueren els voluntaris que participaren en les 5 jornades de seguiment convocades al Riu Canyoles en el terme municipal de Vallada, localitat on el Projecte Emys també s’estrenava enguany. Del 8 d’agost al 9 de setembre, amb la col·laboració de la Conselleria, es van censar i retornar al riu 36 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) en este tram del Canyoles, on a més a més es van capturar i retirar del medi natural tres Trachemys scripta. El voluntariat es va desenvolupar a l’Assut de Vallada.

Finalment, destacar que el 18 d’agost es va celebrar una jornada explicativa a Moixent, on el Projecte Emys porta des de 2012 estudiant la població de Mauremys leprosa del Canyoles. Eixe dia es van capturar i alliberar de nou al medi natural 4 tortugues d’aigua ibèriques, 2 que encara no havien sigut censades i 2 individus que ja havien sigut censats durant les anteriors edicions d’esta iniciativa de ciència ciutadana. En total, des de 2012, s’han localitzat a Moixent 261 Mauremys leprosa i l’any passat es van censar altres 10 tortugues d’aigua ibèriques en el Canyoles, però al seu pas per Xàtiva.

A més a més d’estudiar la població de tortugues de La Costera, el Projecte Emys d’AE-Agró, que enguany ha comptat amb més de 60 voluntaris a la comarca, també ha identificat una gran quantitat d’espècies exòtiques invasores a l’Albaida i el Canyoles. Per exemple, peixos com l’albor (Alburnus alburnus), la carpa (Cyprinus carpio) o el peix sol (Lepomis gibbosus) i també plantes com la Ludwigia grandiflora i el Myriophyllum aquaticum. Totes estes espècies exòtiques, per desgràcia, representen un greu problema per a la biodiversitat local pel seu caràcter invasor.

Fora de la comarca de La Costera, cal destacar que el Projecte Emys també ha censat durant 2016 les poblacions de tortugues del Clot de Bailón (Torrent, Horta Oest), la Finca de Penya (Sagunt, Camp de Morvedre), el Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), el Riu Xúquer (Jalance, La Vall d’Aiora-Cofrents), el Barranc del Pelós (Xiva, La Foia de Bunyol) i la Marjal de Rafalell i Vistabella (Massamagrell, Horta Nord).

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El Projecte Emys participa en el Simposi Internacional sobre Conservació de Tortugues d’Aigua

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?