Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Projectes > Voluntariat > La Colla Verda > Diari d´activitats > La Colla Verda substituïx l’invasor Carpobrotus per flora dunar (...)

Voluntariat Ambiental

La Colla Verda substituïx l’invasor Carpobrotus per flora dunar autòctona

Continuem treballant per a conservar els valors mediambientals de la platja d’Almardà

divendres 28 d’octubre de 2016, per  AE-Agró

El passat dissabte, 22 d’octubre, la Colla Verda convocà una nova jornada de natura a la vora de la mar. La cita va ser a la platja d’Almardà, on el grup de voluntariat ambiental de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) i Acció Ecologista-Agró va protagonitzar una doble actuació per a conservar els valors naturals d’este racó del nostre litoral. Primer, els voluntaris es van esforçar de valent per a retirar dels muntanyars de la platja l’exòtic i invasor curatall (Carpobrotus edulis). I després van plantar en el seu lloc diferents espècies autòctones de vegetació dunar mediterrània, Concretament, lliris de mar (Pancratium maritimum), herba dels conills (Lotus creticus) i violers de mar (Malcomia littorea).

La Colla Verda ha arrancat la tardor com va acomiadar l’estiu: lluitant a la platja d’Almardà contra l’exòtic i invasor curatall (Carpobrotus edulis), també conegut com ungla de gat. Esta planta, originària de Sud-àfrica, continua utilitzant-se en jardineria i resulta massa habitual trobar-la en passejos marítims, urbanitzacions i apartaments, des d’on després colonitza les nostres platges, arribant fins i tot a cobrir pràcticament les dunes. I això, a pesar d’estar inclosa en el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores i també en el Decret de Control d’Espècies Exòtiques Invasores de la Comunitat Valenciana.

Per a evitar la proliferació del curatall a la platja d’Almardà, el passat dissabte, 22 d’octubre, el grup de voluntariat ambiental de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) i Acció Ecologista-Agró va convocar una jornada de restauració ambiental, que va constar d’una doble actuació. Primer, la quinzena de voluntaris que van participar en esta activitat van eliminar, pam a pam, les mates de Carpobrotus edulis dels muntanyars, nom que reben en este racó del nostre litorals les dunes. I després, grans i menuts van plantar en el seu lloc espècies autòctones de vegetació dunar, que van ser facilitades per CIEF, el Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal de la Generalitat Valenciana.

Concretament, van substituir l’ungla de gat per lliris (Pancratium maritimum) i violers de mar (Malcomia littorea) i herba dels conills (Lotus creticus), espècie anomenada també trèvol mascle. A més a més, la Comissió d’Educació Ambiental d’AE-Agró, que són els companys encarregats de coordinar els voluntariats de la Colla Verda, van aprofitar l’activitat per a ensenyar els participants a identificar la resta de vegetació dunar autòctona de la platja d’Almardà, un dels racons del litoral valencià amb major biodiversitat.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : La Colla Verda pinta de verd i groc la platja de Corinto

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?