Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > València en Bici > ConBici celebra la seua assemblea a València

València en Bici

ConBici celebra la seua assemblea a València

La coordinadora estatal en defensa de la bici es reunix a la Capital del Túria per a consensuar mesures sobre mobilitat sostenible

divendres 11 de novembre de 2016, per  AE-Agró

El passat cap de setmana, València va acollir tres esdeveniments ben diferents però que compartien un mateix element comú: la bicicleta. Concretament estem parlant de la cita mensual amb la Massa Crítica, la IV edició de la Clàssic Ride i l’assemblea de la tardor de ConBici, la coordinadora estatal en defensa de la bici. Esta trobada, que es va celebrar el passat dissabte 5 de novembre a Naturia i que va tindre com a amfitrions als nostres companys de València en Bici-Acció Ecologista Agró, va reunir a activistes de la bici de tot l’Estat espanyol. L’objectiu? Compartir impressions, experiències, dubtes i, sobretot, molta voluntat de canvi cap a una mobilitat diària més saludable i més respectuosa amb el Planeta.

ConBici, la coordinadora estatal en defensa de la bici, organitza anualment dues assemblees, una en primavera i altra durant la tardor. I enguany, després de dues dècades sense reunir-se a València, va decidir tornar a la capital del Túria. Així, el passat dissabte, 5 de novembre, representants dels diferents col·lectius de tot l’Estat espanyol que integren la coordinadora es van donar cita a Naturia per a debatre i consensuar línies d’actuació.

Amb este repte, es van organitzar diferents grups de treball per a compartir impressions, experiències, dubtes i, sobretot, molta voluntat de canvi cap a una mobilitat diària més sostenible i més respectuosa amb el Planeta. Per exemple, es va parlar de legislació i de la necessitat de mantindre canals de comunicació estables amb administracions i partits polítics per a aconseguir una nova Llei de Mobilitat. L’objectiu? Substituir la Llei de Trànsit actual o, almenys, reformar el Reglament de Circulació a favor d’una mobilitat saludable i activa. Igual que es va crear i es va fer complir l’anomenada Llei Antitabac, és responsabilitat del Govern afavorir els entorns i els desplaçaments saludables.

En l’assemblea de ConBici, que va tindre com a amfitrions als nostres companys de València en Bici-Acció Ecologista Agró, també es va parlar de transport intermodal i cicloturisme. Especialment de l’impacte econòmic que pot suposar el cicloturisme europeu i estatal a Espanya i de la necessitat que, per al seu desenvolupament, té la xarxa transeuropea EuroVelo. Per ara, no existix cap itinerari d’este tipus a l’Estat espanyol, entre altres motius, per la manca de sensibilitat de Renfe i altres empreses de transport col·lectiu per carretera amb la bicicleta, la intermodalitat i el turisme ecològic.

Pel que respecta a la formació, durant la trobada de la coordinadora es va acordar continuar amb el treball de promoció de bones pràctiques en l’ús de la bicicleta en la calçada, carrils-bici i cicle-carrers, amb el repte d’homologar-les a nivell estatal. També es van analitzar els conflictes entre ciclistes, vianants i cotxes, que freqüentment tenen el seu origen en les males polítiques urbanístiques i la manca de cultura de convivència entre persones i mitjans de desplaçament.

Finalment, es va decidir que els col·lectius de ConBici han d’esforçar-se per a fer arribar un missatge clar a la ciutadania i als mitjans de comunicació sobre la urgència d’adoptar estratègies noves en mobilitat. I, en matèria de relacions internacionals, es va destacar la necessitat d’aconseguir finançament per a dur a terme projectes i poder equiparar-se al rang d’importància que els col·lectius de la bicicleta gaudixen en altres països de la Unió Europea.

Cap de setmana a pedals

Les entitats que integren ConBici es costegen elles mateixes els seus desplaçaments i allotjaments i es nodrixen majoritàriament d’aportacions individuals i voluntarisme, a diferència d’altres organitzacions europees amb més socis i que reben ajudes públiques. Per això, a més a més de l’assemblea, els nostres companys de València en Bici-AE Agró van dissenyar un programa motivador d’activitats a pedals per a animar a la resta de col·lectius de la coordinadora a viatjar fins al Cap i Cassal.

En primer lloc, van fer coincidir la trobada de ConBici amb la Massa Crítica, que este mes es celebrava el divendres 4 de novembre. Així, els primers companys de la coordinadora que van arribar a València van tindre l’oportunitat de participar en la gran festa reivindicativa del ciclisme urbà. La Massa Crítica és una cita que cada primer divendres de mes congrega al Cap i Casal a desenes de ciclistes amb l’objectiu de visualitzar la bicicleta i denunciar les dificultats per a circular de manera segura, eficient i no contaminant en una ciutat dissenyada per als vehicles motoritzats.

El dissabte, a més a més de l’assemblea, València en Bici va programar un passeig en bici per l’Horta per a mostrar camins lliures de cotxes i explicar la proposta de xarxa autonòmica i comarcal de rutes no motoritzades, projecte que impulsa l’històric Paco Tortosa. Eixe dia es va dinar a Carpesa, una pedania de València molt activa, que actualment reclama accessos segurs i còmodes des de la ciutat i les altres poblacions veïnes per a vianants i ciclistes.

Finalment, el diumenge, 6 de novembre, els participants en l’assemblea de ConBici van viatjar en el temps amb les seues bicicletes. Com? Doncs, pedalejant en la IV edició de la Clàssic Ride València, una cita lúdica i festiva amb un públic divers, amant d’un vehicle eficient i no contaminant com és la bicicleta, que pròximament complirà 200 anys de vida saludable.

Gràcies a totes estes propostes a pedals, l’assemblea ha aconseguit reunir a companys i companyes de Galícia, Astúries, Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa, Múrcia, Catalunya… A tots ells, volem agrair la seua presència, com també volem agrair l’amable col·laboració de Naturia i del seu personal i la de l’Ajuntament pedani de Carpesa, que va cedir un local per al dinar de dissabte. Finalment, destacar que l’alcalde de València, Joan Ribó, i el regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, van assistir a l’inici de l’assemblea per a donar la benvinguda a la Capital del Túria als representants de ConBici.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : València celebra per primera vegada el Dia Mundial de la Bici

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?