Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Col·lectius > Sueca-Muntanyeta dels Sants > La Massa Crítica s’estrena a Sueca

Muntanyeta dels Sants

La Massa Crítica s’estrena a Sueca

T’esperem cada primer dijous de mes en la festa rodant del ciclisme urbà

dilluns 14 de novembre de 2016, per  AE-Agró

El passat dijous 3 de novembre, la Massa Crítica, la festa rodant del ciclisme urbà, es va estrenar a Sueca (La Ribera Baixa, València) amb el mateix repte amb el qual va nàixer a San Francisco a l’any 1992: pacificar el trànsit i potenciar l’ús de la bicicleta. Aquest esdeveniment ciclista, que a partir d’ara es celebrarà cada primer dijous de mes a Sueca, va ser impulsat pel col·lectiu de la Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró. A més a més, aquest mes de novembre els nostres companys de Sueca han tornat al Xúquer per a continuar amb el Projecte Rius de la Fundació Limne i han instal·lat caixes-niu per raspinell comú (Certhia brachydactyla) en la Muntanyeta dels Sants (Parc Natural de l’Albufera de València).

La Massa Crítica és una celebració ciclista que té lloc tots els mesos en moltes ciutats del Planeta. La seua finalitat és reivindicar una major presència i protecció de les bicicletes en les ciutats i així reduir les molèsties que ocasionen els vehicles motoritzats: soroll, embussos, inseguretat, contaminació atmosfèrica... Aquest moviment donà les seues primeres pedalades als Estats Units d’Amèrica (EUA). Concretament en 1992 a la ciutat de San Francisco, des d’on s’ha anat estenent després arreu del món. Per exemple al País Valencià, on la festa rodant del ciclisme urbà es va celebrar per primera vegada a la ciutat de València en desembre de l’any 2000.

Setge anys després ha arribat també a Sueca, localitat on els nostres companys de la Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró acostumen a celebrar el Dia Sense Cotxes amb una bicicletada. L’estrena de la Massa Crítica va ser el passat dijous 3 de novembre i va aconseguir congregar a una vintena de ciclistes, que van pedalejar pels carrers de Sueca amb el bon rotllo i el bon humor que caracteritza a aquest esdeveniment global. La següent Massa Crítica serà el pròxim 1 de desembre, ja que la idea és repetir a Sueca aquesta trobada ciclista cada primer dijous de mes.

El Projecte Rius torna al Xúquer

A més a més d’impulsar la primera Massa Crítica del seu poble, els nostres companys de la Muntanyeta dels Sants-AE Agró han tornat aquest mes de novembre a l’Assut de Sueca per a continuar amb el Projecte Rius de la Fundació Limne. En esta ocasió per a realitzar la inspecció de la tardor en aquest racó del Xúquer. L’activitat va consistir a mesurar una vegada més la temperatura de l’aigua, el ph, el nivell d’oxigen i els nitrats. I també a identificar i censar els macroinvertebrats, que són un magnífic bioindicador de la qualitat de l’aigua.

Durant la inspecció de la tardor, celebrada el passat diumenge 6 de novembre, la Muntanyeta dels Sants va detectar que l’oxigen estava per sota de la mitjana recomanable i el PH un punt més alt. Probablement el motiu siga la poca aigua que porta actualment el Xúquer al seu pas per l’Assut de Sueca. Aquesta jornada de ciència ciutadana va comptar amb la participació d’una desena de voluntaris, entre ells Josep i Edu, els més menuts i més entusiastes del grup.

Finalment, destacar que durant el mes de novembre els nostres companys de Sueca han instal·lat dues caixes-niu per a raspinell comú (Certhia brachydactyla) en la Muntanyeta dels Sants, activitat que també aprofitaren per a netejar el fem que trobaren en este emblemàtic paratge del Parc Natural de l’Albufera de València.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Volem que tots els dies siguen Dia Sense Cotxes

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?