Voluntaris compromesos pel medi ambient

Arrel de la web > Comissions > Territori > AE-Agró demana que el PATH impulse l’agricultura ecològica i la (...)

Comissió de Territori

AE-Agró demana que el PATH impulse l’agricultura ecològica i la lluita contra el Canvi Climàtic

Exigim també la protecció de totes les zones humides de l’Horta, millorar la qualitat de l’aigua i una interconnexió real dels espais naturals

divendres 18 de novembre de 2016, per  AE-Agró

Acció Ecologista-Agró ha sol·licitat a la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori que revise el Pla d’Acció Territorial de l’Horta (PATH) per a impulsar els diferents serveis ambientals que ens presta o pot prestar esta ecosistema agrícola. Especialment el de la lluita i l’adaptació al Canvi Climàtic. I per a assolir este repte, AE-Agró ha exigit en les seues al·legacions que el PATH esmene l’actual fragmentació i degradació de l’Horta. Com? Doncs, amb el foment de l’agricultura ecològica, la protecció de totes les zones humides, la millora de la qualitat de l’aigua, un bon ús dels productes fitosanitaris i la interconnexió real dels espais naturals de l’àmbit d’actuació d’este pla.

El Canvi Climàtic és el principal repte mediambiental que afrontem en l’actualitat. Per això, des d’Acció Ecologista-Agró considerem que este assumpte transversal hauria de ser el gran protagonista de tots els plans i polítiques que afecten al nostre territori. I, malauradament, este no és el cas el Pla d’Acció Territorial de l’Horta (PATH), un document que serà incapaç de gestionar l’Horta del futur per obviar les conseqüència dels canvis que a nivell global es van a produir i que tots anem a patir.

Per a corregir esta situació, AE-Agró ha plantejat en les seues al·legacions al PATH que este document prioritze estratègies i accions enfocades a minimitzar l’impacte del Canvi Climàtic. Per exemple, la protecció i recuperació de les zones humides de l’Horta, ja que marjals com la del Puig, Rafalell i Vistabella o els Moros juguen un paper clau en el balanç de carboni i la regulació climàtica. Per este motiu, demanem que el pla incloga totes les zones humides com a infraestructures verdes o espais de valor natural i que a més a més siguen classificades com a sòl no urbanitzable de protecció especial.

AE-Agró també ha proposat en les seues al·legacions que el PATH impulse un pla progressiu de foment de l’agricultura ecològica. Este pla hauria de combinar les bones pràctiques agrícoles, com el bon ús i la correcta aplicació dels productes fitosanitaris, amb el respecte pels recursos naturals, especialment l’aigua. De fet, les mesures i estratègies encaminades a millorar la qualitat i l’ús eficient de l’aigua haurien de ser les prioritàries, ja que este recurs natural és la base del sector productiu i del conjunt de l’ecosistema agrícola de l’Horta.

A més a més, el pla per a fomentar l’agricultura ecològica hauria de potenciar també mesures per a reduir les emissions de carboni i així fer front al Canvi Climàtic. Per exemple, reutilitzar i no cremar la matèria orgànica, promocionar el consum local i informar i formar els llauradors de les tècniques agrícoles més adients i de les ajudes autonòmiques, estatals i europees.

Finalment, destacar que AE-Agró ha plantejat a la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori que revise i millore el projecte de connectors ecològics del PATH. L’actual proposta no disposa de cap estudi rigorós sobre utilitat, traçat, protecció i disseny d’estos elements que han de permetre interconnectar els diferents espais naturals de l’Horta.

Només aplicant totes estes mesures, el PATH podrà revertir la fragmentació i la degradació actual de l’Horta, un ecosistema agrícola que ens oferix múltiples serveis ambientals i que hem de preservar a tota costa.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : Acció en defensa de la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?

Inici
Biodiversitat

Darrers articles

Darrers articles