Arrel de la web > Campanyes > STOP TCI! > La Comissió d’Ocupació de l’Europarlament vota NO al (...)

STOP TTIP!

La Comissió d’Ocupació de l’Europarlament vota NO al CETA

Recomana rebutjar l’acord econòmic amb el Canadà pel seu impacte negatiu en el treball

divendres 9 de desembre de 2016, per  AE-Agró

La Comissió EMPL (Ocupació i Assumptes Socials) del Parlament Europeu va aprovar ahir, 8 de novembre, amb 27 vots favorables i 24 contraris, una opinió contrària al CETA, l’Acord Comercial i d’Inversió entre la Unió Europea i el Canadà. En el text aprovat sol·licita a la Comissió INTA (Comerç Internacional) que recomane el rebuig per part de l’Europarlament de la Decisió del Consell favorable al CETA. Des de la campanya estatal #NoalTTIP, en la qual participa Acció Ecologista-Agró a través de la campanya STOP TTIP València, aplaudim esta decisió i fem una crida a continuar amb les mobilitzacions contra este acord econòmic que amenaça la democràcia, els drets laborals i el medi ambient.

Segons el text sobre el CETA (Acord Comercial i d’Inversió entre la Unió Europea i el Canadà) aprovat per la Comissió EMPL (Ocupació i Assumptes Socials) del Parlament Europeu (PE), “pel que fa a la creació de treball decent, les dades empíriques basades en models reals indiquen, en el millor dels escenaris, uns increments marginals d’ocupacions en la Unió Europea (UE) no superiors al 0,018% en un període d’execució de 6 a 10 anys. A més a més, estudis recents basats en estos models han pronosticat pèrdues reals de 204.000 llocs de treball per a la UE en el seu conjunt, incloent 45.000 a França, 42.000 a Itàlia i 19.000 a Alemanya. Més enllà d’això, l’avaluació d’impacte realitzada en 2011 mostra alteracions significatives sectorials, que podrien conduir, en última instància, a un augment en la desocupació a llarg termini”.

Pel que respecta a l’impacte en els salaris del CETA, la Comissió EMPL destaca que "les dades empíriques mostren que l’acord ajudaria a aprofundir la bretxa salarial existent entre els treballadors qualificats i no qualificats, la qual cosa comporta l’augment de desigualtats i tensions socials".

La Comissió EMPL també argumenta en el seu text de rebuig al CETA que el tractat comercial entre la UE i el Canadà no conté cap capítol amb mesures destinades específicament a recolzar a les PIMEs (Petita i Mitjana Empresa). Actualment cal remarcar que hi ha 20,9 milions de PIMEs en la UE. El 93% d’estes empreses tenen menys de 10 empleats i només 619.000 de totes elles exporten fora de la Unió. En el context de liberalització que es crearia amb el CETA, les PIMEs estarien totalment exposades a la forta competència de les empreses transnacionals a Amèrica del Nord, la qual cosa posa en risc els 90 milions de llocs de treball que oferixen (67% de l’ocupació total de la UE).

A més a més, a pesar del fet que el CETA conté un capítol especial sobre el comerç i l’ocupació, hi ha una clara disparitat entre els nivells de protecció previstos per als drets dels inversors i dels treballadors. Com explica la Comissió EMPL en el seu text contrari el CETA, "l’estatus privilegiat concedit als inversors pel sistema legal de protecció de les inversions (ICS) contrasta clarament amb la protecció dels interessos i drets dels treballadors”.

Per tots estos motius, la Comissió EMPL recomana a la Comissió INTA (Comerç Internacional), que és la competent pel que respecta a l’aprovació final del CETA, que recomane el rebuig per part de l’Europarlament de la Decisió del Consell favorable al tractat comercial entre la UE i el Canadà.

Des de la campanya estatal #NoalTTIP, en la qual participa Acció Ecologista-Agró a través de la campanya STOP TTIP València, anem a continuar denunciant el contingut del CETA i pressionant als eurodiputats que han de votar en les diferents Comissions. La següent que redactarà i votarà la seua opinió serà l’ENVI (Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària), el pròxim 12 de gener. La Comissió INTA està previst que ho faça el 24 de gener.

Les grans mobilitzacions realitzades fins a la data han assortit els seus efectes. Així que vos animem a totes i a tots a continuar lluitant contra el CETA i la resta d’acords comercials que amenacen la democràcia, els drets de les persones i el medi ambient. #stopCETA!!! #niCETAniTTIP!!!

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ


Veure en línia : El Parlament Europeu rebutja examinar la legalitat del CETA

Un missatge, un comentari?

Fòrum per subscripció

Per participar al fòrum, us heu de registrar prèviament. Si ja n’esteu, escriviu a continuació l’identifcador que us ha estat proporcionat. Si encara no ho heu fet, heu d’ inscriure’s.

Connexióinscriure’scontrasenya oblidada?